Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De case voor dollarzwakte

In mijn vorige column vertelde ik over de euro-dollar en dat dit paar bezig is met een beweging die naar de 1,27 kan leiden. Dit heeft een aantal vragen opgeleverd. Het scenario is inmiddels goed onderweg alsook de beweging van de onderliggende krachtcentrale, de stijging in de edelmetaalprijzen. Daarmee is het ook weer bijna gezegd dat de stijging in de euro-dollar voor een groot deel te maken heeft met dollarzwakte en niet per se zo zeer met de kracht van de euro.

Ik ga dit vandaag bekrachtigen door de blik te verleggen naar andere items dan de grondstoffenprijzen waaruit zal blijken dat de kwestie een dollarzwakte betreft. Dit beatwoord tegelijk een aantal vragen.Vandaag doe ik een dubbele driehoeksanalyse en wel over de rug van de yen en het pond, allebei in relatie tot de euro en dollar.

Ja, het is even hogeschoolwerk hier, maar dat is dagelijkse kost in valutaland. Teksten als 'het is best een goed bedrijf' en 'de cijfers vielen mee' kom je hierbij niet mee weg. Zonder crossbevestiging geen beweging van betekenis. Zo zijn de regels. Allereerst pond-dollar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen verrassing
Hier hoeven we niet moeilijk over te doen. De sprong opwaarts is duidelijk en die is in het nadeel van de dollar. De beperking van deze beweging is ook meteen duidelijk omdat deze zwakte een behoorlijke weerstand boven zich heeft. De ruimte voor verdere verzwakking is er wel, maar we niet hoeven te spreken van extreme moves.

Als slotopmerking bij deze grafiek wil ik nog wel even kwijt dat de markt al een tijd hiermee bezig is en dat de FED alleen de boel versneld heeft na woensdagavond. Laten we het zo zeggen, het is niet echt een verrassing dat men aan QE3 denkt. Snel naar de euro-pond-grafiek .


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hieruit blijkt dat er tussen de euro en het pond niets veranderd is. Waarom niet? Omdat de reden van de bewegingen in euro en het pond blijkbaar niet in een van deze valuta ligt. De downtrend is nog steeds intact en in Groot-Brittanië weten ze dat een crisis langer duurt dan je denkt. Al zou de euro kracht weten te ontwikkelen om de 0,80 te overschrijden, dan nog is er meer nodig om het tij te doen keren.

Boem
Niets van al dit concludeert dat de sprong opwaarts in pond-dollar en de euro-dollar voorkomt uit een verzwakking van de dollar. Los van of er nu nog veel in het vat zit; dit is wat er nu plaats vindt.

We doen dezelfde exercitie in relatie tot de yen, een hele andere hoek van valutaland. We beginnen met de dollar-yen want daar moeten we zeker iets zien als het dollarzwakte betreft. Boem. De kortetermijnstijging in de dollar-yen is grotendeels te niet gedaan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Op de lange termijn geldt dit niet, daar is er steun in de buurt van de 78. De daling daar naartoe heeft eerder een pullback betekend op de gebroken langetermijn- downtrend. De dollar-yen wordt verwacht op langere termijn te stijgen. Ik  beweer dat de dollar-yen op de korte termijn is verzwakt waardoor de euro-dollar meer lucht heeft gekregen. Als dat zo is, moeten we niet een klapper van deze omvang in de euro-yen kunnen waarnemen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dobber
En klaarblijkelijk is het ook zo dat daar niets te bespeuren valt van plotseling toegenomen kracht. Ook in deze driehoeksvergelijk blijkt dus dat de stijging van de euro-dollar gebaseerd is op zwakte van de dollar en niet op kracht van de euro. Voor dit paar geldt overigens dat ik ook hier op de lange termijn een verdere verzwakking van de yen voor ogen heb.

Hierdoor zal op de langere termijn bij de dollar-yen alsook bij de euro-yen rekening gehouden moeten worden met structureel hogere koersen, maar dat is weer een ander verhaal. Voor de euro-yen betekent dit dat koersen eerst de 101 zullen moeten overwinnen waarna de 105 in beeld zal komen. Voorlopig zijn we bezig met de eerste stap in dit proces. De verzwakking van de yen is nog geen groot nieuws en laat dus op zich wachten voorlopig, dat zal misschien 2013 worden.

Vandaag ging het om het feit dat de dollar verzwakt en dit bevestiging vindt vanuit de grondstoffenprijzen en andere grote valutacrosses. Aangetoond? Naar mijn idee best wel. De tweede conclusie is dan ook dat de beweging van de euro-dollar door analyse van deze crosses vooralsnog beperkt blijkt te zijn. De 1,27 wordt nog een dobber denk ik, maar zoals in het vorige artikel gezegd, daar gaan we het over hebben wanneer we daar zijn.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links