Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vergeet-me-niet-callopties

Veel beleggers investeren een deel van hun vermogen in opties. In mijn vorige column ben ik ingegaan op het vaak inefficiënte uitoefengedrag van de kopers van Amerikaanse putopties op individuele aandelen. Nu is het de beurt voor kopers van Amerikaanse callopties op individuele aandelen.

Amerikaanse callopties
Een houder van een Amerikaanse calloptie heeft het recht het onderliggende aandeel te kopen gedurende elk moment van de looptijd van de optie tegen de uitoefenprijs van de optie. Voor callopties die in-the-money zijn, kan uitoefenen optimaal zijn op de dag voordat het onderliggende aandeel ex-dividend gaat (en het concern natuurlijk een positief dividend gaat betalen).

Op de dag van het ex-dividend gaan zou de aandelenprijs namelijk ongeveer met het dividendbedrag (gecorrigeerd voor belastingen) moeten dalen (wat ook empirisch vaak bevestigd wordt), terwijl de uitoefenprijs van een calloptie vastligt.

Op de dag van ex-dividend gaan van het onderliggende aandeel zou de calloptie dus in waarde dalen, terwijl het bezitten van het aandeel een beter resultaat zou moeten opleveren (de daling van de aandelenkoers wordt gecompenseerd door het dividendbedrag dat de belegger ontvangt, eventueel gecorrigeerd voor belastingen).

Optimaal uitoefenen
Of het uitoefenen van een Amerikaanse calloptie ook daadwerkelijk optimaal is kunt u bepalen door de intrinsieke waarde van de optie te vergelijken met de waarde van de calloptie als de prijs van het aandeel gelijk is aan de verwachte ex-dividendprijs. Als de eerste groter is dan de laatste en het verschil de transactiekosten overtreft kunt u de calloptie uitoefenen.

Maar de vraag is of beleggers ook daadwerkelijk de callopties uitoefenen als dat optimaal is.

Pool, Stoll and Whaley (2008) laten zien dat dit in veel gevallen niet het geval is, en dat optiebeleggers hierdoor grote sommen geld op de tafel laten liggen. Van alle Amerikaanse callopties op individuele aandelen, genoteerd op de Amerikaanse beurzen tussen januari 1996 and april 2006, die optimaal uitgeoefend zouden moeten worden, vinden zij dat meer dan 50% van de optiecontracten niet uitgeoefend wordt terwijl dat wel optimaal was.

De economische impact hiervan was in totaal bijna 500 miljoen dollar aan gemiste opbrengsten voor optiemarktbeleggers.

Irrationeel gedrag
Veel beleggers oefenen dus callopties niet uit terwijl dat wel optimaal is, en laten hiermee dus geld op tafel liggen. Interessant is dat van deze 500 miljoen dollar ongeveer tweederde niet verklaard wordt uit redelijke transactiekosten, en irrationaliteiten van optiemarktbeleggers.

Van dit irrationele gedrag lijken (net als bij het uitoefenen van putopties) vooral market makers en handelshuizen te profiteren door middel van arbitragestrategieën gericht op het niet-uitoefenen van opties als dit zou moeten.

Wat kunt u van bovenstaande bevindingen leren?

Mijn advies, is simpelweg: monitor zowel u call- als putoptieposities dagelijks om te kijken of uitoefening optimaal is. Het kan u immers gratis extra geld opleveren! Als een makkelijke vuistregel kunt u eventueel ook kijken of de prijs van de calloptie nu gelijk is aan de intrinsieke waarde van de calloptie, in welk geval de tijdswaarde van de optie nul is, en u over het algemeen beter kunt uitoefenen.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. raulgol 21 december 2011 15:49
    Tweederde van 500000000 dollar, waar hebben we het nu over?
    Ik maak me meer zorgen over de balans van de ECB, die is ook in dollars: 3200000000000000!
    Als onderpand van dit megabedrag staan wat ghosttowns in Ierland, waardeloze papiertjes van de Grieken, etc.
    Een financier van dit pyramidespel heeft gisteren gezegd haar jaarlijkse dividend van EUR 575 mio. over te slaan.
    Jan Kees de aandeelhouder komt dit nu bij u halen.
  2. Julian247 21 december 2011 19:46
    Vaak ontbeert men de liquiditeit om dure aandelen op te eisen. Optiehuizen varen er wel bij, het was altijd weer een feest om op de dag van dividenduitkering te zien hoeveel (deep-in-the-money) calls weer niet waren uitgeoefend. Grote partijen pakken op die manier tonnen in fondsen als Koninklijke Olie en Unilever. Dat noemen we nou gratis geld
  3. [verwijderd] 22 december 2011 11:11
    quote:

    frak schreef op 22 december 2011 09:32:

    Beste Guido,

    U gaat ervan uit dat de optieprijs niet wordt beinvloed door een dividenduitkering. Dit is in de praktijk echter onjuist omdat deze (toekomstige) dividenduitkering juist allang is ingeprijsd in de waarde van de optie.

    Anders zou het idd wel heel makkelijk geld verdienen zijn...
    het is ook makkelijk geld verdienen.

    @frak bij deep in the money calls zit het dividend niet meer ingeprijsd.
    er is feitenlijk sprake van een looptijd verschil tussen de ITM vs ATM/OTM calls. Als de put plus rente over de strike lager is dan het dividend zal de call optie pariteit staan, u dient deze dan te excersisen of te verkopen voor het aandeel ex dividend gaat. (dit verkopen zal niet eenvoudig zijn omdat de professie deze calls per definitie short wil blijven zitten, vanwege het makkelijk geld verdienen)

    ik ben het echter niet eens met de schrijver van dit stuk dat je dagelijks moet monitoren naar pariteit, je geeft immers een gratis put weg door te excersisen, gewoon vlak voor het dividend kijken volstaat.
  4. [verwijderd] 22 december 2011 14:45
    Daarnaast is het advies om dagelijks te bekijken of je calls moeten worden geexersized, onzin. Dit hoeft alleen te gebeuren op de dag voor het ex-dividend gaan. Op enig ander moment zit er mogelijk nog tijdswaarde, maar in ieder geval rente in de call; voor het aanhouden van 10 calls is nl minder kapitaal nodig dan voor het aanhouden van 1000 stukken.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links