Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: beurs- en sportsprookje

December 2011 was nog een aardige maand voor beleggers, maar in januari wordt het positieve sentiment niet voortgezet. De eerste weken van het jaar staan de koersen wederom onder druk en zakt de AEX-index weer onder de  psychologische grens van de 300 punten.

Net als iedereen bereid is om de handdoek volledig in de ring te gooien, leeft de AEX weer op. In februari is er plots sprake van een krachtige rally. Dit nieuws sneeuwt echter letterlijk onder, Nederland is in de ban van een nieuwe Elfstedentocht, op de dag van de tocht der tochten bereikt de AEX een stand van 330 punten.

In Nederland zet de dooi in en gaan de ijzers in het vet, maar de vroege lente op de beursvloer zet niet door, maart wordt een kwakkelmaand waarin de index geruisloos wegzakt. In april is alles weer bij het oude. Tom Boonen wint de Ronde van Vlaanderen, Philippe Gilbert heerst in de Ardenne klassiekers, maar gelukkig zorgt Lars Boom voor een Nederlands hoogtepunt door Parijs-Roubaix op glorieuze wijze te winnen.

Magere inzet
Op de beurs valt er echter weinig te juichen, de AEX-index zakt verder weg tot onder de 300-puntengrens. In mei zijn de internationals die zich voorbereiden op het EK niet van de buis weg te slaan. Opvallend is wel dat de heren na de training direct collectief hun iPhones en Blackberries raadplegen. Bert van Marwijk is ontevreden over de inzet.

Na diepgaand journalistiek onderzoek blijkt dat de nog steeds dalende beurskoersen voor enige onrust zorgt in het Oranje kamp. Halverwege mei staat de AEX weer op het niveau van 260 punten, een evenaring van het dieptepunt uit augustus 2011. Bert van Marwijk krijgt zijn troepen echter weer in het gareel en Europa maakt zich op voor een spannend EK. Met enige moeite overleefd Nederland de eerste ronde waarna fluitend de finale wordt gehaald alwaar…

Ook de AEX leeft weer op en eind juni wordt er alweer gesproken over de mogelijkheid dat de grens van 300 punten opwaarts wordt doorbroken. In juli is er sprake van een zomerreces op de beurs die niet in beweging komt en net onder de 300 punten blijft hangen. Sportieve hoogtepunten zijn er echter volop, Bauke Mollema verovert in de Pyreneeën de gele trui. Zal hij in staat zijn om deze in de afsluitende tijdrit te behouden?

Weg positieve impuls
Het sportieve circus verhuist van Frankrijk naar Londen voor de Olympische Spelen. Op de beurs lijkt het ook een circus maar dan wel één met een trapezeact zonder valnet. In augustus begint de AEX aan een daling die de rest van het jaar zal blijven duren. Op het jaarlijkse sportgala is er nog enige consternatie, wie van de vele gouden medaille winnaars wordt er verkozen tot sportman en vrouw van het jaar?

Deze feestelijke avond wordt echter overschaduwd door het aanhoudende bombardement van slecht economisch nieuws. Op maandag 31 december wordt een slotstand bereikt van 210 punten. Beurstechnisch wordt hier een jaar beschreven dat ik niet mee wil maken. Dit is echter wel een mogelijke uitkomst gebaseerd op de Hurst-analyse van de AEX-index voor het komende jaar. In het algemeen wordt 2012 een cyclisch moeilijk jaar.

Dit komt met name doordat de nominale 56-maandengolf haar laatste dalende fase is ingegaan. Naar verwachting zal deze golf tot het eind 2012/begin 2013 het koersverloop blijven drukken. Tot de lente kunnen we echter wel genieten van de opgaande beweging van de nominale 18-maandengolf (de oranje golf in de grafiek die kort geleden haar bodem heeft bereikt).

Maar als deze positieve impuls verdwijnt wacht een moeilijke tweede helft van het jaar. Wat de eindstand voor de AEX-index zal zijn is koffiedik kijken,  het zal mij echter verbazen als de AEX het komende jaar met een positief rendement weet af te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grotere versie


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2011 12:10
    Hallo Rene, vraagje voor je, is het mogelijk om in die mooie grafieken die je bijlevert de maandverdeling duidelijker te maken?
    Het is wat onduidelijk bij welke maand de gebeurtenissen staan, het staat er net naast zeg maar.
    Overingens, het klopt wel aardig allemaal tot nu toe, de aex staat weer boven 300 zoals je schreef.
  2. [verwijderd] 29 december 2011 14:24
    Beste Rene,

    Ik geloof zelf in de 10 jaar cyclus (Larry Williams) en denk in grote lijnen er het zelfde over.
    eerste kwartaal een verder herstel tot circa 330-345.
    tweede kwartaal een daling dit kan beginnen vanaf 1 maart tot eind april
    vervolgens een bodem rond ? 260 of tussen 220 en 256 in begin augustus tot halverwege september.
    Herstel door Amerikaanse verkiezingen. lagere top wederom tov van de high in het voorjaar, 315 of zoiets in november
    laatste maand december een daling tot onder de 300.
    afsluiten het jaar op 287.
    Dus een negatief redement van 5 a 10 % voor de aex in 2012

    met vriendelijke groet
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links