Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stoomcursus dividend in tien grafieken

Stoomcursus dividend in tien grafieken

ASML is ex-dividend en doet 'maar' 0,5% dividendrendement. En toch is het een fraaie dividender.

Het dividendrendement is zelfs zo laag, dat vandaag niet met goed fatsoen valt vast te stellen of ASML het dividend er wel of niet uitloopt. De chipper is zeker geen typisch dividendaandeel, maar wel een bijzonder snelle dividendgroeier

Waar gaat dit over? ASML ging om 09:00 uur ex-dividend, ofwel die €1,80 ging één op één van de koers af. Ik weet de uitbetalingsdatum niet, maar binnenkort staat het geld op uw broker-rekening.

Ik zei het al, ASML lijkt op het eerste gezicht geen typisch dividendaandeel. Wie het aandeel in het vorige decennium nog voor een paar tientjes kocht, danst nu echter de horlepiep. Deel die €3,35 maar door uw aankoopkoers(en) en u mag de komende jaren nog veel meer verwachten, als ASML zo blijft presteren.

Precies hetzelfde verhaal geldt voor ASMI:


Dan moet Besi ook nog en kijk, hier wordt het beeld grilliger. De Duivense chipper is ook veel cyclischer dan ASMI en vooral ASML: 


Dividendrendement, -groei en... Er bestaat geen jargon voor bij mijn weten. Dividendconstante ofzo? Want het ideale aandeel betaalt natuurlijk altijd meer, maar nooit minder. Bij cyclische aandelen - ook die chippers hierboven - hoeft u daar niet op te rekenen. Het perfecte voorbeeld is Randstad.

Gaat het goed met het bedrijf in de opgaande economische cyclus, dan slaan de winsten ook bij u neer. Draait de markt, dan maakt Randstad er geen punt van om te korten, of zelfs te passeren. Om daarna weer vrolijk opnieuw te beginnen.


Geldt ook voor financials, vooral banken, want er komt altijd weer een financiële crisis (eens per generatie is de vuistregel). Zwarte zwanen en witwassers zorgen helaas voor de rest. 


Dit alles geldt ook voor Flow Traders: verdienen ze veel geld in een volatiele markt, dan bent u ook spekkoper. En hoe. Zo niet, dan is het droog brood.


Defensieve aandelen zien het bijna als hun core business om het dividend gestaag te laten groeien en nooit te korten, laat staan passeren. Helaas weten we na Royal Dutch Shell vorig jaar dat dit ook niet altijd lukt. Relx is wat dit betreft het mooiste AEX-aandeel over de laatste vijftien jaar, als ik het goed heb gespot.

Andere dividendaandelen uit de AEX zijn Unilever, Heineken, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer, maar die hebben volgens mijn data allemaal net geen perfect trackrecord.


Daarvoor moet u vooral in de VS bij de beroemde Dividend Aristocrats zijn, ik geef een paar. Oh, wat een hemelse lijntjes. U kan zo uw pensioen over veertig jaar uitrekenen en dat is meteen de grote aantrekkingskracht van dividendaandelen voor langetermijnbeleggers. U kan mooie sommen maken.

Met koersen kan dat niet, nooit, never. 


Grootste dividendfout die u kan maken, is dat u louter en alleen op het huidige dividendrendement afgaat. Een exact percentage is moeilijk te geven, maar zeker bij double digits moet u oppassen. Dat duidt er namelijk naar alle waarschijnlijkheid op dat de markt het dividend niet houdbaar acht.

KPN is daar het schoolvoorbeeld van. Dat deed ooit zelfs 11% dividend, maar iedereen wist wat er ging gebeuren en dat gebeurde ook: volledig passeren. 


Tot slot: hoe hard groeien die dividenden? Helaas, die data heb ik niet. Ik kan u alleen de groei van de afgelopen jaren laten zien. Percentages waarmee u de inflatie uitlacht. Nog wel dan, zeg ik er maar heel snel achteraan - je weet maar nooit.  


