Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financials kampen met accountantstekort

Financials kampen met accountantstekort
Beeld: iStock

Nederlandse banken en verzekeraars hebben veel moeite om een nieuwe accountant te vinden. Dat blijkt uit een rondgang door het Financieele Dagblad (FD) onder bestuurders, commissarissen en financiële instellingen.

Sinds 2014 geldt dat beursgenoteerde ondernemingen en grote financiële instellingen tenminste één keer in de tien jaar van accountantskantoor moeten wisselen.

Keus uit twee

De inventarisatie van het FD leidt tot de conclusie dat er nauwelijks keus is voor de financiële instellingen die moeten wisselen. In Nederland zijn er zes accountantskantoren die ondernemingen van openbaar belang (oob’s) mogen controleren.

Van deze zes zijn de twee kleinste – Mazars en BDO – amper in de financiële sector actief. Ook Deloitte heeft de afgelopen 10 jaar geen grote Nederlandse bank of verzekeraar meer gecontroleerd. Daarmee resteren nog drie accountantskantoren. Wie moet wisselen heeft dus nog maar de keus uit twee, zo concludeert het FD.

Zorgelijk

Ook accountants zelf vinden het, zo schrijft het FD, zorgelijk dat er te weinig aanbod is voor controlewerk — iets wat gezien wordt als een belangrijke publieke taak. EY-accountantsbestuurder Patrick Gabriëls: 'Het is lastig als sommige kantoren bewust niet mee zouden doen.'

Beleggersvereniging Eumedion en de belangenverenigingen VNO-NCW en de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen zien dat de keuze beperkt is. VNO-NCW zei tegen het FD zich 'zorgen te maken over de toegang tot een accountant'.


IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX Nieuws

IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws.

Meer over IEX Nieuws

Recente artikelen van IEX Nieuws

  1. 15 mei Ledental VEB zakt door de 30.000 3
  2. 01 mei Meer omzet en winst voor Morefield
  3. 11 apr Positieve feedback op jaarrekening Value8

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Red_ 3 april 2023 16:21
    Het is dus een probleem omdat ze eindeloos consultants inschakelen en zelf niemand meer in dienst hebben. Dan vallen er veel kantoren af vanwege belangenverstellingen. Moet je niet gaan huilen, maar eens bedenken waarom je constant consultants inhuurt en niemand meer in dienst hebt die wat zinnigs te melden heeft.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links