Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ondanks rally AEX is er geen sprake van overdreven koersstijging

Ondanks rally AEX is er geen sprake van overdreven koersstijging

De AEX is ruim 23% opgelopen sinds het intraday low rond 711,64 van 23 oktober. Is de index te hard gegaan? Misschien op de kortetermijn, maar afgezien daarvan is er geen sprake van overdreven koersstijging.

De Japanse beurs is daarnaast, sinds de oktoberbodem, met ruim 35% opgelopen. Daarmee is ook deze beurs flink in waarde vermeerderd. Is er in het land van de rijzende zon sprake van een potentiële bubbel? Eigenlijk hetzelfde beeld als bij ons, op kortetermijn misschien wat spanning, maar op de langetermijn (op dips) zeer koopwaardig. Ik schreef de afgelopen week over de Japanse beurs. 

De cryptomarkt misschien? Bitcoins staan YTD thans op een winst van ruim 50%. Maar gemeten vanaf het intraday low rond 26.533,44  op 11 oktober is de bitcoinkoers maar liefst 150% gestegen. En tot aan het all-time high rond 73.782,40, van 14 maart j.l. bedraagt de koerssprong sinds oktober bijna 180%. Bitcoins waren recent wel iets te hard gegaan

Eerst terug naar het haussefeestje op aandelenmarkten. Vrijwel alle aandelenbeurzen hebben sinds oktober flinke sprongen gemaakt, dus niet alleen de Japanse beurs. We raken inmiddels gewend aan stijgingen van meer dan 25% in minder dan een halfjaar tijd, denk aan de S&P 500 en de Eurostoxx 50. 

Ik zie enkele gunstige technische  factoren: 

  • ten eerste liggen de wereldwijde  aandelenmarkten er prima bij. Ik heb daar de afgelopen maanden meerdere keren aandacht aan besteed.
  • daarnaast hebben we te maken met het reguliere seizoenseffect. Aandelen presteren altijd wat beter in de periode oktober-april. 

Dan de vraag of er sprake is van overreacties. Zien we al bubbels of zeepbellen ontstaan?

Ook daarvoor gebruik ik de technische indicatoren die ons ter beschikking staan:

  • Er is in elk geval in aandelen geen sprake van parabolische stijgingen, nu niet en ook in de nabije toekomst niet.
  • ook de afwijking van aandelenindices ten opzichte van hun 200-dagenlijn is nog niet extreem. Bijvoorbeeld de Nederlandse beurs: rond het all-time high topje op 876,22, lag de index slechts 15% boven de 200-dagenlijn. Pas bij een afwijking van 100% of hoger spreken we over bubbles. In het lange termijn technische plaatje van de AEX, dat ik hieronder bespreek, is er sprake van een gewone rally.

Bitcoin-bubbel

Waar ik wel de eerste vroege signalen voor een potentiële bubbel zie, is bitcoin. Verderop bespreek ik de beginnende kenmerken van de volgende Bitcoin bubbel. Lees aan het einde van deze blog ook de objectieve technische criteria voor een bubbel. Bovendien bespreek ik de verschillende fases die tijdens elke bubbel optreden.

Ik begin met de AEX, waarvan ik ter verduidelijking, ook de afstand van de index ten opzichte van de eigen 200-dagenlijn bekijk. Daarnaast bekijk ik het correctiescenario bij bitcoins. Tenslotte bespreek ik de bubble op de cacao-markt. De cacao future is de afgelopen anderhalf jaar meer dan vier keer over de kop gegaan. Bovendien staat de futureprijs thans ruim 100% boven de 200-dagenlijn. Dat is dus extreem. 

Helemaal onderaan mijn blog bespreek ik de objectieve criteria waaraan bubbels en zeepbellen op financiële markten herkend kunnen worden.

Lange termijn AEX index

De AEX-index beweegt binnen de stijgende trend. Een belangrijk technisch signaal was de uitbraak boven de top van eind 2021 rond 829,66  punten. Zou de AEX weer terugkeren naar die oude horde, dan is er enkel sprake van een normaal pullback-scenario. Dus niet van een bubbel.

Positief is dat de 200-dagenlijn van de AEX-index een mooi opwaarts verloop laat zien. Bovendien beweegt de index boven haar 200-dagenlijn. Wees erop beducht dat het eerst berekende koersdoel op 880 punten is genaderd. De kans op een tussentijds correctie neemt dus toe.

