Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: nieuwe veilige havens

De IEX-columnisten blikken vooruit op 2012.Van AEX-voorspellingen tot bespiegelingen over het lot van de eurozone. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2012.



 Op 31 december 2012 verwacht ik een AEX-stand van 325. Maar er zijn ook heel wat scenario’s waarbij de AEX flink gaat dalen. Bijvoorbeeld als er door de overheden maximaal op de rem wordt gestaan, of als de banken helemaal geen geld meer willen uitlenen omdat niemand ze vertrouwd. Of een doemscenario waarbij de euro daadwerkelijk uit elkaar klapt.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg mogelijkheden voor de AEX om te stijgen. Volgens IBES gaan analisten nog steeds uit van een winststijging van 10%. Maar de beurzen prijzen allang een daling van 10 tot 20% in.

Stel nu dat dit eens gaat meevallen. Of dat beleggers aandelen als veilige haven gaan zien. Vooral die aandelen die een hoog en droog dividend geven. Het gemiddelde dividendrendement zit zo rond de 5%. Dertien AEX-fondsen geven een dividendrendement van meer 4%. Vergelijk dat eens met het rendement op staatobligaties van net iets meer dan 2%.

Zo’n scenario kan gebeuren als er een ruimhartig monetair beleid komt. Zeg maar quantitative easing in eurostyle.

Corné van Zeijl Voorspellingen
 ultimo 2012

"De economie in de Verenigde Staten zal ook onder druk komen te staan, omdat de economie last krijgt van een overheid die gaat bezuinigen"
Stand AEX 325
Goud Wat de gek ervoor geeft.
ECB-rente Zo laag mogelijk.
Fed-rente De Fed heeft beloofd dat die lager dan laag blijft. En dat geloof ik wel.
Samenstelling van de eurozone Gewoon dezelfde zeventien landen als vandaag.
Naam van onze valuta Rare vraag, de euro heet gewoon euro.
President van de Verenigde Staten Obama (sowieso omdat de inauguratie pas op 20 januari is), maar ook omdat de dalende werkloosheidscijfers hem een duwtje in de rug geven. It’s the labor market stupid. Bovendien maken de mogelijke tegenkandidaten het zichzelf erg moeilijk met hun gestuntel.
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De verrassing voor 2012 Daar is het nou net een verassing voor, die weet je niet. Maar misschien wel dat er geen verassing komt. Want daar hebben we in 2011 eigenlijk wel genoeg van gehad:
  • Midden-Oosten
  • Japan
  • paniek in de euroschuldencrisis, terwijl die toch al anderhalf jaar voortwoekerde
  • Berlusconi die opstapte
  • et cetera
Plus: zet in de goede (rendements)volgorde: eurozone, Groot-Brittannië, Oost-Europa, Verenigde Staten, Japan, BRIC, Afrika, Azië: Je denkt toch niet dat ik verstand van de beuzen in Oost-Europa en Afrika heb?

 

Economische tegenwind
De Dow Jones heeft het in 2011 een stuk beter gedaan dan bijvoorbeeld de Europese indices. Inclusief ontvangen dividend is de Dow nu 6% gestegen en 9% in euro’s. Maar een stuk van deze outperformance zullen ze in 2012 weer moeten inleveren. De economie zal ook in de Verenigde Staten onder druk komen te staan, omdat de economie last krijgt van een overheid die gaat bezuinigen.

Hoewel de onzekerheden in Europa groter zijn en de economische tegenwind sterker, hebben ook Amerikaanse bedrijven daar last van. Bovendien heb ik een hekel aan dure aandelen en Amerikaanse aandelen staan nu 11,5 maal de verwachte winst en Europese bedrijven 9,5x (AEX 8,5x).

De prijs van goud is puur afhankelijk van vraag en aanbod. Voor de goede orde, dat kan dus ook hoger dan de huidige prijs zijn. Maar vanzelfsprekend behoort lager ook tot de mogelijkheden.

