Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schade valt mee, eigenlijk is de AEX ijzersterk

Schade valt mee, eigenlijk is de AEX ijzersterk

Als zelfs een Russische beer onze AEX nog niet in een bear market weet te drukken...

Eigenlijk is de AEX met haar vrij hoge risicoprofiel (tech) ijzersterk. Hoe lang was de lijst issues en risico's al niet (Covid-19, supply chain, inflatie, chips, rente, energie, transport, personeel, marges etc) en daar komt vandaag oorlog bij. En toch daalt onze lieveling maar maximaal -15% vanaf all-time high.

Let wel, gisteren was Wall Street zowat openlijk met een bear market aan het flirten, dus het wil echt niet zeggen dat dit de bodem is. Zie die opsomming hierboven maar, er speelt meer. 


IJzersterk, dat kunnen we niet van de Russische beurs zeggen. Veel verwarring, want die zou dicht zijn, maar tikt wel. En hoe. Hebt u ooit eerder een grote index in een dag gehalveerd zien worden? Zelfs oktober 1929 (in eerste instantie -10%) en 1987 (-22%) komen niet eens in de buurt. 

Verder is het afwachten hoe deze dag de geschiedenis in gaat: de bodem, of...?

Nu letterlijk en figuurlijk ook op de beurs de eerste rookwolken zijn opgetrokken, valt op dat de beurs vrij gedisciplineerd en volgens de boekjes inprijst.

  • Aandelen lager, waardefondsen blijven door de bank genomen beter liggen dan vooral groeiaandelen, cyclisch en financials. Hoe hoger het risico, hoe hoger de schade
  • De AAA-rentes leken even snel bij te trekken, maar doen nu minus zeven basispunten. Ofwel, (staats)obligaties worden gekocht, waardoor die rentes zakken
  • De dollar stabiliseert met -0,7% (EUR/USD) rond 1,125
  • Goud doet 1,8% en u mag zelf zeggen odf dat een vlucht in is, of dat misschien de stijging toch een tikje tegenvalt
  • Olie gaat met +6% en die duurdere dollar voor toestanden bij de pompstations zorgen
  • Crypto trekt ook wat bij maar doet het -5% à -8%. Ofwel, crypto faalt bij zijn eerste oorlogsexamen?

Kopen of verkopen vandaag, dat is de vraag en die kent voor ieder van ons een ander antwoord. Als u dit scenario niet hebt bedacht, of u weet gewoon niet wat u moet doen, is voor negen van de tien van ons niets doen het beste. In stress en misschien wel paniek neemt de mens doorgaans verkeerde beslissingen.

Nog even een blik op het Damrak met inderdaad de defensieve waarden bovenaan en CEO Nancy van de Wokkels verdient eindelijk haar hoge salaris echt terug :-)  De cijfers van Aalberts vallen niet goed, die van AMG ook niet, die van ForFamers laten iedereen koud en Van Lanschot Kempen betaalt de lunch.

Nee, het is geen vrolijk beeld dit. Hoort echter bij handelen en beleggen. We zijn ook erg verwend sinds 2009, maar old stock market bears never die, zou Generaal Douglas MacArthur gezegd kunnen hebben.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Just lucky 24 februari 2022 13:27
    quote:

    M357 schreef op 24 februari 2022 11:30:

    Hoe kan je beginnen te denken dat dit in 1 dag voorbij is? Alle gebeurtenissen die direct met Europa te maken hebben drukken de beurs voor langere tijd diep in het rood!
    We zijn al even bezig he, de angst voor een Russische inval heeft de beurzen al stevig doen dalen de laatste weken.
  2. PBCR 24 februari 2022 14:43

    Kijk nog even naar dat overzichtje van beursreacties op internationale evenementen, tweet van Ryan Detrick. Merk op dat de hoogste verliezen ontstonden na .... de oliecrisis van 1973. Dat is maar 1 stapje af van een russische gasboycot. Ik maak me zorgen. twitter.com/RyanDetrick/status/149616...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links