Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aegon of ING?

Afgelopen week  publiceerden financials AEGON en ING tweedekwartaalcijfers. Opvallend was dat het gefocuste AEGON met betere resultaten kwam dan bankverzekeraar ING.  Belangrijke conclusie; het is goed dat ING zich gaat splitsen in een verzekeraar en in een bank.

Het actief zijn in beide takken van sport betekent alleen maar een cumulatie van risico’s. Het is daarom ook niet voor niets dat toezichthouders de ontmanteling van bank en verzekeraars  steunen. SNS Reaal kreeg respijt omdat zij alleen in de Nederlandse markt actief zijn (uitgezonderd Property Finance dan).

Nu deze bankverzekeraar te kennen heeft gegeven dat zij activiteiten moet verkopen om de schuld en boete aan de staat/Europese Commissie terug te betalen zal het bankverzekeraarfenomeen in Nederland gaan verdwijnen.

Lagerenterisico
Overigens hebben AEGON en Delta Loyd wel bescheiden bankactiviteiten: hypotheken verstrekken en  spaargelden (banksparen) aantrekken, maar deze zijn relatief gering zowel qua winstgevend als qua risico en horen bij de verkoop van verzekeringen.

De risico’s bij banken liggen in het afboeken van slechte leningen, of voorzieningen daarvoor nemen, dan wel in de rentemarge. Bij levensverzekeraars is de lage lange rente een groot risico voor groei en winstgevend, evenals het langlevenrisico en de claim van de woekerpolissen.

Voor dat laatste hebben de meeste partijen echter wel genoeg voorzieningen getroffen. De cumulatie van al deze risico’s zijn onwenselijk. Daarnaast speelt nog een rol of je de resultaten alleen in Nederland (of Europa) behaalt of ook nog daarbuiten.

Aegon
Aegon scoort op beide punten. De onderneming is gefocussed; kent weinig vastgoedproblemen, hoeft weinig af te boeken en heeft minder last van de rentemarge. Bovendien wordt circa 60% van het resultaat in de Verenigde Staten behaald en heeft de onderneming relatief weinig last van een dalende/stagnerende levensverzekeringmarkt in Nederland.

Na een jaar geleden het laatste deel van de staatshulp afbetaald te hebben werd er na jaren weer een slot dividend van 10 cent betaald over 2011, dat nu is vervolgd met een interim dividend eveneens 10 cent. Voor de toekomstige winstcapaciteit van AEGON is het wel van belang dat de lange rente gaat stijgen. In haar aannames gaat AEGON er onder andere vanuit dat de rente van de tienjarige Amerikaanse staatsleningen in 2016 4,75% zal zijn.

Delta Lloyd
Delta Lloyd was verder dan AEGON, de verzekeraar had immers geen staatssteun nodig en betaalde sinds de beursintroductie in 2009 keurig dividend. Daarentegen is de kleine verzekeraar bijna alleen in Nederland actief (beetje in België) en dat breekt nu op. Ook heeft DL nog een grootaandeelhouder, AVIVA, die zo nu en dan wat aandelen verkoopt.

Gelukkig is het eind daarvan in zicht, want AVIVA’s belang is gedaald tot beneden de 20%. Eigenlijk zou Delta Lloyd moeten groeien in de Nederlands markt door overnames te doen. Overnameprijzen liggen niet zo hoog, maar ook aandeel Delta Lloyd is laag gewaardeerd.

ING
ING heeft nog een aantal slagen te maken. Niet alleen geldt dit voor het betalen van dividend, maar ook het terugbetaling aan de staat (3 miljard euro +boete van 1,5 miljard euro?!)en natuurlijk focus. Volgend jaar of anders 2014 wordt het aandeel ING gesplitst in ING Bank en ING Verzekeringen via een IPO.

ING Verzekeringen kan zelfs gesplitst worden in een verzekeringsbedrijf  Europa en een verzekeringsbedrijf Noord-Amerika. Mogelijkheden genoeg dus. Wel moeten eerst nog de verzekeringsactiviteiten in Azië worden verkocht en mogelijk nog ING Direct in Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Van de brutobankresultaten van ING wordt momenteel een derde afgeboekt voor het treffen van voorzieningen voor slechte leningen. In het tweede kwartaal was hier maar liefst 541 miljoen euro mee gemoeid, oftewel 0,72% van de totale risicogewogen activa. Een jaar geleden was dit nog 304 miljoen euro en 0,43%.

De voorzieningen namen toe voor vastgoedleningen, de financiering van het MKB in de Benelux en er was een toename bij hypotheken. Het terugbrengen van het balanstotaal en met name de risicodragende activa lukt nog niet best. De gemiddelde leningenportefeuille verslechtert en het risicodragende karakter van de leningen neemt toe (‘Risk Migration’).

Daarbij stegen de leningen in meeste andere valuta in waarde door de zwakke euro. Als in Spanje de rating verder verlaagd wordt, nemen de risicodragende activa van ING hierdoor toe. Vandaar dat alles in werking wordt gezet om risico’s (verder) te reduceren.

Wanneer echter financiële markten verbeteren en de europerikelen afnemen, dan is ING wel het meest kansrijke aandeel. Volgende week (16 augustus) komt SNS Reaal met cijfers en dat zal geen feest worden, gezien ook met name de vastgoedvoorzieningen die ING  nu heeft getroffen. Maar goed, dat verhaal is bekend.


