Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cementindicator

Natuurlijk heb ik met grote spanning het Chinese PMI (Purchasing Managers Index) afgewacht. En de uitslag leek wel een mislukte éénapril-grap. De China Federation of Logistics and Purchasing (ja, een overheidsorganisatie) vertelde ons dat de Chinese inkopers het weer helemaal zien zitten.

De PMI-index was flink gestegen van 51,0 naar 53,1. Dat is een ongelofelijk sterk herstel. Waar we de afgelopen weken vreesden voor een Chinese meltdown, kunnen de vlaggen nu uit. Alle zorgen zijn voorbij, toch?

Maar, waarom is het vergelijkbare cijfer van de commerciële organisatie HSBC- Markit een stuk lager? Deze inkopersindex daalden van 49,6 in februari naar 48,3 in maart. Dus blijft de grote vraag: wie heeft het bij het juist eind?

Ik houd mijn vlag nog maar even binnen. De overheids-PMI is gemiddeld 1 à 2 punten positiever dan de HSBC-Markit-index, maar bijna 6 punten verschil dat komt vrijwel nooit voor.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Cementverbruik
Dus weten we nog steeds niet of China een harde landing tegemoet gaat of niet.

Laatst kwam ik een onooglijke grafiek tegen. JP Morgan probeert te bepalen in hoeverre er een bouwbubbel is aan de hand van het cementverbruik per hoofd van de bevolking en dit te vergelijken met andere bouwbubbels.

Het fijne van een dergelijke indicator is dat het de discussie objectief maakt.

Ik heb de data niet kunnen achterhalen in Datastream, anders had ik er een leesbare versie van gemaakt. Maar als u even goed in de onderstaande grafiek kijkt, krijgt u wel een duidelijk antwoord op de vraag of de Chinese economie nu een bubbel is of niet.

Het cementgebruik per hoofd van de bevolking. U ziet de pieken:

  • Korea in 1997 op 1400 kilo per inwoner
  • Taiwan in 1993 op 1300 kilo
  • Spanje 1300 kilo in 2006

China zit nu op een cementverbruik van ruim 1500 kilo. Dat is in het verleden nog bij geen een bubbel vertoond. De boodschap lijkt duidelijk.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 2 april 2012 17:48
    quote:

    Nouska schreef op 2 april 2012 15:14:

    Wat zou nu een goede manier zijn om short te gaan in China voor de particuliere belegger in NL? En dan iets directer dan bijvoorbeeld luxe exportgoederen.
    dat gaat in principe niet. Ik zit short in een koper etf, maar die is nog geen 10% gedaald en is vandaag al weer 2,5% in de plus door dat positieve cijfer. Maar we wachten maar rustig af.
  2. [verwijderd] 2 april 2012 20:30
    Beetje krap door de bocht toch? Ze bouwen daar als gekken allerlei dammen om electriciteit op te wekken. Andere structurele zaken zoals wegen en bruggen kosten ook veel cement/beton die in kleinere landen lang niet zo spelen. Misschien wel een indicator maar ik geloof niet dat je China met 1:1 Spanje kunt vergelijken in dezen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links