Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Voorbeurs: groene futures dankzij verpletterende cijfers Nvidia

Voorbeurs: groene futures dankzij verpletterende cijfers Nvidia

Alle seinen staan op groen voor een prachtige beursdag. De futures voor de Europese markten staan 0,6% hoger dankzij een verpletterend cijferrapport van Nvidia. Zowel de tweedekwartaalcijfers als de outlook voor het derde kwartaal waren fors beter dan verwacht.

Voor het derde kwartaal rekent het bedrijf op een omzet van circa $16 miljard en dat is 17% meer dan de smart estimate van $13,67 miljard. Ter vergelijking: de officiële consensus lag op $12,61 miljard. Tevens maakte het bedrijf bekend voor $25 miljard eigen aandelen in te kopen.

AI kan de wereldeconomie met 7% laten groeien

Vanuit dit licht bezien valt de Nvidia-plus van 7% voorbeurs nog relatief mee. Vermoedelijk hadden beleggers er al rekening mee gehouden dat de cijfers de consensus zouden verslaan.

De sterke resultaten van Nvidia betekenen goed nieuws voor de gehele beurs en in het bijzonder de technologiesector. Het bedrijf domineert de markt voor high-end processors voor AI-computing en dat is een enorme groeimarkt.

Goldman Sachs schreef in april een rapport waarin stond dat Artificial Intelligence de wereldeconomie mogelijk met 7% kan doen groeien. Dat is precies de reden waarom iedereen zo gespannen uitkeek naar de halfjaarcijfers van de chipgigant.


Aanslag op Prigozjin laat beleggers koud

De Amerikaanse futures - en dan vooral de Nasdaq - staan nog meer in het groen dan die hier. De grootste technologie-index ter wereld noteert 1,3% hoger. De Dow Jones - waarin de meer industriële ondernemingen staan genoteerd - doet het voorbeurs met een plus van 0,2% wat rustiger aan.

Daarmee wordt het nieuws van de aanslag op voormalig Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin door de markten voor kennisgeving aangenomen. Twee maanden geleden werd al duidelijk dat beurzen amper reageren op de gebeurtenissen in Rusland.

Destijds deed Prigozjin een couppoging in Rusland en hoewel het met een sisser afliep, toonde het wel aan hoe kwetsbaar Rusland is. De beurzen bleven de maandag daarop toen redelijk liggen. Wat mogelijk meespeelt, is dat Rusland een relatief kleine economie is.

Cijfers Van Lanschot Kempen

Verder zijn er ook nog cijfers van Van Lanschot Kempen. De nettowinst van de wealth manager steeg in het eerste halfjaar van €48,2 miljoen tot €51,8 miljoen. Dat is een stijging van 8%.

Beleggers zijn echter vooral geïnteresseerd in hoeveel kapitaal het bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Er is een extra kapitaalteruggave van €2 aangekondigd, en dat is omgerekend 6,8% van de totale market cap.

Al met al een mooi bedrag, al komt het niet als een volslagen verrassing. Het was bijvoorbeeld al meegenomen in de Bloomberg-consensus. 

Advies, shorts en agenda

Advieswijzigingen:

 • ABN Amro: naar €17 van €19 en Houden - Morgan Stanley
 • Alfen: naar €50 van €55 en Houden - Jefferies
 • ING: naar €18 van €17 en Kopen Morgan Stanley

De AFM meldt deze shorts; wat vooral opvalt, is dat de shorts in Just Eat Takeaway fors oplopen. Shorters speculeren dus op een verdere koersval van de maaltijdbezorger

 • Just Eat Takeaway: 10,91%: (+1,08%) 
 • Alfen: 7,52% (-0,12%)
 • Basic-Fit: 5,70% 
 • Air France-KLM: 4,19% 
 • Wereldhave: 2,91%
 • Aperam: 2,35%
 • Besi: 2,10% 
 • Philips: 2,02%
 • Signify 1,83% 
 • CM.com: 1,82%

Agenda

Qua macro's is de agenda vandaag relatief dun. Er komen cijfers over de orders van duurzame goederen in de VS en de wekelijkse jobless claims. Het is niet onze verwachting dat deze macro's de markten in vuur en vlam zullen zetten.

Donderdag 24 augustus

 • 08:00 Van Lanschot Kempen Q2-cijfers
 • 08:00 VGP Q2-cijfers
 • 08:00 Deceuninck Q2-cijfers
 • 14:00 Jackson Hole bijeenkomst
 • 14:30 VS orders duurzame goederen juli
 • 14:30 VS wekelijkse jobless claims
 • 22:00 HP Q2-cijfers

Nu nog even dit

Intel gaat de investeringen in zijn Packaging-capaciteit flink opschroeven en dat is goed nieuws voor Besi.


Zo gaan dictators te werk.


Deze is dan weer leuk.


Dit noemen we een draai in het kwadraat


Ik vind aandelen de ultieme belegging, maar dat is weer wat anders.


Een groter contrast met de cijfers van Nvidia bestaat niet.


Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. Basic-Fit: high risk, high reward
 3. Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roesie 24 augustus 2023 10:11
  Op een paar grote techbedrijven na zal de rest van de bedrijven rustig afwachten met (fors) investeren in AI tot alle kinderziektes verholpen zijn en vooral tot het duidelijk is wat het nu precies oplevert. Dat AI een (grote) rol gaat spelen in de toekomst, daar twijfel ik niet aan. Echter de huidige hype doet me denken aan de gekte rond de veiling van de UMTS frequenties van destijds. Snel mobiel internet zou de wereld gaan veranderen en dat heeft het zeker ook gedaan. Echter de voorgespiegelde megawinsten kwamen er voor de meeste bedrijven (oa KPN) niet. Voorzie voor AI een soortgelijk verloop.
 2. The Saint 16 september 2023 00:33
  Nou, koersdoel van NVIDIA is weer zware mispoes van jewelste van analisten. De koers was al vooruitlopend op de grote omzetstijgingen opgewaardeerd en 400% gestegen. Een beetje analist zou dan kunnen inschatten dat het aandeel op zijn top flink geshort gaat worden door o.a. door de massale winstnemingen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.