Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Philips roept MRI-scanners terug wegens risico op oververhitting

Philips roept MRI-scanners terug wegens risico op oververhitting

Philips heeft meerdere modellen Sense XL Torso-spoelen voor MRI-scanners teruggeroepen vanwege het risico dat deze apparaten oververhit raken tijdens scans, wat ernstige brandwonden kan veroorzaken bij patiënten.

Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Philips de instructies voor zes modellen van de spoelen, die gebruikt worden in 1.5T en 3.0T MRI-scanners, bijgewerkt. Er zijn tot nu toe twaalf meldingen van verwondingen in verband met deze terugroepactie. Er zijn echter geen sterfgevallen gemeld.

Eerdere problemen bij Philips

Deze terugroepactie is de nieuwste in een reeks veiligheidsproblemen voor Philips, een bedrijf dat al meer dan drie jaar bezig is met het terugroepen van meer dan 15 miljoen ademhalingsapparaten. In november riep Philips bepaalde MRI-scanners terug vanwege het risico dat de machines konden exploderen. 

De FDA meldde destijds dat er slechts één explosie was gerapporteerd in de 22 jaar dat het systeem in gebruik was. Bovendien ontving Philips in februari een waarschuwingsbrief van de FDA na een inspectie waarbij drie niet-gerapporteerde veldcorrecties voor CT-machines werden ontdekt.

Details van de huidige terugroepactie

Philips startte de huidige terugroepactie voor MRI-spoelen, waarbij meer dan 1.000 apparaten wereldwijd betrokken zijn, op 5 juni. Het bedrijf informeerde klanten op 31 mei. De spoelen worden gebruikt voor het maken van MRI's van de torso en buik. 

De bijgewerkte gebruiksinstructies bevatten aanbevelingen zoals de spoelen niet dicht bij de opening van de machine positioneren en de 45 minuten onderzoektijd niet overschrijden. Het bedrijf adviseert ook om speciale kussens en matrassen te gebruiken die bij de spoelen worden geleverd.

De FDA heeft de terugroepactie geclassificeerd als een Klasse I-gebeurtenis, de meest ernstige classificatie, vanwege het risico dat patiënten ernstige brandwonden kunnen oplopen of zelfs overlijden.

Optietip: Philips weer richting €40

Ziet u het gebeuren dat Philips weer richting de €40 gaat bewegen? Dan is onderstaande en tevens meest recente optietip van onze specialist Hildo Laman wellicht iets voor u. 


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.