Het koersdoel voor 2025 bedraagt 1.000 punten. Ik heb dit koersdoel sinds 2017 hier al meerdere keren besproken. Onder de lange termijn AEX-grafiek bespreek ik de afstand van de AEX ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde.

 

Afwijking AEX index versus 200-dagenlijn

In deze analyse bespreek ik de afstand van de AEX index  ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde. De grafiek hieronder is de afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar gemaakt. Daarvoor is de 200-dagenlijn strak getrokken tot een horizontale lijn (oranje horizontale lijn op 0%). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de AEX ten opzichte van de 200-dagenlijn (MA-200: oranje lijn) weer. De koers van de AEX zelf wordt weergegeven door de grillige zwarte  lijn erboven. 

De AEX is thans slechts 9,5% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat is niet extreem. Dat impliceert dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, de AEX niet in de gevarenzone beweegt. 

De grootste afwijking van de AEX ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde is op dit moment. Thans staat de AEX bijna 12% boven haar MA200. Kortom, een gewone rally, in de verste verte geen bubbel.

Conclusie: er is op de Nederlandse beurs nog lang geen sprake van de kenmerken van een bubbel. De afstand van de AEX index ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde ligt in de veilige zone.

Bitcoin is te hard opgelopen

De bitcoinkoers is afgeketst op koersdoel rond weerstand 68.776,28 (gevormd op 12 november 2021. Bitcoins waren recent iets te hard gegaan, ik heb dat vorig weekend toegelicht.

Vanwege de tijdelijke overbought conditie is bitcoin dus toe aan een correctie. Ik verwacht een vangnet rond de voormalige barrière, gevormd door de top van 1 april 2022 op 48.205,07. Indien deze steun standhoudt is er sprake van een perfect pullback scenario. 

De opwaartse trend kan worden voortgezet indien BTC/USD boven de laatste top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten, met 80.000 als eerstvolgende opwaartse koersdoel. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt het positieve technische plaatje. 

Onder deze grafiek bespreek ik de afstand van de bitcoinkoers ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde.

Afwijking bitcoin versus 200-dagenlijn

In deze analyse bespreek ik de afstand van de bitcoinkoers ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde. De 200-dagenlijn is op de grafiek strak getrokken tot een horizontale lijn (oranje horizontale lijn op 0%). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de bitcoinkoers ten opzichte van de 200-dagenlijn (oranje lijn) weer. De koers van bitcoin zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. Deze lijn heeft drie kleuren:

  • Zwart: de koers bevindt zich minder dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de veilige zone
  • Blauw: de koers nadert de gevarenzone, waarbij het risico dreigt dat de 30% zone wordt overschreden
  • Rood: de koers bevindt zich meer dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de gevarenzone

De bitcoinkoers is thans 65% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat is ver, maar niet extreem. Enkele dagen geleden was er wel sprake van een extreme situatie, toen bedroeg de afstand bijna 84%.

Dat impliceert dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, bitcoin bij de volgende rally in de gevarenzone terecht komt.  De 200-dagenlijn van bitcoin ligt thans rond 42.000. Pas bij een bitcoinkoers tussen 80.000 en 100.000 zou de crypto extreem ver afwijken ten opzichte van haar 200-dagenlijn. Dan pas komt bitcoin in de de gevarenzone

Ook bij deze indicator geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Want bij een koers in een sterke stijgende trend kan de soms maandenlang in de gevarenzone bewegen. 

De grootste afwijking van bitcoin ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde was recent. Toen stond de koers kortstondig 84% boven haar MA200. Kortom, een snoeiharde rally, maar nog geen bubbel. We zien wel het vroege stadium van een bubbel.

Het gaat soms hard en volatiel, maar procentueel verloopt de bitcoinrally binnen de veilige marges. Nogmaals: pas bij een bitcoinkoers tussen 80.000 en 100.000 komt bitcoin in de de gevarenzone

Lange termijn cacao future 

De cacao future  is sinds eind 2022 meer dan 300% opgelopen. De koers heeft dus een explosieve stijging achter de rug.  De uptrend verloopt parabolisch, de stijgingen gaan steeds harder. Uiteindelijk is de koers verticaal opgelopen.

De koers staat thans meer dan 100% boven het lange termijn gemiddelde. Derhalve is er serieus sprake van bubbelvorming. De afstand van de bitcoinkoers ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde wordt onder de grafiek besproken. 

Afwijking cacao future versus 200-dagenlijn

In deze analyse bespreek ik de afstand van de cacao future ten opzichte van haar 200-daags gemiddelde. De 200-dagenlijn is op de grafiek strak getrokken tot een horizontale lijn (oranje horizontale lijn op 0%). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de bitcoinkoers ten opzichte van de 200-dagenlijn (oranje lijn) weer. De koers van bitcoin zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven.  De cacao future is thans ruim 100% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat is dus extreem. 

Dat impliceert dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn,  de cacao future  in de gevarenzone beweegt. 

Ook bij de cacao future geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Want bij een koers in een sterke stijgende trend kan de soms maandenlang in de gevarenzone bewegen. 

Objectieve criteria van een bubbel

Vanuit een technisch perspectief kan een bubbel aan de hand van de volgende criteria in beeld gebracht worden:

  1. De koers heeft al een explosieve stijging achter de rug; vaak van honderden procenten.
  2. De uptrend verloopt parabolisch, de stijgingen gaan steeds harder. Uiteindelijk gaat de koers verticaal omhoog.
  3. Het bereiken van steeds nieuwe all-time highs.
  4. De koers wijkt op gegeven moment meer dan 100% af van het lange termijn gemiddelde. Technisch analisten beoordelen altijd de afwijking van de actuele koers ten opzichte van het eigen 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Staat de actuele koers meer dan 100% boven de 200-dagenlijn dan is er sprake van een bubbelvorming.
  5. Misschien wel de best merkbare indicatie is dat iedereen er over praat, je collega's, vrienden, familie en de media.

Technische criteria

Hoe kan een TA-er een bubbel herkennen?

Vanuit technisch perspectief kan een mogelijke bubbel aan de hand van de volgende criteria in beeld gebracht worden:

  • De koers wijkt op een gegeven moment meer dan 100% af van het (200-daags) langetermijngemiddelde.
  • De koers heeft al een explosieve stijging (of daling) achter de rug; vaak van vele honderden procenten.
  • De uptrend verloopt soms parabolisch; de stijgingen gaan steeds harder. Soms gaat de koers verticaal omhoog.
  • Uncharritory, dus afwezigheid van oude all-time highs.

In de grafiek helemaal onderaan mijn blog zijn de verschillende stadia van een bubbel schematisch weergegeven. 

Het ontstaan van bubbels en zeepbellen

Kan je bubbels vroegtijdig herkennen met technische analyse? Kan een beurs overdrijven? Met andere woorden: is het mogelijk dat de koers te ver doorschiet? En dan niet vanwege de onderliggende fundamentals, maar enkel en alleen omdat de stemming positief is? Dus dat een markt meedrijft op de golven van extreem positief sentiment?

Op gegeven moment is iedereen 'om' en denkt niemand nog aan risico's. Dit fenomeen, dat we kennen we als bubbel of zeepbel, treedt op als de laatste bear is ingestapt. Of bij een extreme daling, indien de laatste bull heeft verkocht.

Wanneer is sprake van een bubbel of zeepbel?

In de academische wereld is er veel onderzoek naar gedaan, onder andere aan de universiteit van Harvard. Volgens Harvard-onderzoekers is er sprake van een zeepbel wanneer het tweejaarlijkse rendement in een bepaalde sector ten minste 100 procentpunten hoger ligt dan dat van de markt als geheel.

Uiteraard is dit een fundamentele beoordeling, waar ik als technisch analist niet zoveel mee kan. De analisten van Tostrams zijn ook alert op bubbels en zeepbellen, maar kijken enkel vanuit een technische invalshoek. Hierboven besprak ik al onze checklist. Hieronder bespreek ik de vier fasen die bubbels altijd doorlopen. 

Bubbels bestaan uit vier fasen

  • Fase I: hier start de opmars. Beleggers zijn meestal nog voorzichtig. Vaak is het slimme geld, bijvoorbeeld van insiders, al actief. Koersen bewegen nog rond hun langetermijngemiddelden.

