Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Riep daar iemand olé?

Hoe laat precies weet ik helaas niet, maar vanochtend moeten Griekenland en vooral Spanje centjes ophalen op de obligatiemarkt. Dit zijn vooralsnog de bibbermomenten van deze dag. Maar geen nood als het fout gaat! Volgens Goldman Sachs is het een zekerheidje dat de Fed morgen cavalerie speelt en ons gaat redden.

Het stelsel van centrale banken, zoals het zo mooi heet, gaat volgens topeconoom Jan Hatzius weer Amerikaanse staatsobligaties en mortgage backed securities opkopen met kakelversch te scheppen nieuw geld. Nou, als hij het zegt... Zo ver is het alleen nog niet, we moeten eerst vandaag nog door. Het is weer EU-time.

Geruchten over een derde Griekse, een eerste Spaanse en een herziening van de Ierse bailouts doen volop de ronde. Bovendien zou er achter de schermen worden onderhandeld - waar heb ik die link nou van ik meen The Daily Telegraph? - over een fiscale, monetaire en politieke Europese Unie die er in tien jaar moet zijn.

Volatiliteit

Kortom, always expect the unexpected, omdat er Iets In De Lucht Hangt is het beste, maar ook het advies waar u praktisch zo weinig mee kunt. Zelf zit ik in de risk on modus (long aandelenfonsen met hoge bèta), maar ik beleg dan ook op lange termijn. Ik heb volop begrip voor wie op korte termijn risk off (cash) het mottto is.

Let toch maar even op dat Amerikaanse huizencijfer vanmiddag - geluiden dat de woningmarkt daar bodemt worden steeds sterker - maar verder zijn er op voorhand van deze dag geen items aan te wijzen die het sentiment gaan bepalen. Hoewel, de omzetwaarschuwing van Danone zal de markt ook geen goed doen.

Opvallendste beweging gisteren was de scherp dalende volatiliteit. De VIX (volatiliteit S&P 500) deed -13,22% en staat nu op een mijnnaamishaasikweetvanniks stand van 18,32. Als er een optie-dude mee leest of iemand anders die kan uitleggen wat er nou waarom gebeurde, houd ik me aanbevolen.

  • De Europese futures openen hoger. Wat een open deur, maar ik weet er met die paar tienden in de plus niks zinnigers van te maken
  • Azië presteert wisselvallig, maar geen enkele plus of min is groter dan 1%
  • EUR/USD is weer wat aangetrokken en probeert het nu in de begin 1,26'ers
  • Goud doet niks, zilver plust gezellig een paar tienden met aandelen en oliebenchmarks WTI en Brent mee
  • De Bund future doet nog niet veel. Dat wordt pas interessant als de resultaten van dei Spaanse obligatieveiling bekend zijn

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Niets aan toe te voegen... Italië en Spanje dus.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas Daalder (Robeco en IEX) wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken verzameld? "Met vandaag in #botw de nodige grafieken over aandelen, volatiliteit en winsten, QE3, long dollar en meer."

Buitenlandse KW1-cijferkandidaten

Macroagenda

  • 10:00 Spanje: obligatieveiling
  • 10:00 Griekenland: obligatieveiling
  • 11:00 Duitsland: ZEW vertrouwensindex jun (consensus: 3,4)
  • 14:30 VS: in aanbouw genomen huizen mei (consensus: 720.000)
  • 17:30 VS: obligatieveilingen
  • G20

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 19 juni 2012 08:35
    Goedemorgen AJK,

    Waarom toch zo druk over Spanje? Ik kan dat echt niet begrijpen. Die worden echt wel gered en daar is ook de belegger allang van overtuigd. Anders hadden we allang onder de 100 gestaan. Of dat nu 100 of 1000 of 5000 miljard kost. Maakt niks uit, ze bellen even naar Jan Kees en die regelt dat wel eventjes.

    Volgens pechtold geven wij 300 euro per persoon en krijgen er 1500 euro voor terug. Dan zouden wij hier toch wel een super economische groei moeten hebben t.o.v. de niet eurolanden toch? Zouden er nog mensen zijn die dit geloven? Misschien de hoog opgeleiden? Die zijn tenslotte gemakkelijker te foppen
  2. [verwijderd] 19 juni 2012 08:50
    In de ochtendzon een goede morgen: Olè de SpaanseZilverVloot of olie op het vuur ? Ik las op totalinvestor.com het volgende 'alert from international banker': Germany will start to have massive upheaval as their banks, DeutscheBank in particular, is over exposed to Spanish Flue, solvency crunch will hit Germany, look for Germans to go mad over the fact they can not have access to their funds....." Dus Spanje redden zou dan betekenen Dld redden. Daar gaan we weer. De nieuwsdiensten hijgen al. Wie weet er meer van? Het maakt wel duidelijk waarom DAX=naks geldt en het gezwiep van die index. Die alerts? Dit is de duizendste die ik lees, echter je weet het niet en dus...
  3. [verwijderd] 19 juni 2012 08:51
    "Opvallendste beweging gisteren was de scherp dalende volatiliteit. De VIX (volatiliteit S&P 500) deed -13,22% en staat nu op een mijnnaamishaasikweetvanniks stand van 18,32. Als er een optie-dude mee leest of iemand anders die kan uitleggen wat er nou waarom gebeurde, houd ik me aanbevolen."

    In europa werden voor het "griekse" weekend de optie premies (vola) enorm opgeblazen. Na de teleurstellende opening van maandag werd al deze premie er meteen weer uitgeblazen (plus zelfs nog wat extra). Ik handel zelf geen US, maar je kan er zeker van zijn dat in de US hetzelfde fenomeen zich voor deed. (je zou eens moeten kijken hoe de VIX is gestegen van donderdag op vrijdag!!)
  4. forum rang 6 haas 19 juni 2012 12:34
    quote:

    kolenboer schreef op 19 juni 2012 08:35:

    Goedemorgen AJK,

    Waarom toch zo druk over Spanje? Ik kan dat echt niet begrijpen. Die worden echt wel gered en daar is ook de belegger allang van overtuigd. Anders hadden we allang onder de 100 gestaan. Of dat nu 100 of 1000 of 5000 miljard kost. Maakt niks uit, ze bellen even naar Jan Kees en die regelt dat wel eventjes.

    Volgens pechtold geven wij 300 euro per persoon en krijgen er 1500 euro voor terug. Dan zouden wij hier toch wel een super economische groei moeten hebben t.o.v. de niet eurolanden toch? Zouden er nog mensen zijn die dit geloven? Misschien de hoog opgeleiden? Die zijn tenslotte gemakkelijker te foppen
    Let op,waarschuwingsbordje:
    PechtOld was ook op de Bilderberg conferentie onlangs ?!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links