Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wel nieuw omzetrecord Nederlandse beurs

TA: Wel nieuw omzetrecord Nederlandse beurs

De Nederlandse geldstroomindicator, die meet hoeveel geld er in de aandelenmarkt komt, staat op het hoogste punt ooit (zie uitleg van deze indicator onderaan deze column).

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, technisch staat de Nederlandse aandelenbeurs op uitbreken.

Buiten voelt het alsof het lente is. Zonnetje op je hoofd, lammetjes in de wei en iedereen loopt weer te stralen met een zonnebril op de neus.

Ook de AEX staat te trappelen voor het hek. Het omzetprofiel geeft nu al aan dat het geld met bakken tegelijk richting aandelen stroomt.

Particuliere beleggers

Het zijn overigens niet alleen de centrale banken en nationale overheden die met biljoenen voor liquiditeit zorgen. Ook particulieren zijn aan het sparen geslagen en hebben inmiddels vele miljarden in hun ouwe sok opzij gezet.

Al dat geld zoekt een weg naar rendement. In de rente, dus met sparen of obligaties, valt nu niet zoveel te verdienen. Al dat verse geld lijkt daarentegen wel in aandelen komen.

Dit zien we terug in de geldstroomindicator. De moneyflow van de Nederlandse beurs, zoals die indicator heet, is namelijk wel doorgebroken. Dit geeft aan dat er nog nooit zoveel geld als afgelopen kwartaal naar Nederlandse aandelen is gevloeid.

De Nederlandse moneyflow indicator staat thans op het hoogste punt ooit. Misschien is dit record wel veel belangrijker dan dat van de AEX, waar iedereen nu op is gefocust.

Op slot

Echter, op dit moment zit onze beurs op slot, want de barrière van 703,12 punten is nog niet opengezet.

Maar, zoals gezegd lijkt het tij te keren. De hoop op een sterk economisch herstel van de coronacrisis en de versnelling van het vaccinatieprogramma in de Verenigde Staten zorgen voor optimisme bij beleggers. Die beschikken blijkbaar over voldoende geld om beurzen op te stuwen, kijk maar naar de reeks records op Wall Street.

Het is trouwens de hoogste tijd dat ook de AEX gaat doorbreken, want het 'oude' record is al weer bijna 21 jaar ongebroken. In die periode heeft de Nederlandse beurs drie grote crises meegemaakt: de geknapte dotcombubble in 2001, de financiële en economische crisis van 13 jaar terug en de recente coronacrisis.

Vandaag bekijk ik de AEX en de Nederlandse moneyflow. 

Nederlandse beurs klopt aan bij weerstand van 703,18

De AEX-index is het all-time high van 21 jaar geleden genaderd, dat rond 703,18 is gevormd. Het hoogste punt dit jaar is gisteren bereikt. Het hoogste punt van dinsdag lag op 702,44 punten. 

De AEX wist vorige de stijgende fase te hervatten. Omdat dit met een gap (koershiaat) gepaard is gegaan, kunnen we van een krachtig signaal spreken.

De gap is op de grafiek met het rode cirkeltje gemarkeerd. Een gap is doorgaans een teken van veel dynamiek.

Bovendien is rond de ultrakorte-termijn steun rond 675,50 punten een nieuwe hogere bodem gevormd. Op de grafiek is dit gemarkeerd met de blauwe lijn.

Thans ligt het koersrecord van 5 september 2000 van 703,18 punten onder vuur. Een doorbraak hierboven is slechts een kwestie van tijd.

Ons eerstvolgende berekende koersdoel is 728. Dit koersdoel is berekend op basis van de vlagformatie. Steun ligt rond 647,90 punten (de bodem van 26 februari).


Nederlandse moneyflow-indicator op all-time high

De instroom van vers kapitaal op de Nederlandse beurs komt op gang. De Nederlandse moneyflow-indicator heeft onlangs het hoogste punt ooit bereikt, een nieuwe record dus.

Vanuit technisch perspectief is dit record vele malen belangrijker dan dat van de AEX, waar iedereen nu naar uitkijkt. Want met deze indicator zien we niet alleen het koopgedrag van beleggers, maar ook of zij over voldoende geldmiddelen beschikken.

