Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
'AkzoNobel bleef zakendoen met Rusland'

'AkzoNobel bleef zakendoen met Rusland'

AkzoNobel heeft in de afgelopen twee jaar €16 miljoen aan winstbelasting betaald aan Rusland en levert nog steeds grondstoffen voor verf aan het land. Dit blijkt uit onderzoek van NRC, dat in de boekhouding van een Russisch dochterbedrijf zag dat de omzet en winst van AkzoNobel zijn gestegen en er belasting is betaald aan de Russische overheid.

Hoewel AkzoNobel eerder aankondigde de activiteiten in Rusland te willen halveren, heeft het bedrijf nog steeds meerdere onderdelen in het land operationeel. Volgens AkzoNobel worden in de Russische fabrieken alleen nog "decoratieve verven" geproduceerd. "Ondanks dat er veel activiteiten zijn stopgezet, is het volume van wat overblijft toch gestegen," verklaarde een woordvoerder. "Daarom moeten we winstbelasting betalen om te voorkomen dat Rusland het bedrijf nationaliseert."

Ook grondstoffen voor verf en lak naar Rusland

Naast de lokale productie blijft AkzoNobel ook grondstoffen voor verf en lak naar Rusland exporteren. Uit de administratie van de Russische douane, in handen van NRC, blijkt dat deze grondstoffen via landen worden verstuurd die minder strenge sancties tegen Rusland hebben dan de EU. AkzoNobel stelt dat deze export in mei is gestopt vanwege lopende contracten en ontkent dat EU-sancties zijn omzeild door via een ander land te exporteren.

AkzoNobel wil de Russische activiteiten niet volledig afstoten. "Dat hebben we ook nooit gezegd", zo is de reactie van de woordvoerder. "Het verkopen van een bedrijfsonderdeel voor €1 aan een ongewenste partij willen we vermijden. We voelen ook een verantwoordelijkheid voor onze medewerkers daar."

Heineken deed het anders

Andere bedrijven hebben dit dilemma anders aangepakt. Zo verkocht Heineken vorig jaar zijn Russische activiteiten voor €1 aan een niet-gesanctioneerde koper en zorgde er daarbij voor dat het personeel behouden bleef.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd