Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX gaat onderuit en het zijn gouden tijden voor Franse koopjesjagers

Slotcall: AEX gaat onderuit en het zijn gouden tijden voor Franse koopjesjagers

De AEX (-0,2%) zet vandaag even geen nieuw all-time high op het bord. De ochtend leek veelbelovend, waar de AEX zelfs even boven de 937 punten kwam, maar gaandeweg de beursdag verdampte de winst compleet en zo is onze hoofdindex weer terug bij af. Uiteindelijk sluiten we op 930,70 punten. 

Vandaag was er volop nieuws. Om te beginnen met het geplaagde Ebusco, dat Erland Morelissen aanstelt als nieuwe commercieel directeur - afkomstig van het ter ziele gegane Belgische bussenbedrijf Van Hool - waarmee de herstructurering van het executive team nu is afgerond, zegt Ebusco. Morelissen start op 12 augustus en zal de commerciële strategie van het bedrijf leiden.

Ook verlaagt PageGroup zijn outlook. Het concern, gespecialiseerd in interim en permanente recruitment van senior en management functies, boekte in het tweede kwartaal minder omzet en winst, en verlaagde de verwachting voor de operationele winst opnieuw. Bij sectorgenoten Randstad (-1,8%) en Brunel (-3,1%) is de pijn duidelijk voelbaar. 

Naast PageGroup is BP een andere daler op de Londense beurs, omdat het concern vandaag waarschuwde voor een tegenvallend kwartaal. Een aandeel BP daalde met zo'n 4%, nadat het bedrijf een mogelijk impairment tot $2 miljard in het tweede kwartaal aankondigde. BP verwacht dat lagere raffinagemarges en tegenvallende oliehandelsprestaties hun resultaten zullen drukken. En wie aan BP denkt, denkt aan Shell en TotalEnergies. Maar BP blijft achter, zien we. 

© Bloomberg

Op het Damrak zien we dat Shell rood kleurt en hetzelfde geldt voor het in Frankrijk genoteerde TotalEnergies: -2,2%. Maar goed, TotalEnergies is niet het enige aandeel uit de CAC40 (Franse hoofdindex) dat rood kleurt. Het kan altijd slechter en dat wordt nog maar eens bevestigd door Dassault Systèmes, dat vandaag een omzetwaarschuwing gaf. 

Het Franse software- en defensiebedrijf verwacht in het tweede kwartaal een lagere omzet en ook over heel het boekjaar zullen de opbrengsten vermoedelijk lager uitvallen. CEO Pascal Daloz zei dat ondanks de vertragingen in bestellingen, nog steeds verwacht wordt dat alle deals in de komende kwartalen geboekt zullen worden. En eigenlijk komt deze omzetwaarschuwing ook niet uit de lucht vallen. Ytd noteert het aandeel al ruim 20% lager. 

Vandaag is dus weer een relatief slechte dag voor de CAC40. Maar de Franse koopjagers onder ons bevinden zich in gouden tijden. De recente koersdalingen bieden mooie koopkansen. We kijken in onderstaande grafiek naar LVMH, Carrefour en Stellantis, waarvan laatstgenoemde wel een flinke dreun heeft gekregen. Afgelopen twee maanden deed LVMH -10,2%, Carrefour -20,1% en Stellantis -22,4%.

Onderstaande grafiek is geschaald en er is rekening gehouden met dividenden, want dat is voor veel beleggers een reden om te beleggen in bijvoorbeeld Stellantis. Heeft u aandelen van Stellantis, LVMH of Carrefour (bij)gekocht? Laat het ons en uw medebeleggers weten in onderstaand reactieveld. 

 • Groen = Carrefour
 • Blauw = LVMH
 • Geel = Stellantis

Frankrijk is de afgelopen weken sowieso vaker in het nieuws geweest. Niet vanwege het denderende spel op het Europees Kampioenschap, wel omdat de verkiezingsuitslag een verrassende wending nam. De partij van Le Pen wist de op voorhand gevreesde meerderheid niet te halen en eindigde zelfs als derde. Heeft de waarschuwing voor extreemrechts van Kylian Mbappé dan toch geholpen? Macron eindigde als tweede en de linkse coalitie won. En deze uitslag kan druk geven op de euro, volgens analist Martin Crum. 

Verkiezingsuitslag Frankrijk kan druk op de euro geven

Hoewel de eerste marktreactie er eentje van opluchting was, dreigt Frankrijk om meerdere redenen het zwakke broertje van de eurozone te worden. Aangezien geen van de drie strijdende partijen een meerderheid wist te behalen, is er politiek een impasse ontstaan in Frankrijk. Dat is de financiële markten uiteraard niet ontgaan. Hierdoor kunnen er mogelijk opnieuw twijfels ontstaan over de houdbaarheid van de euro.

De vraag is vooral wat buitenlandse investeerders met hun Franse staatsobligaties zullen doen: ruim de helft van die obligaties is in buitenlandse handen. De ECB staat op scherp. Hoe het zit, leest u in onderstaande analyse.

