Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kwakkelmaart

Als ik terugblader naar mijn beurstechnische en sportieve vooruitblik die eind vorig jaar op IEX werd gepubliceerd blijkt dat sommige dingen nu al niet zijn uitgekomen.

  • Zo ging de Elfstedentochten bijvoorbeeld niet door, al waren we er de afgelopen vijftien jaar niet meer zo dichtbij geweest.
  • Accurater was echter de stand die de AEX in februari zou bereiken, ik schatte 330 punten.

De zin die ik vervolgens voor deze vooruitblik op papier zette is nog steeds actueel en neem ik dus integraal over: "In Nederland zet de dooi in en gaan de ijzers in het vet maar de vroege lente op de beursvloer zet niet door, maart wordt een kwakkelmaand waarin de index geruisloos wegzakt."

Ook in deze zin staat er al een fout want schaatsen moeten niet ingevet worden opgeborgen, goed droog is meer dan voldoende, maar dit overigens geheel terzijde.

Matige periode
Terug naar de index. Welke krachten zijn nu verantwoordelijk voor de matige periode die gaat volgen? De theorie van Hurst gaat er vanuit dat op ieder moment meerdere beleggingscycli actief zijn. Als het merendeel van de cycli zich in een opwaartse fase bevinden zal de koers uiteraard per saldo stijgen en bij het omgekeerde zal de koers per saldo dalen.

Op basis van de huidige inschatting die ik heb gemaakt voor de diverse cycli die actief zijn, wordt het de komende tijd echter een ratjetoe. Dit wil zeggen dat de komende tijd per saldo ongeveer evenveel cycli zich in een opwaartse als neerwaartse fase bevinden.

  • Cycli langer dan 200 weken: licht opwaarts
  • Cyclus van 200 weken: neerwaarts
  • Cyclus van 67 weken: opwaarts
  • Cyclus van 33 weken: neerwaarts
  • Cyclus van 17 weken: opwaarts
  • Cyclus van 8 weken: neerwaarts

Licht neerwaarts
Theoretisch is de kracht van alle cycli identiek. De op- of neerwaartse druk die een cyclus per tijdseenheid uitoefent is onafhankelijk van de lengte van de cyclus. Het op- of neerwaartse effect op weekbasis van een cyclus vna tien weken is dus even groot als die van een cyclus van tweehonderd weken.

De trend van een bepaalde periode kan dan ook worden bepaald door alle plussen en minnen van de diverse cycli bij elkaar op te tellen. Voor de AEX komt dit conform het bovenstaande lijstje uit op licht neerwaarts.

Concreet betekent bovenstaande dat de AEX-index momenteel nabij het topniveau voor de komende periode is. Bevestiging hiervan treedt op bij een doorbraak van de getekende trendlijn in de grafiek. Dus om het leven eenvoudig te houden: onder de 320.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links