Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Vertrouwen in Just Eat takeaway op historisch dieptepunt

Slotcall: Vertrouwen in Just Eat takeaway op historisch dieptepunt

De AEX (+1,9%) heeft de smaak aardig te pakken. We openden in Amsterdam voorzichtig in het groen en deze winst werd gedurende de dag verder uitgebreid.

Het sentiment wordt aangejaagd door sterke cijfers over de detailhandelsverkopen in de VS. De Amerikaanse consument gaf in juni 1% meer uit op maandbasis terwijl de markt rekende op een plusje van slechts 0,8%.

Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen - gemeten door de Universiteit van Michigan - viel een tikje hoger uit dan verwacht. Dit leidt ertoe dat met name de cyclische aandelen het vandaag goed doen. Fondsen als Adyen (+7,5%), ASML (+5,1%), ASMI (+5,5%) en Besi (+5,0%) gaan als een speer.

Het lelijke eendje op het Damrak is helaas weer Just Eat Takeaway (-1,9%). Het vertrouwen in de maaltijdbezorger is volledig zoek nu het aandeel zelfs op het laagste niveau ooit is gesloten. De bedrijfsprestaties vallen tegen en ook de communicatie van het management is voor verbetering vatbaar. Het sentiment draait alleen op het moment dat het bedrijf zijn marges weet te verbeteren.

TomTom straalt

Daar waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. TomTom (+13,9%) heeft een patent op tegenvallende kwartaalcijfers, maar dit keer reageert de markt enthousiast.

Het bericht dat de navigatiespecialist meer contracten wist te winnen in het automotive- en enterprise segment stemt analisten tevreden. Hierdoor viel volgens analist Marc Hesselink de omzet in tweede kwartaal 12% hoger uit dan verwacht.

Anderzijds viel de winstgevendheid wel tegen. Desalniettemin denkt Hesselink dat het bedrijf zijn verwachtingen voor de vrije kasstroom weleens opwaarts kan bijstellen.

Unilever

Unilever (+0,3%) kende een aantal mindere jaren op de beurs. Daar waar de brede markt omhoog ging bleef de multinational achter. Dit jaar zijn de rollen echter omgedraaid. De AEX-prijsindex noteert circa 16% in het rood terwijl Unilever de schade beperkt houdt op 2%.

Toch houdt de IEX-Beleggersdesk zijn adem in voor de halfjaarcijfers. Unilever heeft bijzonder veel last van de hoge inflatie en als de consument dan ook nog eens gaat bezuinigen op A-merken gaat de winstgevendheid van de onderneming hier gegarandeerd een deukje van oplopen.

Analist Martin Crum sluit een winstwaarschuwing bij de halfjaarcijfers daarom niet uit. Momenteel noteert Unilever tegen 19 keer de verwachte winst over boekjaar 2022. Wat u nu met de stukken moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. De Italiaanse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt zes basispunten tot 3,35%. Hiermee wordt de stijging van gisteren deels gecompenseerd.

  • Nederland: -5 basispunten (+1,46%)
  • Duitsland: -5 basispunten (+1,13%)
  • Italië: -6 basispunten (+3,35%)
  • Verenigd Koninkrijk: -0 basispunt (+2,10%)
  • Verenigde Staten: -2 basispunten (+2,93%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: -0,3%
  • AEX deze maand: +2,2%
  • AEX dit jaar: -15,7%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -14,6% 

Donkerrood

De AEX (-0,3%) houdt de schade aanmerkelijk beter binnen de perken dan de overige Europese indices. Dit hebben we te danken aan de chippers die de weg omhoog vinden. De sterke cijfers van TSMC stuwen het sentiment. Daarentegen zakken de AMX (-2,6%) en ASCX (-1,6%) door het ijs. 

 

AEX

Zoals gezegd voeren de chippers ASMI (+4,9%), ASML (+4,3%) en Besi (+4,2%) de lijst aan. Het is ook opvallend hoe goed het defensieve Wolters Kluwer (+3,7%) er bij ligt. Dit laatste geldt bepaald niet voor Just Eat Takeaway (-15,3%).

Het enthousiasme over de deal van Grubhub met Amazon is alweer verdwenen. ING (-7,7%) wordt ook niet beloond voor zijn pre-earningsnote. Hierin stond overigens niets bijzonders.

 

AMX

Air France-KLM (+4,5%) maakt een kleine rebound. Apollo is bereid om €500 miljoen in het bedrijf te investeren. Het is daarentegen niet de week van de banken. ABN Amro (-11,1%) noteert precies op het niveau van een jaar geleden. Het is maar beter om de langetermijngrafiek er niet bij te pakken. Daar wordt uw humeur niet beter van.

Flow Traders (-4,8%) ligt er ook opvallend slecht bij. De marketmaker presenteert aanstaande vrijdag zijn halfjaarcijfers. WDP (-5,6%) heeft het sinds de afbouw van de lockdownmaatregelen ook niet meer.

 

ASCX

TomTom (+13,2%) hebben we reeds behandeld en verder is het rijtje stijgers behoorlijk karig. Het verbaast mij dat ForFarmers (-12,3%) de winst van vorige week grotendeels moet inleveren. Die positieve winstwaarschuwing van afgelopen week was serieus, maar de koers noteert slechts enkele procenten hoger ten opzichte van het moment van voor het goede nieuws.

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week heb ik de eer om de vooruitblik te schrijven. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. eric 16 juli 2022 11:37
    JET is een mooi voorbeeld dat veel analisten te veel cijfermatig analist zijn. Inzicht hebben in een bedrijf is ook inzicht hebben in het totale plaatje. En ook hoe marktomstandigheden zich ontwikkelen of kunnen gaan ontwikkelen. Dat mist men ook bij de analisten op deze site. Ze zijn erg cijfermatig, maar weten van het werkelijke zaken doen eigenlijk te weinig om een WERKELIJK goed advies te geven. De analisten geven ook nog advies zoals ze het 15 jaar geleden ook deden. Dat kan niet meer. Het team zou moeten worden uitgebreid met mensen die verstand van zaken hebben over het INSIDE GEBEUREN IN EEN BEDRIJF OF SECTOR. Anders blijven alle adviezen een soort poker met een pokeraar die goede kaarten heeft en ook in de poker wereld heb je goede en zwakke pokeraars
  2. forum rang 7 wiegveld 17 juli 2022 09:39
    JET is bezig met margeverbetering over de rug van de restaurants, die eigenlijk niet meer terug kunnen.
    Stoppen met JET kost veel omzet, de eigen bezorgdienst weer opzetten is door de personeelsschaarste ook lastig.
    JET blijft terughoudend om de consument zelf meer mee te laten betalen.
    Blijkbaar is er angst dat de consument dan zelf op de fiets stapt om een bestelling te halen.
    Margeverbetering is een, aan de andere kant zijn de kosten fors gestegen, biedt JET premies om in grote steden meer in de spitsmomenten te werken en zijn kosten van materiaal, verpakking etc ook fors gestegen. En dan steeg ook de rente fors.
    JET heeft na de lockdown net als de andere bezorgers alles tegen en het model komt meer en meer ter discussie te staan.
    Overleven is echt een vraag die aan de orde komt.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links