Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zijn we er al, grote smurf?

Zijn we er al, grote smurf? Zo luidt de samenvatting van de meeste vragen die we afgelopen dagen hebben beantwoord over de eurodollar. Prima vraag, prima moment om hem te stellen en er is reden toe. De 1,25 hebben we nu wel gezien en dat is in rap tempo gegaan.

Dit schrijven is dan ook een trading-update over de situatie waarin we ons bevinden met dit paar. De target van 1,25 is gehaald en de vraag is in feite: wat nu?  Wat komt eerst, 1,20 of weer 1,30? Deze twee niveaus steken met kop en schouders boven de rest uit wanneer het om de ons gestelde vragen gaat. Het lijkt erop dat we in stappen van 5 cent denken.

Dat is niet zo, maar het praat wel zo makkelijk, wellicht dat daarom deze niveaus zo vaak genoemd werden. Ik verklap nog even niet hoe de verhoudingen liggen, maar kan u wel zeggen dat toen we rond de 1,30 noteerden, de 1,25 het vaakst genoemd is door lezers/mailers. In 1,35 geloofde slechts een enkeling nog. Ik zeg maar zo, u bent de markt.

Drie pogingen tot daling
We starten met de grafiek die ik heb gebruikt in de meest recente columns. Het gaat daarbij over het proces van eventuele bodemvorming rond de 1,25.  We vergelijken hierbij de manier waarop de afgelopen 2 keer in recente historie de bodem werd gevormd met het huidige moment van dalen, los van de conventionele techniek die aangaf dat 1,25 en eventueel lager in het vooruitzicht stonden.

De legenda luidt als volgt. De rode pijlen zijn de momenten waarop de eerste keer een oversold-conditie (OS) werd bereikt in het proces van uitbodemen. Oftewel dat de impuls voor de versnelling van de gemiddelde daling op langere termijn - de trend - overdreven heeft en even weer naar meer gemiddeld terug hoort te keren. Dit zijn dus kleine correcties die aanzetten tot een overdrijving de andere kant, op waardoor een correctie binnen de downtrend wordt gestart.

Maar dat is niet bij de eerste de beste poging. Er zijn drie pogingen tot daling nodig gebleken bij de vorige twee momenten. Dit maal hebben we stap 1 gehad en is nu stap 2 in wording, want de RSI heeft een tweede low.

Nog niet overtuigd
Ik ga hier zo nog op door, maar voor ik dat doe even de rest uitleggen.  De paarse dalende pijlen geven aan wanneer de opwaartse poging na de eerste OS-meting van de RSI stopte. Vanaf daar meten we de periode die minimaal overbrugd diende te worden bij de vorige pogingen om aan de grote correctie te kunnen beginnen.

Die zijn begonnen na bodem 3 en de opwaartse paarse pijlen in de RSI. Dat duurde vanaf de eerste OS meting 20 handelsdagen minimaal, dat zijn de groene lijntjes.

Waar zijn we nu? We zijn nu 2 aan het vormen, waardoor de waarschijnlijkheid van een kleine stijging er in zit. Maar tegelijk zien we dat het risico om een derde bodem in de RSI te maken met koersen die lager dan 1,25 reiken nog steeds bestaat. We zijn nog niet overtuigd genoeg om verder te kunnen kijken dan een kleine opleving.

Bijna afgemaakte '3-uit-4'
De overdrijving is nog niet voldoende groot geweest om te kunnen spreken van een overtuigende en afgemaakt bodem. Althans niet in vergelijking met de afgelopen twee keren dat dit gebeurde. Waar wel enige overtuiging tot een kleine stijging uit blijkt is de aanwezigheid van een bijna afgemaakte "3-uit-4".

We zijn OS, er is positieve divergentie, maar de trend in de RSI is nog niet geslecht dus het is net aan 2-uit-4, met een mogelijk positief vervolg indien en wanneer de koersen boven de 1,2650-80 zone weten te sluiten.

Tot daar is het onzeker of de 1,30 of de 1,20 eerst komt. De beloofde verhouding tussen de aantal keren dat 1,20 en 1,30 zijn genoemd als volgende stap was 65%  voor 1,20, en 35% voor 1,30, Zoals gezegd nog niet overtuigend genoeg.

Check, dubbelcheck
Tot slot nog even dit, een contraexpertise-analyse - een check en dubbelcheck - van de 3-uit-4-poging. De volgende grafiek toont ons dat de euro ook tegen de yen deze opzet ten toon spreidt. Dit spelletje is euro tegen de rest, zo lijkt het wel, maar slechts voor de bounce.

Het betreft hier de EURJPY, die aangeeft dat de 3-uit-4 ook hierin wordt opgebouwd. De grafiek van de USDJPY is volledig neutraal kan ik u zeggen en deze vormt daardoor de bevestiging vanuit de driehoeksanalyse die concludeert dat we een kleine bounce mogen verwachten.

Let wel, geen van de keren dat een absolute bodem werd gevormd in de EUR is dit gebeurd naar aanleiding van de 3-uit-4. Sterker, de bodem werd daarna pas gezet. In dit geval lijkt dat nog te moeten leiden tot koersen in de buurt van de 1,23 in de komende maand. Prettig weekend voor nu.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. GroteSmurf 26 mei 2012 21:40
    Speciaal een vraag aan mij.
    Ik ben vereerd.

    Het vertrouwen in de euro is geschaad.
    Spaanse banken moeten met veel staats kapitaal overeind worden gehouden.
    Het Griekenland situatie stemt ook niet tot vertrouwen.
    Goud en zilver gaat zelf naar beneden.
    Waar nog in te investeren?
    Ik ben op dit moment ook de weg kwijt.
    Een verdere daling van de euro t.o.v. de dollar naar 1,18 en lager zie ik in het verschiet.

    Zij lijn lijkt mij op dit moment de beste plaats.

    GS
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links