Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde van een tijdperk III

De derde in de grote rij der optimisten van SocGen was Andre Laptorne. Hij zette eerst een aantal constateringen op een rij.

  1. De rendementen zijn heel laag. En een gemiddelde portefeuille houdt bij lange na de inflatie niet bij. Een portefeuille met 40% overheidsobligaties, 50% aandelen, 5% bedrijfsoblgiaties en 5% cash heeft sinds 1950 nog niet zo'n laag direct rendement gehad (2%).
  2. Beleggers zijn niet geïnteresseerd in rendement, maar vooral in risico. En daar willen ze zo weinig mogelijk van.
  3. Fondsmanagers zijn tegenwoordig meer gefocust op het behouden van hun baan dan op het maken van rendement. Ik ben het er niet mee eens, maar Andrew vindt het wel.

Rommelen met rekenrente
En het rare is dat Amerikaanse pensioenfondsen nog steeds rendementen van 10% verwachten. Onzinnig, maar het betekent dat pensioengerechtigden in de Verenigde Staten wel naar hun pensioen kunnen fluiten. Dit rendement gaan ze dus nooit halen.

Dat krijg je nou als je met de rekenrente gaat zitten rommelen, zoals sommigen in Nederland ook hebben voorgesteld. Gelukkig zag ik ook een aantal pensioenfondsen in de zaal zitten. Ik hoop dat ze dit zich goed beseffen.

Het leuke of trieste, zo u wilt: als je het aan CFO’s vraagt dan blijkt dat ze zelf verwachten maar 6% op aandelen te verdienen (dit blijkt uit een enquête van de Duke University). En de obligaties zitten daar qua rendement nog ver onder.

Maar ja, als je je verwachte rendement lekker hoog inschat, hoef je niet zoveel premie te storten en is je winst hoger. Lapthorne snapt dat beleggers zoveel meer op risico dan op rendement gefocust zijn.

Immers de klappen die je op de aandelenbeurs oploopt zijn de laatste jaren zoveel groter.

Ik heb een grafiekje gemaakt van de verliezen ten opzichte van het hoogste punt ergens in de vijf jaar daarvoor. Het zwarte lijntje zijn Europese aandelen, het rode lijntje zijn Duitse obligaties. Als ik een pensioenfonds was, dan wist ik het wel.

Maar let wel op dit is achteruitkijken. En beleggen is vooruitkijken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Minder risico
Dit zijn niet de risico’s die beleggers willen lopen. Daarom heeft Lapthorne ook een aantal oplossingen. Dat kan door

  1. income funds, bijvoorbeeld de hoogdividendfondsen
  2. stel een portefeuille samen, waar u de niet-dividend betalers uit laat
  3. maak een mandje met bedrijven met goede balansen

Over het nut van aandeleninkoop liet hij zich niet uit. Hij zei wel dat bedrijven net zo’n waardeloze timers zijn als gewone beleggers. Hij liet een grafiek zien met het percentage van de cashflow besteedt aan share buyback (zwarte lijn) en de S&P 500 (rode lijn).

Logisch als het goed gaat, staat de index hoog en hebben bedrijven een hoop geld over. Dan kunnen ze meer geld uitgeven aan share buy backs. Maar dan kopen ze dus als aandelen hoog staan.

Dat klinkt niet als een verstandige strategie. Je moet juist laag kopen en juist hoog verkopen. Maar als koersen laag staan dan is er meestal wat aan de hand en houden beleggers liever de hand op de knip.

Ik ben een voorstander van aandeleninkoop bij overmatige cash, maar inderdaad als het op deze manier wordt besteed, dan heeft het een waardevernietigend effect.

Verder wees Lapthorne er nog op dat fundmanager zijn nu ongelooflijk moeilijk is. Het is vooral de macro-omgeving die telt. Hij adviseerde dan ook om nu wat bèta (risicovolle) namen op te nemen.

Meestal doen kwaliteit- en inkomensnamen het goed, maar die zijn nu al zo populair geworden dat het op op korte termijn misschien beter is om naar de wat mindere kwaliteit te kijken.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 mei 2012 17:46
    Beste Corné, kan je dit ook verklaren?:

    Dramafonds SNS Reaal op laagste koers ooit

    SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Facebook/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Hyves/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Delicious/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Twitter/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Nujij/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.MySpace/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.Ekudos/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.LinkedIn/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-op-laagse-koers-ooit.xmlDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitDe koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.iGoogle
    Dramafonds SNS Reaal op laagste koers ooitEerder nieuws over SNS ReaalDramafonds SNS Reaal op laagste koers ooit
    SNS Reaal rekent op extra eisen Brussel
    SNS: terugbetalen steun wordt steeds moeilijker
    SNS Reaal voelt druk op hypotheken en vastgoed
    'Terugbetaling steun SNS op lange baan'
    SNS Bank ziet winst dalen door Griekenland
    SNS Reaal verwacht winst in eerste kwartaal
    FNV: meer banken gaan snijden in personeelskosten
    'Werknemers SNS Reaal moeten fors inleveren'
    SNS Reaal wil financieel topman herbenoemen
    Geen variabele beloning voor top SNS Reaal
    Zilvervlootsparen terug bij SNS Bank
    Winst SNS Reaal lager dan verwacht
    'Homburg hoofdpijndossier vastgoedtak SNS'
    SNS Reaal -7,9%; -92% sinds beursgang
    KBC: SNS dichter bij afbetalen Staat door omruil
    SNS Reaal laat winstdoel varen
    Rabo: SNS in lijn met verwachtingen
    Winst SNS Reaal daalt door afschrijvingen en Zwitserleven
    SNS blijft voorzichtig over vastgoed
    SNS nog zeker tot medio 2012 aan het staatsinfuus
    'SNS heeft Property Finance onder controle'
    VANDAAG 14:51( LAATSTE UPDATE: VANDAAG 16:41 )
    De koers van SNS Reaal zakt verder weg. Het fonds ligt op koers om de laagste slotstand ooit neer te zetten.

    93% verdampt
    SNS Reaal ging in het voorjaar van 2006 naar de beurs tegen een koers van 17 euro. Dinsdag tikte de koers even 1,235 euro aan. Dat betekent dat 93% van de beurswaarde is verdampt sinds de beursgang. De huidige koers is de laagste koers ooit. Als de koers rond het huidige niveau blijft staan, dan stevenen we af op het laagste slotstand ooit.

    SNS Reaal begon het jaar op 1,69 euro. Op 21 februari werd even een koers van 2,26 euro neergezet, maar toen zette het verval in.

    Koers dit jaar -26%
    De voorgaande jaren waren al dramatisch voor SNS Reaal en in 2012 is die dramatische lijn doorgetrokken. De koers daalde dit jaar al met 26%. Daarmee is de bankverzekeraar de op twee na slechtst presterende Midkapper van het jaar tot nu toe. Alleen aandeelhouders BAM en Wessanen zijn nóg slechter af.

    Alles over SNS Reaal in ons dossier

  2. gurtx 16 mei 2012 11:48
    @amateutje/ Corne:
    Laptorne stelt:
    3.Fondsmanagers zijn tegenwoordig meer gefocust op het behouden van hun baan dan op het maken van rendement. Ik ben het er niet mee eens, maar Andrew vindt het wel.
    Corne, je bent het er niet mee eens????

    Je hebt prachtige verhalen maar wat zijn jouw rendementen de laatste 10 jaar?? Enig idee??
    Ik snap wel dat omscholen niet meevalt op jouw leeftijd, maar dit kan toch niet langer zo?
    mvg.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links