Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het houdt maar niet op

Slotcall: Het houdt maar niet op

De AEX (-2,0%) trekt in het laatste handelsuur nog een paar punten bij, maar desalniettemin doet deze koersdaling pijn aan de ogen. Het positieve nieuws is dat de winsten van bedrijven wel stijgen, waardoor de waardering van aandelen fors aantrekkelijker is geworden.

De S&P500 noteert bijvoorbeeld tegen 21 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden. Dit is vergelijkbaar met eind 2018 toen de markt ook vreesde voor een serie renteverhogingen. Het liep even anders. De drie jaren die volgden waren ijzersterk al zit er nog de coronacrash van maart 2020 bij. 

Wat mij optimistisch stemt is dat aandelen ten opzichte van de afgelopen tien jaar benedengemiddeld zijn gewaardeerd. Tel daarbij op dat het sentiment net zo slecht is als begin 2009. Dat is wat mij betreft een bullish signaal. Als vrijwel iedereen negatief is, hebben we de meeste verkoopdruk immers al achter de rug. 

Niet voor niets zei een ene meneer Warren Buffett ooit: "be greedy when others are fearfull and be fearfull when others are greedy". Dit is wat mij betreft een mooi moment om hebzuchtig te zijn, al gaat dit volledig tegen mijn gevoel in. Alles in mij zegt namelijk nog even af te wachten.

Nu over naar het Damrak. Het brede beeld is dat vandaag zo'n beetje alles omlaag gaat. Dit geldt zowel voor de defensieve havens als offensieve fondsen. Adyen keldert 4%, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Wolters Kluwer (-3,1%). Een uitzondering is Besi (+1,5%) maar dat fonds is de laatste weken wel heel erg hard afgestraft. Dat het aandeel dan opveert, is dan zo gek nog niet. 

ING

ING (-4,7%) heeft niet de ideale dag uitgekozen om met zijn eerstekwartaalcijfers langs te komen. Op een betere beursdag had ik niet uitgesloten dat het aandeel op de cijfers gewoon in het groen was gesloten. Deze waren immers helemaal niet zo slecht.

De bank wist zijn kosten goed onder controle te houden, waardoor de cost to income ratio fractioneel zakte tot 64,0%. Daarnaast stelt het bedrijf voor om €1,25 miljard extra door te sluizen naar de aandeelhouders. Het aandeleninkoopprogramma wordt met €380 miljoen opgevoerd en beleggers ontvangen een extra cashdividend van €0,232 per aandeel.

Hier staat tegenover dat het bedrijf wel €1 miljard extra moest toevoegen aan de stroppenpot. Dit in verband met slechte leningen ten aanzien van Rusland. Ik sluit niet uit dat er nog meer afboekingen komen, aangezien de exposure aan Rusland €5,8 miljard bedraagt.

Aperam

De koers van Aperam (+1,9%) gaat dit jaar hard onderuit, maar met de cijfers is vrij weinig mis. De bedrijfswinst verdubbelde ten opzichte van een jaar geleden en ook de omzet speert omhoog. Het roestvrijstaalbedrijf behoort tot de meest cyclische aandelen van het Damrak en gelet op de recessie-angst die er in de markt zit, gaan beleggers er niet vanuit dat Aperam het huidige winstniveau vasthoudt.

Dit uit zich in een lage koerswinstverhouding. Tegen een getaxeerde K/W van 4,8 over boekjaar 2022 behoort Aperam tot de goedkoopste aandelen van de beurs. Het bedrijf grijpt daarom zijn kans om voor €100 miljoen extra aandelen in te kopen.

Echter, als de economische omstandigheden snel verslechteren, kan het bedrijf snel in de rode cijfers belanden en staat er ineens geen koerswinstverhouding meer op het bord. Dat maakt het beleggen in staalbedrijven altijd zo tricky. Of het aandeel tegen de huidige koers van €35 koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

 

Rentes

De rentes op het Europese continent vliegen vandaag omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier dikt liefst zes basispunten aan tot 1,38%.