Alle ogen op Powell

De Federal Reserve, in de persoon van voorzitter Jerome Powell, tekende vandaag voor het belangrijkste agenda-item. Richting het einde van de middag verscheen hij in de Amerikaanse senaat voor zijn halfjaarlijkse getuigenis over de staat van de economie en het monetaire beleid. Analisten verwachtten al dat Powell vast wil houden aan het uitgangspunt eerst meer bevestiging van een verdere afname van de inflatie te willen zien.

Powell was duidelijk: de inflatie moet duidelijker richting de beoogde 2% bewegen om renteverlagingen te kunnen garanderen. Toch heeft de markt er in toenemende mate vertrouwen in dat het de goede kant op gaat. De meest recente macrocijfers wijzen op een duidelijk waarneembare afkoeling van de Amerikaanse economie, waardoor een renteverlaging dichterbij komt. 

Vorige maand rekende minder dan 50% op een renteverlaging in september. Inmiddels is dat getal gestegen tot bijna 75%. Dat zien we terug in de zogeheten Fed Watch-tool van CME Group. Morgen getuigt Powell in het Huis van Afgevaardigdenvoor de Banking Committee, die de financiële sector controleert.

Een quotje van Powell: "High inflation is not the only risk we face. The economy had made 'considerable progress' in reducing inflation and the job market looks as 'strong but not overheated' as it did before the pandemic." Powell hint voorzichtig op een mogelijke eerste renteverlaging in september, maar dan heeft de Fed nog meer bevestiging nodig.

Hieronder ziet u de actuele (17.30u) tussenstand op Wall Street

Vraagtekens bij dividend PostNL

PostNL blijft er een gewoonte van maken zogeheten pre earings calls te houden voor analisten. Wij hebben al vaker onze afkeer daarvan geuit, vanwege de ongelijkheid van informatie die zoiets met zich meebrengt. PostNL praat analisten in grote lijnen bij over het afgelopen kwartaal om de verwachtingen niet te veel uit de pas te laten lopen met de werkelijkheid.

Het bedrijf slaagt daar overigens vaak niet in, want op dagen van cijferpublicaties schiet de koers regelmatig alle kanten op. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in onderstaande analyse van Peter Schutte. 

Rentes

De rentes lopen over de gehele linie licht op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,85%.

Brede markt

De AEX GR (Gross Return), ook wel bekend als de index die uitgekeerde dividenden herbelegt, weet ook niet in het groen te sluiten. Duitsland, Engeland en Frankrijk is bagger en dan valt de schade bij de AEX nog mee. Goud staat 0,2% lager op $2355. Voor een vat WTI-olie betaalt u nu iets meer dan 80 dollar. Een uitbraak komt dichter en dichterbij. Zitten er beleggers short nu?

Verder zoekt bitcoin het weer hogerop en noteert op $57.274. De euro moet juist wat terrein inleveren ten opzichte van de dollar en staat nu op 1,0812. 

Verder op het Damrak   

 • Verhoogt Jefferies het koersdoel voor Euronext van €100 naar €105 met een ongewijzigde koopaanbeveling. 
 • Zal Heijmans alle activiteiten van ontwikkel- en bouwbedrijf Van Gisbergen voor €13 miljoen overnemen. Het bedrijf is actief in de regio Eindhoven en draaide in 2023 een omzet van €45 miljoen met een nettoresultaat van €3 miljoen.
 • Investeert Shell in een gasveld in Trinidad & Tobago. 
 • Heeft London Tunnels de eerste tranche aandelen bij beleggers weten te plaatsen. Er werden 353.881 gewone aandelen London Tunnels geplaatst tegen £2,00 per aandeel. Deze aandelen gaan dinsdag in notering op het Damrak.
 • Hervat KBC Securities de opvolging van Aalberts met een Accumuleren-advies en een bijbehorend koersdoel van €45.
 • Maar verlaagt Jefferies het koersdoel voor Aalberts van €54 naar €52. Het advies blijft bovendien kopen. 
 • Verhoogde Jefferies gisteren nabeurs het koersdoel voor Arcadis van €65 naar €70 met een onveranderd koopadvies.
 • Verhoogt Deutsche Bank het koersdoel voor ASMI fors van €665 naar €800 met een onveranderde koopaanbeveling. 

Ook onze IEX Beleggersdesk kwam vandaag met een analyse van het aandeel ASMI. Of het aandeel koopwaardig is, leest u hieronder. 

Voor een compleet overzicht van alle koersdoelveranderingen kunt u hier klikken.

Agenda: woensdag 10 juli 

 • 03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (Chi)
 • 06:30 Industriële productie - Mei (NL)
 • 13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
 • 14:00 Maandrapport OPEC (Oos)
 • 16:00 Groothandelsvoorraden - Mei (VS)
 • 16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

En dan nog even dit

Volle bak in Brussel

VS trekt de kar, we zijn niet anders gewend

3% inflatie is het nieuwe normaal?

Het verschil is weer wat kleiner


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.