Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankendans

Friesland Bank wordt overgenomen door Rabobank. Dit is een coöperatief onderonsje, dat niet geheel verrassend is. Maar wat gaat er nu gebeuren met Van Lanschot?

Één van de belangrijkste redenen waarom Friesland Bank zich bij Rabo gemeld heeft voor de overname is dat zij (wederom) flink moesten afboeken op haar belang in Van Lanschot. Overigens zijn de jaarcijfers over 2011 van Friesland Bank nog niet bekendgemaakt.

Friesland Bank schrijft in haar persbericht: "De diepte, aard en lengte van de huidige economische crisis raakt zowel Friesland Bank zelf als haar klanten. Daarnaast houdt Friesland Bank, in verband met deze crisis, aanzienlijk meer (dure) liquiditeit aan dan in normale marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen zetten de resultaten van Friesland Bank onder druk. Daarmee wordt het op relatief korte termijn realiseren van de vereiste versterking van het eigen vermogen van Friesland Bank, volgens de nieuwe Basel-3 regels, een onzekere factor."

Nieuwe strategie
Het interessante is nu dat Rabobank niet alleen Friesland Bank overneemt, maar onder meer ook het Friesland-belang van 23,17% in Van Lanschot. Van Lanschot is met een heroriëntatie bezig en zoekt nog een nieuwe CEO; de huidige CEO Floris Deckers vindt dat hij niet de aangewezen persoon is om deze transformatie te leiden.

Wetende dat Rabobank een nieuwe private banking-strategie voert (integratie met Schretlen) zou dit met het kantorennetwerk van Van Lanschot mooi uitgebreid kunnen worden. Delta Lloyd kan dan haar Van Lanschot aandelen (30,35%-belang) aanbieden aan de Rabobank.

Delta Lloyd wil namelijk geen (private) bankennetwerk en heeft eind vorig jaar al een deal gesloten met Friesland Bank over een 51%-deelname in Friesland Bank Verzekeringen, eenzelfde soort distributiedeal als zij indertijd met ABN Amro heeft gesloten.

 

 

  • De boekwaarde van de aandelen Van Lanschot eind 2011 bedroeg 36,93 euro.
  • De huidige beurskoers ligt rond de 20 euro.

Te koop
Het ligt dan ook voor de hand dat, in het kader van concurrentie- en machtsconcentratie, Van Lanschot in dat geval haar dochter Kempen & Co weer van de hand doet en Rabobank haar indirect via Friesland Bank verworven belang in Optimix Vermogensbeheer.

Immers, Rabo heeft Robeco al op het gebied van vermogensbeheer. Dit zou betekenen dat Kempen & Co weer op de markt komt.

Nog verder voortbordurend zou je ook nog kunnen denken dat Delta Lloyd aan de verkoop van haar belang in Van Lanschot circa 300 miljoen euro overhoudt (aantal aandelen x koers van Van Lanschot van stel circa 24 à 25 euro) en dat geld zou weer gebruikt kunnen worden voor acquisities.

Delta Loyd wil namelijk expanderen in Nederland en België. Wat te denken van ASR?

Boekverlies
Hoewel de Nederlandse Staat deze Nederlandse verzekeraar voor circa 4 miljard euro heeft gekocht zal zij genoegen moeten nemen met een fors boekverlies van circa 2 miljard euro, want ik denk dat Delta Lloyd niet meer zal willen bieden.

Verzekeraars staan nu op 60% van de boekwaardes genoteerd op de beurs. De boekwaarde van ASR was eind 2011 3,2 miljard euro, circa 60% hiervan is circa 2 miljard euro. Misschien is het laatste nog een brug te ver, maar in ieder geval is het Nederlandsche Financiële landschap weer opgeschud.

Uiteraard stijgen de koersen van de twee beursgenoteerde obligaties van Friesland Bank iets (immers, bij de Rabobank-overname krijgen zij een hogere rating) en loopt de koers van Van Lanschot wat op.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 april 2012 17:08
    Verdere consolidatie wegens Basel III. Is logisch gevolg van verscherpte wetgeving. NL krijgt er sterkere banken door, maar ook minder concurrentie. De hierboven geschetste stoelendans is interessant, en een best case scenario. Als er kleine of zwakke spelers overblijven (SNS?) zal een koude sanering middels faillisement ook niet uitgesloten worden.
  2. [verwijderd] 3 april 2012 09:10
    Inderdaad Rabobank heeft inderdaad niet alle 23% aandelen van Lanschot overgenomen (zoals Friesland bank deze eind 2011 in bezt had). Friesland Bank heeft als gevolg van de overname door Rabobank 11% van de Van Lanschot aandelen overgedragen aan de eigenaar Stichting Friesland bank, zodat Rabo nu 12% van de aandelen houdt.

    Op het moment van schrijven was er nog geen handel in de obligaties. Wel waren daarna de openingskoersen fors hoger, waarna deze geleidelijk aan weer daalden. Al met al was er inderdaad een forse koerswinst te boeken op de obligaties.

    Nico van Geest
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links