  • Nederland: +6 basispunten (+1,38%)
  • Duitsland: +6 basispunten (+1,11%)
  • Italië: +9 basispunten (+3,11%)
  • Verenigd Koninkrijk: +0 basispunten (+1,97%)
  • Verenigde Staten: +1 basispunt (+3,08%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: -4,1%
  • AEX deze maand: -4,1%
  • AEX dit jaar: -14,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -13,9% 

Verdeeld beeld

De AEX (-4,1%) kent een ronduit beroerde week, maar dat geldt eigenlijk voor alle Europese indices. De daling van Wall Street blijft per saldo beperkt, maar opgemerkt dient te worden dat Amerikaanse aandelen vorige week vrijdag spijkerhard onderuit gingen. De witte raaf is de Japanse beurs met een plus van 0,6%. De zwakke yen zal daarbij vermoedelijk een rol spelen. 

AEX

Shell (+3,9%) profiteert van de gestegen olie- en gasprijzen en wordt daarnaast beloond voor zijn spetterende eerstekwartaalcijfers. KPN (+1,2%) wordt in een markt als deze standaard opgepikt, terwijl Just Eat Takeaway (-23,2%) deze week helemaal aan gort gaat. Ik vermoed dat er een aantal beleggers zijn geweest die met hun voeten hebben gestemd.

 

AMX

Oliegerelateerde fondsen liggen er deze week goed bij en daar is SBM Offshore (+4,2%) een voorbeeld van. Galapagos (+1,8%) blijft ook opvallend goed liggen. Dat geldt bepaald niet voor AMG (-14,9%). De metaalspecialist verhoogde notabene zijn outlook voor dit jaar, maar daar heeft de markt geen boodschap aan. Ook Alfen (-10,4%) moet het ontgelden. Ik sluit niet uit dat ik het advies binnenkort ga herzien.

 

ASCX

Het brede beeld is dat niet-winstgevende technologiebedrijven keihard worden afgestraft op de beurs. Ook deze week staan CM.com (-11,3%) en Fastned (-12,9%) gebroederlijk naast elkaar bij het rijtje verliezers. Fugro (+13,3%) is daarentegen sinds de publicatie van de jaarcijfers bijna verdubbeld in koers. 

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 6 mei 2022 18:52
    “Echter, als de economische omstandigheden snel verslechteren, kan het bedrijf snel in de rode cijfers belanden en staat er ineens geen koerswinstverhouding meer op het bord. Dat maakt het beleggen in staalbedrijven altijd zo tricky. “

    Laat dat snel maar weg. Aperam heeft een ijzersterke balans en koopt niet voor niets extra eigen aandelen in. Rode cijfers zijn ver weg. Het beste jongetje van de klas maar niet zomaar over één kam scheren met andere staalbedrijven.
  2. forum rang 7 wiegveld 6 mei 2022 20:11
    Vreemde conclusie dat je nu bullisch moet denken net als in 2009. Op de beurs gaat t nooit hetzelfde, we zitten in een hele negatieve tijd met oorlog dichtbij, China in grote crisis door de lockdowns die Xi voorstaat en heeft uitgesproken. in 2009 was China ( wereldspeler maakindustrie) niet in recessie oid.
    olie en gas zijn loeiduur, inflatie is torenhoog daardoor en dieselprijzen worden nu doorberekend in prijzen vervoer en dus straks in de goederen prijs.
    Mensen zullen meer dan ooit keuzes moeten maken, bedrijven zullen winst zien dalen en vraag is of huidige K/W morgen nog realistisch is. voor meeste bedrijven dus niet.
  3. forum rang 4 Erny 6 mei 2022 23:06
    Aandelen van Shell en andere oliegerelateerde fondsen gaan omhoog en de koersen van groene bedrijven als Alfen , Fastned en indirect ook AMG kelderen enorm. Bij SIF is sinds vorig najaar ook al 30 % van de koers af. Hoe serieus neemt men de energietransitie, waar het vrijwel dagelijks over gaat, dan eigenlijk? Waar blijven al die miljarden die overheden willen investeren. Duitsland versnelt energietransitie met 200 miljard euro en daar zou ook Nederland van moeten profiteren. Aan de de oorlog in Oekraïne ligt het niet; de EU landen willen hierdoor juist nog sneller onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit Rusland.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links