Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Holland Heineken-hausse

De Aziaten rukken op. Dit is mijn voorlopige conclusie kijkend naar de Olympische Spelen in Londen. Het verschil in de verdeling van medailles tussen de VS, Europa en Azië is bij de laatste Olympische Spelen (Peking en nu Londen) duidelijk ten gunste van Azië gekomen.

Het verschil in medailles tussen de VS en China neemt af. Ook de relatieve positie van Nederland in de medaillespiegel daalt; dit geldt helaas ook voor onze positie in de wereldeconomie. Dit zijn feiten die we hebben te accepteren; de tijden van weleer komen voorlopig niet terug.

In 2000 piekte de AEX met 700 punten, ook werden in dat jaar de Olympische Spelen in Sydney gehouden, waar Nederland 8ste werd in de medaille spiegel met 25 medailles, waaronder 12 gouden. Beiden zijn geen goede vergelijkingsbasis meer.

Holland Heineken House
Deze en afgelopen week staan ook een beetje in het teken van het Holland Heineken House; het omgedoopte Alexandra Palace in Noord London. Publicitair profiteert Heineken enorm van de Olympische Spelen, daarnaast zal er veel bieromzet zijn en zullen niet alleen merken als Heineken of Amstel, maar ook de Britse bieren die in handen zijn van Heineken hier van profiteren.

Heineken is sinds de gedeeltelijke overname van de Britse Bierbrouwer Scottish & Newcastle in april 2008 ook marktleider in het Verenigd Koninkrijk met bekende biermerken als Foster’s (Europese Rechten in handen van Heineken), Kronenbourg, John Smiths, Newcastle Brown Ale, Woodpecker en de ciderdrankjes Strongbow en Bulmer’s.

Ook werd de afgelopen week bekend gemaakt dat Heineken er in is geslaagd overeenstemming te bereiken met het bestuur van Fraser & Neave om haar belang in Asia Pacific Breweries – ABP - (Tiger beer), over te nemen tegen Singapore $50 per aandeel, waardoor Heineken haar belang in ABP kan vergroten tot een ruim meerderheidsbelang van circa 65% (nu 41,9%).

Meer winst uit Azië
Heineken kan deze activiteiten bij een succesvolle overname boekhoudkundig consolideren waardoor het aandeel van Asia Pacific in het totale bedrijfsresultaat van Heineken toeneemt tot circa 15% (was nog geen 7%). Op netto winstbasis is het verschil echter kleiner omdat de winst van ABP tot op heden via resultaat deelnemingen werd geboekt.

Na consolidatie van de cijfers verdwijnt dit en moet er zelfs resultaat via minderheidsbelang van derden worden afgetrokken. Hoe dan ook, Heineken’s winst aandeel uit Azië neemt toe en dat is prima. Vergeet niet dat Heineken ook nog een 37,5% belang heeft in United Breweries, de marktleider in India met ‘Kingfisher’ bier.

De belangrijkste landen qua winstgevendheid in deze regio zijn Vietnam, Singapore, Maleisië en Indonesië (Multi Bintang); de winst ontwikkeling in China en Thailand zit in een opbouwfase. Ook qua financiering komt het wel goed, zonder dat er een aandelenemissie aan te pas hoeft te komen. Onlangs heeft Heineken voor een bedrag van maar liefst €1,75mrd notes geplaatst tegen rentes van 2,125% voor 8 jaar (€1mrd) en 2,875% voor 13 jaar (€750 miljoen).

Niet zo aantrekkelijk
Zoals bekend is Heineken een ‘cash generating machine’, dus deze schulden zijn over een paar jaar weer weggepoetst. Toch vind ik de aandelen Heineken, met de koers bijna op een all-time high, niet meer zo aantrekkelijk. Mijn advies is dan ook om nu winst te nemen.

Op 22 augustus worden de cijfers over het eerste halfjaar gepubliceerd. De verwachting over H1 is een omzet van 8,8 miljard euro (1H 2011: 8,358 miljard) en een onveranderde EBIT van 1,259 miljard en een nettowinst per aandeel van 1,21 euro, tegenover 1,17 in H1 2011. 

Zoals uit bijgaande tabel is af te lezen is Heineken lager gewaardeerd dan Anheuser Busch Inbev en SABMiller. Dit is echter al jaren zo. Op het Japanse Kirin na hebben de aandelenkoersen het in 2012 tot dusver uitstekend gedaan met zelfs 40% bij Anheuser Busch Inbev en 27,5% bij Heineken.


Klik op de tabel voor een grotere versie


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links