  • Fase II: beleggers beoordelen de markt realistisch, terwijl de koersen oplopen. Institutionele beleggers stappen in. Het grote publiek is meestal beperkt actief. Koersen bewegen iets boven hun langetermijngemiddelden. Af en toe treden stevige correcties op, waarbij de markt wat stoom afblaast. Hierdoor nemen voorzichtige beleggers afscheid: de bear trap. Koersen zakken naar hun langetermijngemiddelden.

  • Fase III: de markt krijgt veel aandacht in de media, ook het grote publiek raakt geïnteresseerd en wordt enthousiast. Door de forse koersstijgingen drijft de markt steeds verder weg van haar langetermijngemiddelden. Vanwege hoge koersen en alle aandacht (in de media) worden beleggers bang de boot te missen.

    Op een gegeven moment wil iedereen instappen, ook degenen die voorheen nooit geïnteresseerd waren. Het sentiment wordt euforisch, beleggers denken dat de koers alleen maar omhoog kan. Hebzucht neemt de markt over.

    Koersen stijgen hierdoor nog verder en ook de laatste bears stappen in. Beleggers geloven dat oude beurswaarden niet meer gelden onder het mom van 'deze keer is alles anders'. Koersen stijgen explosief, de beursstijging verloopt nu parabolisch en koersen bewegen nagenoeg verticaal omhoog. De markt kan niet meer stuk, beleggers zijn superoptimistisch en koersen zijn inmiddels meer dan 100% verwijderd van het langetermijngemiddelde.

  • Fase IV: na een of meerdere all-time highs treedt plotseling een grote correctie op. Het publiek, gewend aan grote stijgingen denkt 'ha, dit is mijn kans'; de bull trap.

    Na een klein herstel zakt de koers verder, waardoor er angst in de markt komt. In paniek nemen steeds meer beleggers afscheid, waardoor de koersen nog harder dalen. Dit is de overgave, waardoor de koersen weer naar hun langetermijngemiddelden terugkeren. Eigenlijk begint hier de gehele cyclus weer opnieuw.

Bubbel kan lang aanhouden

De rode lijn in de voorbeeldgrafiek geeft de volledige levenscyclus van een bubbel gestileerd weer. De rode teksten in de grafiek beschrijven het sentiment in elke fase en de groene teksten geven aan welke kapitaalstromen actief zijn.

De blauwe stippellijn geeft het meerjarig koersgemiddelde weer. Aandelen bijvoorbeeld, stijgen langjarig en exclusief dividend gemiddeld 8% in waarde.

De blauwe tekstjes geven in elke fase de afwijking aan van de koers ten opzichte van hun gemiddelde waarde op de lange termijn. De grijze tekstjes beschrijven de overgang van hebzucht, angst, hoop en vrees.

Belangrijk is wel te weten dat een bubbel lang, soms héél lang kan aanhouden. Ook als er al sprake is geweest van een explosieve koersstijging en de uptrend parabolische kenmerken vertoont.

... maar de exacte top is lastig te voorspellen

De ervaring leert dat de exacte top van een bubbel lastig te voorspellen is. Datzelfde geldt voor de bodem na een extreme daling.

Bubbel top

Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Charlemagne 22 maart 2024 08:08
    Met dit soort berichten als de bomen inmiddels al ver boven de hemel zijn uitgestegen april/mei er aan komt en iedereen het over een verdere stijging heeft lijkt maar 1 ding logisch: sellsellsellsell............................. en wacht tot je alles voor een prikkie weer terug kan kopen als iedereen in de touwen ligt...........al tietallen malen meegemaakt sinds ik in 1966 met beleggen begon.....maar ook vaak te vroeg verkocht... dat dan weer wel, succes ! (overigens beter dan te laat)
  2. forum rang 6 ttroo 22 maart 2024 09:41
    Lastig Lastig. Beren blijven proberen. Maar kunnen het hoogstens een uurtje volhouden met wat zakken. Toch komen vooral de Europese aandelen niet heel veel verder meer. Interessante beursdagen in het verschiet, aangezien een redelijk rood al de mid grafieken toppen bevestigen. Voorlopig trekken de Europese futures weer bij na de 08.00 uur 'openingen'.