 

Uitleg moneyflow

We gebruiken de moneyflow omdat deze wel degelijk toegevoegde waarde heeft. Andere namen: moneyflow Indicator, geldstroommeter of On Balance Volume.

Deze indicator, die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is afgeleid van het volumeverloop van de index in combinatie met het koersgedrag. Zo geeft de Moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. 

  • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
  • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
  • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Deze indicator geeft dus de ontwikkeling van het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. Het volume wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

De kracht van deze indicator ligt vooral in eventuele afwijkingen. Stijgt de beurs, maar daalt de moneyflow, dan gaat de rode vlag omhoog. Blijkbaar zijn er dan wel voldoende kopers, maar beschikken ze over beperkte geldmiddelen. 

Maar daalt de beurs met een stijgende moneyflow, dan is het opletten. Mogelijk nadert de beurs dan een bodem. Blijkbaar zijn er dan nog wel verkopers, maar onttrekken ze geen geld meer aan de beurs. Dan zou je moeten klaarzitten om bij een trendomkeer toe te slaan.

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 upsidedown 31 maart 2021 09:26
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 31 maart 2021 08:20:

    AmaZinG op naar de 800 !
    Vecht niet tegen de rally'
    Michael Wilson, een aandelenanalist van Morgan Stanley, adviseerde zijn klanten onlangs om niet tegen de huidige marktrally te vechten, ondanks tekenen van zelfgenoegzaamheid en extreme risico’s.

    "Betere economische groei, meer fiscale stimulering en het blijven drukken van geld door de Fed heeft iedereen all in", aldus Wilson. "Wanneer zulke periodes zich voordoen, is het zelden gemakkelijk of verstandig geweest om er tegenin te gaan."
    www.belegger.nl/Column/511483/Dit-is-...

    Volgens mij ook richting 800 punten.
  2. [verwijderd] 31 maart 2021 09:26
    quote:

    Ni! schreef op 31 maart 2021 00:29:

    [...]

    Heb je nou net zolang Imtech gekocht tot ze failliet gingen of begrijp je post verkeerd?

    dan zit je idd in 'no loss loop'...
    bijmiddelen weer zo'n briljante strategie
    even de tradingaanpak van deze meneer op een rij.

    we hebben nu dus:

    - random entries
    - een stoploss van 12% bij een winst van 0,3, dus een risk/reward van 1:40 :D
    - bij verlies bijmiddelen

    briljante strategie. maar wel veel ervaring mee opgedaan
    en dat sinds 1972, lol

    dat heeft aardig duitje gekocht lijkt me.

    wel leuk want je zit vaak goed en dat geeft vast een idee van succes..
    echter, zit je 38x goed en 2x mis, verlies je nog 100%..

    resulterend in: de periodieke dikke schuiver en de bijbehorende strandwandeling.. vaste prik hier op IEX :D
  3. forum rang 6 ttroo 31 maart 2021 10:07
    Met de huidige VIX stand zijn aankomend dinsdag of volgende week woensdag de makkelijkste aanvallen te plaatsen. Ameirka is maandag open. Ook dan kan er een VIX aanval geplaatst worden. Vandaag en morgen is mogelijk nog te ver weg en gelden dus als eventuele tussen sprong dagen. VIX future doet keurig groen. Ze hebben meer zuurstof nodig.
  4. [verwijderd] 31 maart 2021 11:09
    Die idioot grote moneyflow welke Tostrams hier aanvoert als de drijvende kracht van de zich opblazende koersen is m.i. een blijvertje, want de regeringen en centrale banken durven de rente niet te verhogen en ze durven de begrotingen niet in evenwicht te brengen door de belastingen te verhogen of de uitgaven verlagen. Japan heeft laten zien dat dit spelletje decennia lang kan worden volgehouden, maar de Duitse Weimar Republiek heeft laten zien dat er ook plotseling hyperinflatie kan komen. Ook in dat laatste geval zijn aandelen een vorm van waardevaste opslag van vermogen, zelfs als je ze te duur koopt.
122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links