Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Profiteren van optiemarktinformatie II

In deze column zal ik ingaan op een tweede, bij de meeste beleggers vrij onbekende, maar aantrekkelijk patronen in aandelenrendementen, die men kan halen uit optiemarktinformatie. De ‘volatiliteitsskew’ heb ik besproken in mijn vorige column. Het gaat om de informatie die zit in de prijzen van call versus de prijzen van put opties van een bepaald aandeel.

Het verschil tussen de prijzen (in termen van volatiliteit) van call en put opties op een bepaald aandeel vertelt of er relatief veel prijsdruk op call opties versus put opties zit. Daarmee geeft dit verschil informatie over de verwachtingen van optiemarktbeleggers. Verwachten zij dat een aandeel de komende periode meer kans heeft om te stijgen, dan zal het verschil hoger zijn dan wanneer zij verwachten dat een aandeel meer kans kaamt op een daling.

Aangezien de optiemarkt juist aantrekkelijk is voor beleggers met private informatie, weerspiegelt het verschil tussen de prijzen van call en put opties dus vaak de verwachtingen van beleggers met deze informatie. Als deze beleggers echt goede private informatie hebben, verwachten we dat deze indicator ook voorspelkracht voor de toekomstige prijsontwikkelingen van het aandeel. Blijkt dit ook zo te zijn?

De beste portefeuille
Ik heb voor u getest of dit inderdaad het geval was over de afgelopen vijftien jaar voor alle grote aandelen. Dat wil zeggen aandelen met een hoge marktkapitalisatie. Dit is getest aan de hand van de volgende strategie:

    • rangschik aan het einde van elke week alle aandelen op het verschil in volatiliteit van de at-the-money call en put opties. (Dit verschil is over het algemeen het meest zuiver te meten voor kortlopende at-the-money opties, vanwege de betere liquiditeit van deze opties.)
    • Creëer vervolgens vijf portfolios; van de 20%aandelen met het hoogste verschil (Q1) tot de 20% aandelen met het laagste verschil (Q5).

We verwachten dat portefeuille Q1 het beter heeft gedaan dan portefeuille Q5. De figuur hieronder laat de resultaten zien, waar een oranje balk het gemiddelde jaarlijkse rendement van een portefeuille aangeeft.

Uit de figuur blijkt dat aandelen met de het grootste verschil tussen de prijzen van call en put opties (Q1) het substantieel beter hebben gedaan dan aandelen met het laagste verschil (Q5). Gemiddeld hebben de aandelen in Q1 6,9% per jaar opgebracht over de afgelopen vijftien jaar, tegen slechts 0,4% voor de aandelen in Q5. Het rendement dat u behaald zou hebben door beide portefeuilles te combineren (dus Q1-Q5) zou een aantrekkelijke 6,4% per jaar geweest zijn. Uit onderstaand figuur blijkt dat de rendementen van de Q1-Q5 portefeuille ook vrij stabiel blijken op termijn.

Hoe te gebruiken?
Vrij simpel; koop aandelen met een hoge prijs van de call versus de put opties. En als u aandelen wil verkopen, verkoop dan de aandelen met een hoge prijs van de put versus de call opties. Als u verder minder afhankelijk wilt zijn van de algemene marktbewegingen kunt u beide strategieën het best combineren. Let op dat bovenstaande resultaten gebaseerd zijn op portefeuilles die vele aandelen aanhouden, dus dat de resultaten per aandeel in een bepaalde portefeuille sterk kunnen verschillen.

Wilt u meer weten over deze en andere aandelenstrategieën die gebruik maken van optiemarktinformatie, klink dan op deze link. De economische reden van het bovenstaande patroon in aandelenrendementen zal naar verwachting aanwezig blijven (beleggers met private informatie zullen over het algemeen liever in de optiemarkt actief zijn en ze zullen call (put) opties kopen als ze verwachten dat een aandeel omhoog (omlaag) gaat).

De gebruikelijke disclaimer is op zijn plaats; bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op bevindingen uit het verleden, die geen garantie voor de toekomst bieden.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. dct 31 mei 2012 14:03
    En de put-call pariteit dan? Ik zie dat iemand me voor is ,-)

    Vroeger kon bij een en ander nog wel uit lijn worden gezet bij veel particuliere vraag/aanbod, maar bij de huidige computerhandel en kleine spreads vraag ik me af of er veel voorspellingskracht van uit gaat. Ben benieuwd naar de voorspellingskracht op lange termijn.
  2. [verwijderd] 1 juni 2012 09:15
    @Guido Baltussen,
    Is zeker interessant. Alleen kijken we ook hier weer naar gegevens achteraf. Zou mooi zijn en werken als er software (b.v. in Excel) voor handen was die de benodigde parameters direct kan doorrekenen. Verder worden er gegevens gebruikt die nou voor de "gewone" belegger niet echt voorhanden zijn,of vergis ik me? Zodra je nu een en ander hebt doorgerekend is het beursklimaat alweer vele malen gewijzigd.
  3. [verwijderd] 1 juni 2012 09:40
    @ Kasparov/206

    Via Optionmetrics of gewoon Bloomberg zijn deze series te downloaden.

    @ Guido Baltussen

    Erg interessant, groot verschil. Wel valt het me erg op dat hetgeen u "skewness" noemt hier en in het paper gelijk is aan IV(put,atm) - IV(call,atm). Hier wordt (volgens mij) gebruikelijk iets van IV(put, delta=25) - IV(call, delta=25) voor genomen.....

    Van wikipedia en Hull, over put-call parity:
    Parity of implied volatility: In the absence of dividends or other costs of carry (such as when a stock is difficult to borrow or sell short), the implied volatility of calls and puts must be identical.

    Wordt er hier niet gewoon het effect van de (verwachte) dividend rate gemeten?
  4. [verwijderd] 1 juni 2012 09:59
    @potterr,
    Leuk Optionmetrics.

    Product name: OptiGraph
    Initial Price: $500/month
    Brief product description:

    Options traders can now view volatility patterns, trends, and correlations from 1996 to today. Identify trading opportunities among different expirations or across volatilities of different stocks and indices. Charts based on the high-quality institutional IvyDB options database.
    $500 per maand.............ja :))
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links