    Overal ter wereld blijven de 10 jarige yields nog in winterslaap. Maar ze zijn en blijven goedkoop. Het is wachten op een trigger om flink hoger te gaan.
  3. Bubbletrader 22 maart 2024 09:50
    Wat mij betreft wordt het de hoogste tijd dat al die zelfingenomen analisten met hun koopaanbevelingen weer eens een keer flink op hun smoel gaan met die volledig uit de hand gelopen koersen. Ze spreken uiteraard voor eigen parochie (wie niet, ik doe het ook) maar om nu te zeggen dat er geen sprake is van overdreven koersstijgingen is bizar. Men voelt zich onaantastbaar met een eindeloze geldcreatie gecreeerd uit ijle lucht door centrale banken en gesteund door diezelfde banken en de politiek.

    n.b. Inflatie in Japan tegen verwachting in fors gestegen, en jawel Nikkei omhoog.

    Volksverlakkerij.
  4. forum rang 7 handyman6 22 maart 2024 10:54
    Aan China gaat deze hele hausse kompleet voorbij: indices weer es dik lager en verbetering lijkt verder weg dan ooit.
    De bouwreuzen ,als Evergrande hebben met hun pyramide achtige financierings construkties meer kwaad te hebben aangericht als Xi opruimen kan...
    Andere beurzen toppen wel,ook al draaien hun eigen eco's lang niet allemaal zo goed: oaDuitsland,Japan,Engeland .
    Het land lijkt zijn 30 jarige supergroeifase nu te moeten bekopen met ,zegmaar 5 jaar inertie,om nieuwe krachten opte doen?Afblijven,zei Goldman Sachs.Tja.
  5. forum rang 6 Newg77 22 maart 2024 11:01
    quote:

    handyman6 schreef op 22 maart 2024 10:54:

    Aan China gaat deze hele hausse kompleet voorbij: indices weer es dik lager en verbetering lijkt verder weg dan ooit.
    De bouwreuzen ,als Evergrande hebben met hun pyramide achtige financierings construkties meer kwaad te hebben aangericht als Xi opruimen kan...
    Andere beurzen toppen wel,ook al draaien hun eigen eco's lang niet allemaal zo goed: oaDuitsland,Japan,Engeland .
    Het land lijkt zijn 30 jarige supergroeifase nu te moeten bekopen met ,zegmaar 5 jaar inertie,om nieuwe krachten opte doen?Afblijven,zei Goldman Sachs.Tja.
    -knip-
    De overheid probeert Chinezen nu te stimuleren om meer kinderen te nemen, maar dat lijkt niet te werken. Steeds minder Chinezen willen kinderen, omdat de kosten voor levensonderhoud volgens velen te hoog zijn.

    "Het is vergelijkbaar met de situatie in Nederland", zegt Rogier Creemers, China-deskundige en ook werkzaam bij het Leiden Asia Centre. "Hoogopgeleide mensen krijgen steeds minder kinderen. Huizen zijn duur, kinderen zijn lastig te combineren met werk of een sociaal leven."

    Het leven is een stijgende wig.
  6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 22 maart 2024 12:22
    quote:

    Charlemagne schreef op 22 maart 2024 08:08:

    Met dit soort berichten als de bomen inmiddels al ver boven de hemel zijn uitgestegen april/mei er aan komt en iedereen het over een verdere stijging heeft lijkt maar 1 ding logisch: sellsellsellsell............................. en wacht tot je alles voor een prikkie weer terug kan kopen als iedereen in de touwen ligt...........al tietallen malen meegemaakt sinds ik in 1966 met beleggen begon.....maar ook vaak te vroeg verkocht... dat dan weer wel, succes ! (overigens beter dan te laat)
    Te mooie post om niet op te reageren.

    Al tientallen malen meegemaakt sinds u in 1966 met beleggen begon? Ai, dan begon u juist precies op een enorme top te kopen en kreeg vervolgens 16 jaar lang tot 1982 een megadaling voor uw kiezen. Was het geld toen nog niet op?

    Overigens geef ik u nu gelijk, hoor. Zou nu ook alles verkopen. Want we zijn er wellicht. Al zou je nog een koersdoel van 884 kunnen beargumenteren.
    invst.ly/143o5d

    P.S. Royce: lange termijn? Dit is de lange termijn.
64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links