Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: Amundi Comm. S&P GSCI LE

ETF van Tak: Amundi ETF All Commodities S&P GSCI LE
Structuur: Fonds
Beheerder: Amundi
Onderliggend:  S&P GSCI Light Energy index 
Indexeigenaar: S&P
ISIN Code: FR0010821728

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de S&P GSCI Light Energy index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de S&P GSCI Light Energy index. Deze index is een subindex van de brede GSCI index. Het verschil is dat de weging van de energiecomponenten lager is dan die van de referentie-index. De samenstelling van deze brede index is gebaseerd op de productie van de onderliggende grondstoffen. Voor deze Light Energy subindex zijn de productie aantallen door vier gedeeld.

Dat betekent concreet dat de totale weging van de energiegerelateerde grondstoffen ongeveer is gehalveerd. De index heeft posities in 24 verschillende grondstoffen, verdeeld over verschillende sectoren. De percentages per grondstof staan hieronder niet aangegeven, eenvoudigweg omdat ik die niet heb kunnen achterhalen. Wel staan ze aangegeven in volgorde van omvang in de categorie.

  • Energie: 37%, WTI crude, Brent crude, benzine, ongelode benzine, stookolie, natural gas
  • Landbouw: 31%, maïs, tarwe, sojabonen, suiker, katoen, koffie, Kansas tarwe, cacao
  • Industriële metalen: 14%, koper, aluminium, nikkel, lood, zink
  • Vee: 10%, rund, varken, feeder cattle
  • Edele metalen: 7%, goud, zilver

Maandelijks wordt beoordeeld of een herweging van de index noodzakelijk is op basis van de vaste criteria. De index belegt in het dichtstbijzijnde futurecontract. De index is een total return index. Dat betekent dat de overige (rente)inkomsten van de index in het resultaat zijn meegenomen. 

Structuur
De structuur van deze ETF is synthetisch. Middels een swap overeenkomst wordt de prestatie van de index gevolgd. Hierdoor loopt de belegger in deze ETF een tegenpartijrisico. 

Securities lending
Omdat deze ETF een synthetisch karakter heeft, is er geen sprake van securities lending (uitlenen van de effecten uit de onderliggende index).

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividenden uit. Opbrengsten worden herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en die van de benchmark over de laatste twee kalenderjaren. Aangezien deze ETF pas in januari 2010 is opgericht, zijn er maar twee vergelijkingsjaren. Bovendien heb ik als aanvangsdatum voor 2010 1 maart gekozen, om afwijkingen in het rendement bij de opstart te vermijden. De benchmark is de S&P GSCI Light Energy Index Total Return. Dat wil zeggen dat alle inkomsten zijn meegerekend, inclusief de (ook weer herbelegde) renteontvangsten. Het fonds is genoteerd in dollars, zodat ook de rendementen in dollars zijn aangegeven.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,3% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief, maar niet van toepassing op deze ETF) en transactiekosten (negatief). Het verschil in werkelijk ontvangen inkomsten van de ETF en de rente zoals in de index berekend spelen ook een rol. Ook kunnen fiscale aspecten het verschil deels verklaren.

Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2010 aanzienlijk hoger dan de TER ratio. Er kan overigens ook een behoorlijk verschil zijn tussen de prestatie van de index en die van de onderliggende waarden (zie onder Opmerkingen).

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 60.000 aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 19 miljoen dollar. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 326,03-327,76 cent (0,53%).

Informatie
Amundi geef enige informatie op zijn website, maar deze is matig toegankelijk. Jammer dat de koersinformatie geïndexeerd is weergegeven, en niet de werkelijke koersen van de index en het fonds zijn gebruikt. Via een andere link zijn overigens wel de NAV waarden vanaf juli 2011 op te vragen. Op de voorpagina staat dat het fonds in euro noteert, maar volgens mijn informatie, dat staat ook elders op de site, is de notering in dollars.

Wel goed is dat de effecten die het fonds aanhoudt, staan aangegeven. De particuliere belegger heeft niet de beschikking over een factsheet. Aangelogd als professionele belegger (dat kan iedereen) is er wel een factsheet beschikbaar.  

Opmerkingen
Deze in omvang kleinste ETF die ik heb besproken lijkt het op het gebied van de werkelijk berekende kosten in 2011 niet slecht te hebben gedaan. In 2010 was er echter wel een groot verschil tussen indexprestatie en ETF. Maar dat had wellicht deels met de opstart van het fonds te maken. Het verschil tussen de bied en laat spread is met 0,53% wel wat aan de hoge kant. Amundi kan nog wel wat aandacht besteden aan het goed toegankelijk maken van de informatie. In ieder geval zou de beheerder er goed aan doen de informatie in het Nederlands beschikbaar te stellen.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere obligatie ETF’s bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links