Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

KoPeN of verKoPeN?

Wellicht is de markt in deze cijferronde van alle AEX-fondsen het meest nieuwsgierig naar én de KW4-rapportage én de strategie-update van KPN morgen voorbeurs. De beurs lijkt daar niet gerust getuige de koersen. Nota bene én dat voor een defensial. KPN wordt juist geacht minder verlies te maken dan de dienstdoende index, de AEX

 • Sinds 1 januari 2012: -5,62%
 • Over 2011: -15,34%

Vergelijk dat met de AEX:

 • Sinds 1 januari 2012: +2,57%
 • Over 2011: -11,87%

Dividend
Let wel, dit zijn koersen. Veel beleggers zitten vast (ook) voor het dividend in KPN en dan ziet het 2011 sommetje er heel anders uit. Lastig rekenwerk, want KPN ging vorig zowel ex-interim (0,27) als ex-slotdividend (0,53 euro). Officieel is dit te herbeleggen tegen de slotkoers van de dag waarop het dividend is uitgekeerd.

Dat is een heel gedoe en ook niet de bedoeling van dit artikel. Daarom telt GW hoogstarbitrair die 0,80 dividend gemakshalve bij de slotkoers 2011 op. Geen sluitende som dus, maar het geeft een idee:       

Wat vinden de analisten?
Persbureau AFN kwam vrijdag al al door met een consensusverwachting voor de cijfers van morgen. De krenten uit de pap:

 • De analisten rekenen gemiddeld op een omzetdaling van 1,3% tot 3,35 miljard euro. De omzetdaling is te wijten aan een krimp van de Nederlandse activiteiten met een verwachte 5%.
 • Analisten rekenen er op dat KPN het eigen ebitda-doel van 5,3 miljard euro over 2011 niet zal halen. Gemiddeld rekenen ze op een ebitda van een kleine 5,2 miljard euro.
 • De eerder uitgesproken verwachte dividenden over 2012 en 2013 zullen volgens de meeste analisten worden herhaald.

Doorvragen
Guruwatch vraagt nog even door aan Nico van Geest (NvG) van Keijser Capital in Amsterdam en Tom Muller van Theodoor Gilissen hoe zij KPN beoordelen. Van Geest is snel met zijn antwoorden. Mocht Muller ook nog doorkomen, dan zet Guruwatch zijn reactie er uiteraard ook bij.  

GW: Wat zijn de belangrijkste items waar u morgenochtend als kleine belegger op moet letten, als de KW4-rapportage en strategie-update van KPN doorkomt?

NVG: Om op de jaartarget van minimaal 5,3 miljard euro EBITDA te komen (voor herstructureringslasten) moet er in het vierde kwartaal een EBITDA gerealiseerd worden van 1370 miljoen euro. Ik denk dat dit nét niet gehaald gaat worden. 

Belangrijk hierbij is of de boekwinst die mogelijk gerealiseerd wordt in het vierde kwartaal (verkoop van een mobiele dochter in Frankrijk aan Bouygues Telecom en de verkoop van een deel van Nederlandse Telecommasten) al of niet het EBITDA worden meegenomen.

Belangrijk is ook de herhaling van de outlook over 2012: vrije kasstroom van circa 2,4 miljard euro en het dividend van 0,90 euro. Ik ben ook benieuwd of de investeringen in 2012 omhoog gaan. In 2011 waren deze begroot op minder 2 miljard euro en het zou mij niet verbazen als dit nu circa 2 miljard euro wordt. Tot slot: komt er nog een verdere reductie van het personeelsbestand? 

GW: KPN doet een prachtig dividendrendement van nu 9,5% (Bloomberg). Bestaat er een kans dat het bedrijf hieraan gaat morrelen (of de inkoop van eigen aandelen), zoals branchegenoot Telefónica al deed?

NvG: Ik verwacht geen wijzigingen in de dividend forecast:

 • 2011: €0,85
 • 2012: €0,90
 • 2013: €0,95

De pay-out ratio van KPN zal zo licht oplopen tot circa 80%. Ik verwacht wel een aanpassing van het aandeleninkoopprogramma voor 2012. De laatste jaren werd 1 miljard euro aan aandelenkapitaal ingekocht. Mijn verwachting is dat het hooguit iets van 500 miljoen euro zal zijn, omdat:

 • De  schuldratio niet meer verder kan oplopen: net debt/EBITDA ratio mag tussen 2 en 2,5x zijn en was bij de derdekwartaalcijfers al 2,5x
 • De  basis waarop aandelen kunnen worden ingekocht is veranderd: eerst was dat de cashflow, de basis is nu de winst

GW: Wat denkt u van de ruzie aan de top, is er een machtsstrijd gaande? Zo ja, wie gaat er winnen?

NvG: Ik denk dat de positie van topman Eelco Blok uiterst sterk is. Hij en Thorsten Dirks zijn operationeel de belangrijkste mensen. 

GW: Op 18 januari kwamen zonder nieuws ineens UBS, DB, SocGen, Santander en Citi door met advieswijzigingen KPN. Is dit toeval, of...? Hebt u een verklaring hiervoor?  

NvG: Ik denk dat IR  van KPN  aan managing van expectations - verwachtingen resultaten 2011 -  doet.

Analistenconsensus
Over die grootbanken gesproken, de analistenconsesnus voor KPN ziet er momenteel zo uit:

 • Buy: 17
 • Hold: 11
 • Sell: 4
 • Gemiddeld koersdoel: 11,65 euro


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

 1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
 2. mei '12 Biotech CSM
 3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: dividend, aandeleninkoop

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 24 sep
  791,45
  -1,14% -9,16
 2. 2,768
  -0,11% -0,003
 3. Telefonica 23 sep
  4,096
  -0,46% -0,019

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links