Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zestig winstwaarschuwingen!

Vandaag begint het cijferseizoen van het tweede kwartaal met Alcoa. Daar hoeft u zich nog niet zo veel van aan te trekken. De Alcoa-cijfers zijn meestal zo specifiek dat ze niet richtingbepalend zijn, behalve misschien voor bedrijven als Arcelor Mittal.

UBS heeft berekend dat er tot dusverre wereldwijd zestig winstwaarschuwingen zijn geweest. Deze waarschuwingen zaten vooral in de cyclische sectoren als:

  • consumer discretionary (televisies et cetera)
  • industrials
  • materials (staal, chemie, papier)
  • tech

De defensieve sector die het meeste tegenviel is Staples. Dat zijn de Procter & Gambles en Danones van deze wereld.

En zo’n waarschuwing komt hard aan. Gemiddeld ging de koers van een waarschuwend bedrijf in Europa met zo’n 4% naar beneden.

Hoge winstmarges
Op zich is het nog opvallend dat de winsten zo goed blijven liggen met al die sombere economische vooruitzichten. Dit is duidelijk terug te zien in de winstmarges. Die blijven op een hoog niveau. Normaal gesproken dalen de marges in recessietijd vanwege de operationele gearing.

Anders gezegd: als de economie krimpt, krimpt de omzet gelijk mee. Omdat veel kosten vast zijn, zoals afschrijvingen, huren, rente et cetera, gaan de winsten harder naar beneden. De lonen staan echter flink onder druk en dat is over het algemeen de grootste kostenpost.

Maar dat houdt natuurlijk niet eeuwig stand. Hoe langer de economische malaise duurt , hoe groter de kans dat het de marges op een gegeven moment ook gaat raken.

Normale cyclus
Een andere reden voor deze hoge marges zijn de extreem hoge marges in de semi-conductor, dranken, retail, tabak, auto’s en houshold. Die marges zijn veel hoger dan in de normale cyclus.

In de volgende grafiek ziet u een dun lijntje per sector. Dat is de bandbreedte waarin de marge zich normaal gesproken begeeft. Het liggende streepje is het gemiddelde over de cyclus heen. Het ruitje is het huidige niveau.

Waar die ruitjes een stuk boven de normale cyclus liggen word ik een beetje voorzichtig.


Klik op de afbeelding voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links