Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: RBS Int. Comm. Index ETF

ETF van Tak: RBS Market Access Jim Rogers International Commodity Index ETF
Structuur: Fonds
Beheerder: RBS
Onderliggend: RICI index
Indexeigenaar: Jim Rogers
ISIN Code: LU0249326488

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de Jim Roger International Commodity (RICI) Index Total Return.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de RICI Index. De index heeft posities in 38 verschillende grondstoffen, verdeeld over drie sectoren:

  • Energie: 44%, Light sweet crude (21,0%), (Brent crude (14,0%), benzine (3,0%), natural gas (3,0%) 
  • Landbouw en vee: 35%. w.o. mais (4,8%), tarwe (4,8%, katoen (4,2%), sojabonen (3,4%),  koffie (2,0%)
  • (Edel)metalen: 21%, w.o aluminium (4,0%), koper (3,0%), goud (3,0%),lood (2,0%)  

De index wordt maandelijks herwogen naar de oorspronkelijk vastgestelde wegingniveaus. Eens per jaar worden de wegingniveaus zelf beoordeeld en kunnen ze aangepast worden aan de hand van (veranderde) consumptiepatronen. De index belegt in het dichtstbijzijnde futurecontract. De index is een Total return index. Dit betekent dat de overige (rente)inkomsten van de index in het resultaat zijn meegenomen. 

Structuur
De structuur van deze ETF is synthetisch. Middels een swap overeenkomst met RBS wordt de prestatie van een pakket onderliggende aandelen geruild voor het resultaat van de derivatenpositie op de index.

Securities lending
Omdat deze ETF een synthetisch karakter heeft, is er geen sprake van securities lending (uitlenen van de effecten uit de onderliggende index).

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividenden uit. Opbrengsten worden herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de RICI Commodity Index Total Return. Dat wil zeggen dat alle inkomsten zijn meegerekend, inclusief de (ook weer herbelegde) renteontvangsten.


Het fonds heeft een TER ratio van 0,70% per jaar. Daarnaast maakt RBS (als één van de weinige partijen!) de swapkosten bekend (0,4%). De swapkosten zijn onder andere de transactiekosten, die niet in de TER ratio zijn opgenomen. De feitelijke kosten wijken van deze officiële kosten af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief, maar niet van toepassing op deze ETF) en transactiekosten (negatief, maar in dit geval niet want deze zijn door RBS vooraf aangegeven op 0,4%).

Een verschil in werkelijk ontvangen inkomsten en de rente zoals in de index berekend spelen ook een rol. Daarnaast kunnen fiscale aspecten het verschil deels verklaren. Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten hoger dan de TER ratio en swap kosten, vooral in 2010 en 2011.

De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen 1,88%. Overigens kan er ook een behoorlijk verschil zijn tussen de prestatie van de index en die van de onderliggende waarden (zie onder Opmerkingen).

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel bijna tien miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 250 miljoen euro. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 25,19-25,31 cent (0,48%).

Informatie
RBS geeft, als het om gestructureerde producten als notes gaat, vaak goede en uitgebreide informatie. De informatie over deze ETF is eveneens zeer goed te noemen. 

Er is uitgebreide informatie over de werking van de (synthetische) ETF in de algemene brochure. Klein minpuntje. Op de site staat dat door de fondsstructuur er geen kredietrisico op RBS is. Correct, maar er is wel een tegenpartijrisico op RBS door de swaptransactie. Verdere pluspunten: de portefeuille met onderliggende effecten wordt geheel weergegeven. Daarnaast geeft RBS uitgebreide informatie over de gevolgen van het beleggen in korte termijn futures. Dat verdient een compliment. De koersinformatie is fraai in de interactieve grafiek. Om echt mooie performance informatie te krijgen, zou een historisch overzicht van de intrinsieke waarde van het fonds niet misstaan. 

Opmerkingen
Deze synthetische ETF geeft een blootstelling aan de zeer breed samengestelde RICI grondstoffenindex. Omdat de structuur, tezamen met de ingewikkelde index, complex is, is goede informatie belangrijk. Daar voldoet deze ETF zeker aan. Alleen de (relatieve) performance informatie had nog uitgebreider gekund. Op basis van mijn gegevens kom ik tot de conclusie dat de werkelijke kosten (dus het verschil tussen ETF rendement en index rendement) wel erg groot is.
 
Dat grote verschil kan mogelijk (deels) door onnauwkeurigheden komen in de door RBS aangereikte gegevens. Als dat zo is, zal de bank snel de performance informatie op de site verder moeten verbeteren (historische informatie over dagelijkse intrinsieke waarde van het fonds). Overigens denk ik dat door de vergelijking over meerdere jaren te maken de gemiddelde afwijking tot de index wel een goed beeld geeft.
 
Zoals ik al in mijn recensie van de iShares ETF aangaf, moet de belegger er ook rekening mee houden dat de RICI afwijkt van de prijsontwikkeling van de fysieke onderliggende grondstoffen.
 
In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere obligatie ETF’s bekijken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links