Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Janken om de yen

De afgelopen weken hebben, terwijl wij op de euro focussen, in het teken gestaan van de muntjes uit het zuidoosten van valutaland. We hebben de Australische dollar zien verzwakken. naar verluid door afname van de vraag naar grondstoffen in de nabije toekomst.

De yuan heeft twee keer een ingrijpen gekend in de benchmarkstelling ten opzichte van de dollar en de yen, wat zullen we daar eens van zeggen. Die is in elkaar gestort, zo ongeveer. Zie hieronder de grafiek die dag tot dag de ontwikkelingen tegen de dollar toont.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

De spike opwaarts is slechts met veel moeite in een trendmatige beweging te vatten, omdat het allemaal zo snel is gegaan. Maar u weet; haastige spoed enzo, dus dit moet een stapje terug. Een stapje terug op basis van winstnemingen of shorts die uitgelokt worden door het snelle karakter van de dollar-yen-stijging. De bedoeling is dat er een hogere bodem dient te komen wanneer het momentum opwaarts verdwijnt. En dat is dus nu zo blijkt uit deze grafiek.

Beweging van betekenis
Voor de korte termijn is het meest waarschijnlijke scenario dat koersen in dollar-yen neerwaarts richting 80 gaan ter correctie van de meest recente stijging. De gevolgen van deze explosieve stijging zijn terug te zien op de langetermijngrafiek waardoor het een beweging van betekenis voor de toekomst aan het worden is.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

De lange termijn neerwaartse trend is gebroken en niet zo een beetje ook. De blauwe lijnen in de grafiek geven aan wat de meest lange lijn is die getrokken kan/kon worden in neerwaartse zin. Wat belangrijker is, de knal door de weerstand heen heeft er voor gezorgd dat de RSI voor het eerst sinds 2007 overbought is geworden.

Vaste lezers weten dat ik daarmee wijs naar het verlaten van de bear market range die deze neerwaartse trend heeft begeleidt vanaf het ontstaan ervan. Maar overbought is overbought en de huidige situatie betreft een overdrijving de gecorrigeerd dient te worden.

Komt dat even mooi uit, want om de breuk van de trend te bevestigen dient een eerste hogere low gecreëerd te worden voor meer upside op termijn. Het rode trendkanaal van kleinere orde biedt weerstand aan de stijging waardoor het momentum op de daggrafiek de kop ingedrukt heeft gekregen.

Wat is leidend?
Nu is het zaak om te focussen op de 80, het belang ervan wordt duidelijk wanneer we beide grafieken combineren. Rest de vraag welke valuta leidend is in deze beweging. Is het de dollar of de yen en nog belangrijker; Wat betekent dit voor de euro-dollar?


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Deze langetermijngrafiek zegt ons dat de ontwaarding van de yen minder structureel van aard is tegen de euro dan tegen de dollar. Er is een duidelijke trend neerwaarts die in tact is zolang de koersen de 110 niet zijn gepasseerd.

Daarnaast doet de RSI, die in de vorige grafiek bevestiging gaf van het opwaartse potentieel, hierin niet mee. Discrepantie dus, waaruit gedistilleerd kan worden dat er op de korte termijn  opwaartse potentie voor de euro-dollar blijft bestaan, maar dat na de correctie in dollar-yen er dalingsrisico dreigt voor euro-dollar. Wat erger is, het is nog structureel ook. Prettig weekend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links