U lacht er niet alleen de inflatie mee uit. Op lange termijn, mits u altijd keurig uw dividenden herbelegt, lacht u ook iedereen uit die alleen maar op koerswinst jaagt. Dit zijn de AEX en de AEX herbeleggingsindex en die startten in 1983 op dezelfde stand. Zijn er nog vragen over hoe u moet beleggen?   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 2 november 2021 11:23
    Grootste dividendfout die u kan maken, is dat u louter en alleen op het huidige dividendrendement afgaat. Een exact percentage is moeilijk te geven, maar zeker bij double digits moet u oppassen. Dat duidt er namelijk naar alle waarschijnlijkheid op dat de markt het dividend niet houdbaar acht.

    Hoe kijken we in dit licht naar het hoge dividend van PostNL?
  2. mh_in_aandelen 2 november 2021 11:33
    Daarvoor moet u vooral in de VS bij de beroemde Dividend Aristocrats zijn, ik geef een paar. Oh, wat een hemelse lijntjes.
    Daar staat dan wel tegenover dat Amerikaanse bedrijven geregeld geld lenen om het dividend maar te kunnen blijven betalen. Dat is ook geen gezonde situatie. Dus wel opletten of het dividend (op termijn) wel houdbaar is bij deze bedrijven.
  3. barondehuile 2 november 2021 14:21
    Afijn.....weer een artikeltje de ruimte in gestuurd. Weinig lange termijn visie te bespeuren.
    Energie (lees fossiel, want dan kan met de huidige groei van de wereldbevolking niet vervangen worden) en voedsel en wellicht enige afgeleiden zoals vastgoed en financiële instellingen, zijn de ENIGE primaire levensbehoeften en geschikt voor de echt lange termijn. Alle technologie is prachtig, maar verzadiging lijkt op komst. Als Tech bedrijven nu alleen nog maar toekomst zien in futiliteiten zoals 3D vergaderen (in feite gewoon een spelletje) dan weten we toch allemaal waar de Adyen's, ASML's, etc. van deze wereld gaan eindigen. Zon en wind (kost ook nog veel fossiel/grondstof) kunnen de energie behoefte van zijn levensdagen niet aanvullen en fossiel wordt alleen maar schaarser. Ontbossing mag straks niet meer, dus hout wordt eveneens erg duur en dan komen staal en plastic daar voor in de plaats (lees fossiel). Lange termijn, beste Arend, moet niet benaderd worden met kortzichtigheid.
  4. PjotrIEX 2 november 2021 16:18
    quote:

    barondehuile schreef op 2 november 2021 14:21:

    Afijn.....weer een artikeltje de ruimte in gestuurd. Weinig lange termijn visie te bespeuren.
    Energie . Alle technologie is prachtig, maar verzadiging lijkt op komst. Als Tech bedrijven nu alleen nog maar toekomst zien in futiliteiten zoals 3D vergaderen (in feite gewoon een spelletje) dan weten we toch allemaal waar de Adyen's, ASML's, etc. van deze wereld gaan eindigen.
    Wow en je noemt arend-jan kortzichtig...
  5. bdj 2 november 2021 18:40
    quote:

    mh_in_aandelen schreef op 2 november 2021 11:33:

    Daarvoor moet u vooral in de VS bij de beroemde Dividend Aristocrats zijn, ik geef een paar. Oh, wat een hemelse lijntjes.
    Daar staat dan wel tegenover dat Amerikaanse bedrijven geregeld geld lenen om het dividend maar te kunnen blijven betalen. Dat is ook geen gezonde situatie. Dus wel opletten of het dividend (op termijn) wel houdbaar is bij deze bedrijven.
    Om dit soort houdbaarheids problemen voor te zijn is een aristocrats etf een optie. Dan is het deel dat onhoudbaar bleek een stuk kleiner. Wel via de optie constructie een Amerikaan kopen ivm de behoorlijke dividendlekkage bij de UTICS
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links