Tabel met cijfers per aandeel en solvabiliteit


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. woezi001 11 augustus 2012 09:18
    Op dit soort artikelen zitten we als belegger te wachten.
    Geeft een helder en vlot geschreven overzicht over de stand van zaken en
    verklaart waarom de koers van bepaalde (bank) aandelen zich gedragen zoals ze zich gedragen. En het belangrijkste; op basis van dit soort informatie kun je als belegger keuze's maken, zonder zelf veel tijd te steken in het analyseren en vergelijken van de cijfers. Bedankt.
  2. DirkDeNeu 11 augustus 2012 14:52
    Mooi stuk over ING & Aegon. Maar Delta Lloyd stukje vind ik verwarrend.
    Geen steun en mooie cijfers in de tabel. Aviva´s belang gedaald is klaarblijkelijk goed; waarom? Moet eigenlijk overnames doen maar eigen aandeel staat laag? Begrijp ik niet helemaal, is er geen cash? Of moet er perse een aandelen emissie komen?

    Is DL geen overname kandidaat als het zo laag gewaardeerd is en relatief goedkoop en gezond is? Wat is perspectief van de 9.6% div rendement? Als dat zo blijft dan teken ik er vandaag nog voor :-)
  3. [verwijderd] 11 augustus 2012 14:54
    quote:

    woezi001 schreef op 11 augustus 2012 09:18:

    Op dit soort artikelen zitten we als belegger te wachten.
    Geeft een helder en vlot geschreven overzicht over de stand van zaken en
    verklaart waarom de koers van bepaalde (bank) aandelen zich gedragen zoals ze zich gedragen. En het belangrijkste; op basis van dit soort informatie kun je als belegger keuze's maken, zonder zelf veel tijd te steken in het analyseren en vergelijken van de cijfers. Bedankt.
    Eens!
  4. [verwijderd] 12 augustus 2012 17:06
    quote:

    johjoh schreef:

    Het voornaamste probleem voor de koersvorming van DeltaL is de verkoop van aandelen door de moeder maatschappij AVIVA geweest, AVIVA wil ook dit laatste restje verkopen om meer solvabel te worden
    Als AVIVA weg is kan de markt eindelijk op gang komen. Aviva drukt al tijden lang de koers door hun bumps and dumps op DL. ;)
    In het verleden zijn ze ook al zo geschift geweest om eerst negatief over het bedrijf te spreken en 7 dagen later dik geïnvesteerd te hebben in het bedrijf. Dus het is een heet hangijzer dat zo snel mogelijk weg mag, wat mij betrefd.
  5. forum rang 5 Porscheknakker 13 augustus 2012 10:31
    Het zou zo maar kunnen dat DL overgenomen wordt.
    Het aandeel is vandaag de dag ontzettend laag gewaardeerd en men maakt operationele winst. Dat laatste vindt DL het belangrijkste. Het verlies van 1 miljard deert hen niet zo veel.
    Dividend blijft boven de 1 euro en men wilt elke jaar hierop 3% er bij schroeven.

    Groet
  6. forum rang 5 theo1 13 augustus 2012 11:28
    quote:

    DirkDeNeu schreef op 11 augustus 2012 14:52:

    Mooi stuk over ING & Aegon. Maar Delta Lloyd stukje vind ik verwarrend.
    Geen steun en mooie cijfers in de tabel. Aviva´s belang gedaald is klaarblijkelijk goed; waarom? Moet eigenlijk overnames doen maar eigen aandeel staat laag? Begrijp ik niet helemaal, is er geen cash? Of moet er perse een aandelen emissie komen?

    Is DL geen overname kandidaat als het zo laag gewaardeerd is en relatief goedkoop en gezond is? Wat is perspectief van de 9.6% div rendement? Als dat zo blijft dan teken ik er vandaag nog voor :-)
    De situatie met Aviva is al uitgelegd.

    Overnames: als een bedrijf een overname doet die hoger gewaardeerd is dan het eigen aandeel, werkt de overname verwaterend op het eigen aandeel, ook zonder emissie. De winst per aandeel gaat gemiddeld immers omlaag omdat er een hogere wpa is betaald voor de extra winst.

    DL is misschien best een overnamekandidaat maar er zijn 2 problemen:
    1- wie moet DL overnemen? Alle verzekeraars in Europa zijn alleen maar bezig met krimpen en saneren. Voor een niet-Europese verzekeraar is het niet echt aantrekkelijk om overnames te doen in Europa (krimpende markt, crisis, toenemende regulering, anti-verzekeraars sentiment).
    2- DL is een structuurvennootschap en dat betekent dat de eigenaar eigenlijk geen zeggenschap heeft. Die ligt bij de commissarissen en die benoemen elkaar, de aandeelhouder kan daar niet tussen komen. In het verleden hebben de commissarissen altijd de autonomie van DL verdedigd, daarom heeft Aviva ook bijzonder weinig plezier gehad van DL, ze konden het beleid amper bepalen ook al waren ze (bijna) volledig eigenaar. Dat maakt een bedrijf niet aantrekkelijker als overnamekandidaat.

    Er zijn meer verzekeraars met zo'n hoog dividendrendement. Aviva bijvoorbeeld. Kennelijk ziet de markt ernstige risico's.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links