Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ippon voor yen

Het is alweer een tijd geleden, maar ze zijn weer aan de beurt lijkt wel. De Japanse munt is deze week aan een verzwakkingsronde begonnen in navolging van de Europese en Amerikaanse varianten van het betaalmiddel.

De strijd wie de zwakste broeder is in valutaland gaat al een tijdje tussen de euro en de Amerikaanse dollar. De dollar is in deze strijd al een paar jaar de onbetwiste kampioen. De Europese verzwakking vanaf vorig jaar heeft een goede tweede plek opgeleverd in diezelfde periode.

De Japanse munt heeft af en toe tevergeefs een poging gedaan om de koppositie over te nemen. Denkt u daarbij aan de twee interventies en de Tsunami met de daaropvolgende kettingreactie van rampen.

Een verzwakking van de yen zou toch wel aan de orde moeten zijn geweest vorig jaar. Maar niets hoor, de markt heeft beslist, en de Japanse yen is al jaren aan het opwaarderen tegen de euro en de dollar. Daar leek een lange tijd geen einde aan te komen, tot deze week.

Ik begin met de invalshoek dollar-yen (USD/JPY), de langetermijngrafiek voor het volledige beeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eénrichtingsverkeer
De langetermijntrend duurt al best lang. Er is naast de opwaartse trend van de goudprijs geen betere trend te vinden in het spectrum van de macro-grootheden. De beste beleggingen die ik me kan voorstellen in de afgelopen vijf jaar zijn dan ook deze twee items. Hausse de yen en hausse het goud, dat was een gouden trade geweest.

Eénrichtingsverkeer voor een lange periode dus.

Het belang van deze grafiek zit in de RSI. U ziet in de koersgrafiek dat de koersen al die tijd netjes de dalende lijn hebben gevolgd, maar dat deze week de koersen de kop boven het maaiveld hebben durven uitsteken.

Ongeldige beweging
Daarbij hoort een fase van de RSI die bekend staat als de bear market range, hetgeen in het blauwe blokje wordt weergegeven. Er is geen verandering in de gegevens van de RSI te vinden; een gebrek aan bevestiging op dit timeframe. Is daarmee de beweging niet geldig?

Natuurlijk wel, echter het stelt nog niet veel voor op dit timeframe, er is meer voor nodig om de huidige beweging significant te laten zijn. Drie weken stijgen is best leuk maar schokkend is het niet natuurlijk op dit timeframe.

Hieronder staat de korteretermijngrafiek om te bezien of het op dat timeframe wel breaking news is in de dollar-yen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zijwaartse focus
De 80-grens is aangevallen, maar het is in een rechte streep gebeurd waardoor er geen sprake is van een stabiele beweging. Er is geen trendmatigheid te ontdekken waardoor met elke verder stijging de kans op een correctie met als doel het vormen van een eerste hogere bodem toeneemt.

De overboughtstand in de RSI is bemoedigend voor een tweede aanval op deze niveaus, na een gezonde correctie tot ongeveer 78 om deze eerste hogere bodem te realiseren. Op dit timeframe kan ik gerust zeggen dat de neerwaartse focus is omgegaan naar een meer zijwaartse.

Voor de ultra korte termijn is de beweging duidelijk opwaarts maar loopt hij op z'n laatste benen gezien de overboughtstand van het moment.

Driehoeksanalyse
Voor de volledigheid van de driehoeksanalyse hoort hier een analyse van de euro-yen (EUR/JPY). Ik begin ook hier met de weekgrafiek voor het langetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze grafiek is minder overtuigend in het voordeel van de Japanse yen, maar toch verzwakt de euro al jaren structureel tegen de yen. De huidige beweging staat hier en nu tegen weerstand aan maar een verdere stijging in dit paar is best goed mogelijk, na een kleine correctie.

Voor meer detail neem ik ook hier de korteretermijngrafiek ter hand.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Amerikanen winnen
U ziet de stijging in dit paar is op een iets sterkere koersontwikkeling gebaseerd. Er zit namelijk hier een klein trendje in de koers. Dat gezegd hebbende geldt ook hierbij dat net als in het vorige paar een correctie aan de orde is zolang de koersen de weerstanden niet overstijgen.

De overboughtstand geeft de overspannenheid op korte termijn aan. Echter, een poging tot het vormen van hogere bodem is kansrijker is de vergelijking met de euro dan tegen de dollar. Waarom?

  1. De opwaartse kortetermijnbeweging is sterker, meer trendmatig in EUR/JPY dan in USD/JPY.
  2. De langetermijndowntrend is veel sterker in USD/JPY dan in EUR/JPY het geval is.

Een ding is zeker, de Japanners doen hun best maar de Amerikanen zijn de titeldrager en blijven dat ook voorlopig op de lange termijn. De Amerikanen hebben wat voorsprong opgebouwd in de afgelopen paar jaar, zullen we maar zeggen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links