In de loop van het jaar zal er wat druk op de olieprijs komen. In Europa en de Verenigde Staten valt de economische groei en dus de vraag naar olie terug. Aan de andere kant zal het aanbod in sommige Midden-Oosten landen weer meer op stoom komen.

Flop 3:

  • Unibail-Rodamco, logisch. Te duur, veel te duur. Bovendien gaan zij maximaal last hebben van de hogere belastingen in Frankrijk. En ook daar zal economie teruglopen. Met hun ontwikkelingsportefeuille gaan ze daar flink last van krijgen.
  • Unilever, te duur. Een mooie veilige haven. Maar alles heeft zijn prijs en deze prijs is te hoog.
  • DSM, prachtig bedrijf wat in staat was om zichzelf deels minder cyclisch te maken, maar er blijft nog een cyclische helft over, die wel last gaat krijgen van de recessie.

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2011 11:36
    Super Mario lanceert Q€ I, officiëel of via de achterdeur. Hij moet wel,mag eigenlijk niet en de verlamde Europese politiek zal het gedogen. Een crisis los je niet op met bezuinigen (alleen); Je moet flink gaan groeien en onderwijl hervormen. De politici zijn aan het hervormen geslagen (moeten dat nog wel doorzetten)en Super Mario draait onderwijl de geldkraan open om de groei aan te zwengelen. Dat alles zal m.n. financiële aandelen een boost geven en dus zal de AEX flink profiteren. AEX 350 per ultimo 2012 is dan helemaal niet zo gek.
  2. [verwijderd] 30 december 2011 12:44
    quote:

    waaromwaarom schreef op 30 december 2011 12:24:

    Jeetje, 325 als eindstand, volgens mij moet Corne dan niet erg happy zijn in zijn vak. Met beetje mazzel hebben we eind volgende week al 325 gehaald, kan hij 51 weken de krant gaan lezen..........

    Nee, niemand weet het, maar denk toch eerder aan 370-380....
    met de BUND stijgend en de beurzen ook? Dalen de beurzen nu gaat de BUND uit zijn dak.
  3. forum rang 7 wiegveld 31 december 2011 12:25
    Elk getal is juist, dat is het probleem. Bij Nieuwsuur was het wederom treurig om te zien hoe goed de hh analisten alles voorspeld hebben. Ik adviseer de heren Zalm, Hommen cs om hele delen van hun banken (nl de glasbolmannen) te ontslaan.
    Scheelt hel veel euro's.
    2012 wordt een jaar met zoveel onzekerheden dat voorspellen onmogelijk is.
  4. Henk Snaph 1 januari 2012 11:39
    De pastoor schreef:

    Je moet flink gaan groeien.
    Ben ik het helemaal mee eens maar deze groei moet m.i. vooral uit het binnenland komen. Alle export overschotten die landen hebben komen andere landen tekort. Dit betekent dus gewoon problemen opschuiven van het ene land naar het andere.
    Ik denk dat we onze geldgier in toom moeten krijgen, ikzelf inclusief en dat we dan ook eerder tevreden zijn.

    Ik wens een ieder een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

    henks
  5. hap 1 januari 2012 13:05
    quote:

    wiegveld schreef op 31 december 2011 12:25:

    Elk getal is juist, dat is het probleem. Bij Nieuwsuur was het wederom treurig om te zien hoe goed de hh analisten alles voorspeld hebben. Ik adviseer de heren Zalm, Hommen cs om hele delen van hun banken (nl de glasbolmannen) te ontslaan.
    Scheelt hel veel euro's.
    2012 wordt een jaar met zoveel onzekerheden dat voorspellen onmogelijk is.

    Deze heren werken toch bij de afdeling marketing. Hun enige doel is de omzet vergroten, want daar verdient de bank aan. Het maakt de bank verder niet uit of het naar boven of beneden gaat en of de analisten al dan niet gelijk hebben. Of de adviezen worden opgevolgd of dat ze als contra-indicator worden gebruikt is om het even, zolang het maar provisie oplevert. Ze verliezen alleen hun waarde voor de bank, als ze niet meer in de publiciteit komen of iedereen hun adviezen negeert.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links