Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geld als water

  • Tickersymbool: PNR (www.pentair.com)
  • Koers: 38,28 dollar
  • Koersdoel: 48,50 dollar

Schoon water wordt steeds meer een schaarse commodity. Nog steeds leven meer dan een miljard mensen zonder toegang tot sanitair en gezuiverd, stromend water. De vraag naar gezuiverd water neemt dus  sterk toe, vooral in Azië en Latijns-Amerika.

Het waterthema komt ook steeds meer in beeld bij internationale beleggers. In de wereld van clean water wil het van oorsprong Amerikaanse Pentair met zuiveringstechnieken een toonaangevende speler zijn.

Momenteel behaalt Pentair 18% van de omzet uit deze regio, maar wil dat de komende jaren groeien naar meer dan 25%. Pentair zal zeker profiteren van de voortgaande verstedelijking in de opkomende markten en van de aanleg van nieuwe infrastructuur; 40% van de omzet komt uit de Verenigde Staten.

Overnames en fusies
Pentair is wereldwijd actief als een leverancier van duurzame, energie-efficiënte en innovatieve oplossingen op het gebied van water en technische producten. Oorspronkelijk (1966) ontstaan uit de papierindustrie, maakt Pentair de laatste jaren een enorme transitie door en richt het zich volledig op de wereldwijde watersector.

Pentair levert onder meer zuiveringsinstallaties, pompen en kleppen voor de zuivering en ontzilting van water en apparatuur voor zwembaden. In 2011 behaalde Pentair, met zo’n 15.000 medewerkers, een groepsomzet van 3,4 miljard dollar, maar door fusies en overnames groeit Pentair momenteel snel.

  • Zo nam Pentair dit jaar de de watertechnologiedivisie van het Nederlandse Norit over (met dochterbedrijven als X-Flow, Haffmans, Filtrix en Südmo). Pentair betaalde 503 miljoen euro voor deze clean process technology-bedrijven (CPT) van Norit.
  • Het bedrijf versterkte zich onlangs door een fusie met een spinoff van Tyco International, Tyco Flow Control, een transactie die op 4,6 miljard dollar werd gewaardeerd.* Tyco Flow Control behaalde in 2011 een omzet van 3,6 miljard dollar.

Synergie en besparing
Binnen de waterwereld is de naams- en merkbekendheid van Pentair groot. Membraanproducent X-Flow is het grootste bedrijf binnen de clean process technology. Volgens de brancheorganisatie, Global Water Intelligence, heeft Pentair met de overname een duidelijk stap gezet om een voorstaande positie op de markt voor membraanfiltratie te verkrijgen.

X-Flow is wereldleider voor lagedrukmembranen voor waterbehandeling. De Amerikaanse thuismarkt is voor X-Flow altijd een lastige geweest. Concurrenten, als Zenon (afvalwater) en Siemens (drinkwater), zijn daar juist sterk vertegenwoordigd.

De verwachting is, dat via het nieuwe Amerikaanse moederbedrijf, de membraanproducent zijn positie in de Verenigde Staten kan versterken. Tyco Flow Control heeft een sterke reputatie in Aziatische markten. De fusie met CPT en de overname van Norit dragen vanwege synergievoordelen direct bij aan de groei van de winst per aandeel.

Pentair voorziet, vanwege de synergie, dat de besparingen kunnen oplopen naar:

  • 90 miljoen dollar in 2013
  • 150 miljoen dollar in 2014
  • meer dan 200 miljoen dollar in 2015

Dit kan zich vertalen in de additionele groei van de winst per aandeel in 2013 van 0,40 dollar. De afhankelijkheid van de conjunctuurgevoelige bouwnijverheid wordt gecompenseerd door groeiende omzet uit andere sectoren, zoals de voedingsmiddelen- en frisdrankenindustrie en de energiesector.

Pentair zal ook zeker zijn weg weten te vinden op de groeiende Braziliaanse infrastructuurmarkt, want ook in Latijns-Amerika is de watermarkt een enorme groeimarkt. Pentair is ook actief in India.

Bij laag water instappen
De onderneming presteerde het eerste kwartaal van dit jaar sterk met een winst per aandeel van meer dan 15% hoger dan de gemiddelde taxatie van beleggingsanalisten. Vrijwel steeds werd ook de omzetverwachting overtroffen. De prognoses voor geheel 2012 werden door het management opwaarts bijgesteld.

  • in 2011 groeide de winst per aandeel met 21%
  • voor 2012 taxeren analisten een groei van 15%

Naar verwachting publiceert Pentair op 26 juli de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal van 2012. Op basis van de gemiddelde winsttaxatie voor 2012 wordt het aandeel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van nog geen 13,5. Daarmee vind ik Pentair aantrekkelijk gewaardeerd.

Analisten hanteren gemiddeld een koersdoel van 51,45 dollar, waarmee het aandeel een rendementspotentieel van ruim 38% heeft. Het aandeel heeft daarenboven ook nog eens een dividendrendement van 2,3%, waarbij het uitgekeerde dividend de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 7% toenam.

De recente koerscorrectie van 48,75 naar 37,90 dollar is een geschikt instapmoment, omdat deze koerscorrectie vooral is bepaald door het tegenvallende beursklimaat en in tegenspraak is met de gunstige ontwikkeling van de bedrijfsresultaten en positief bijgestelde verwachtingen.

In de waarderingsmodellen van Stroeve kom ik, rekening houdend met de huidige consensustaxaties voor dit en volgend jaar, met een middellangegroei van de wisnt per aandeel van 13%, uit op een koersdoel van 48,50 dollar.

Screenshot van 20 juni 2012

* De aandeelhouders van Tyco International verkrijgen, in een gecompliceerde transactie (een reverse Morris Trust) die bedoeld is om een belastbare fusie en overname in de Verenigde Staten te ontwijken, 52,5% van de aandelen van de nieuwe combinatie, die van Pentair 47,5%. De nieuwe combinatie zal zich statutair vestigen in Zwitserland en zal onder leiding komen van het management van Pentair.


Naast zijn functie in de financiële sector is Wim Zwanenburg lid van het Algemeen Bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het waterschap is verantwoordelijk voor het zuiveren van het afvalwater, veilige dijken, goede doorgang van vaarwegen, het waterpeil en de kwaliteit van het oppervlaktewater in het stroomgebied van de Amstel, de Vecht en in het Gooi, zie www.agv.nl).


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links