Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: recessie en herstel

Voor eind 2012 reken ik op een AEX-stand van 375. Ik houd rekening met een recessie in het eerste halfjaar, en feitelijk is er daarmee al vier kwartalen op rij krimp. Bedrijfsresultaten onttrekken zich echter aan de recessie omdat veel internationale beursgenoteerde bedrijven omzet behalen uit de emerging markets-regio en uit de Verenigde Staten.

De winsttaxaties voor 2011 en voor 2012 zijn het afgelopen halfjaar al behoorlijk naar beneden bijgesteld, maar desalniettemin is de gemiddelde winsttaxatie voor volgend jaar voor de AEX- en de AMX-ondernemingen toch nog 20% hoger dan voor het lopende boekjaar (2011).

Het gewogen gemiddelde ligt echter veel lager. En eind 2012 kijken beleggers ook al naar 2013. De waardering in termen van koers-winstverhoudingen behoeft dan nauwelijks te stijgen. De huidige waardering zijn laag.

In oktober 2011 werd al duidelijk dat marktherstel snel kan gaan. Dat herstel werd toen in de kiem gesmoord door de aanhoudende onzekerheid over de Europese schuldencrisis en de onbevredigende compromissen van de regeringsleiders en politic. Het nu ingezette bezuinigings- en hervormingsbeleid in Italië en Spanje zal dan geloofwaardigheid hebben gewonnen.

Wim Zwanenburg Voorspellingen  ultimo 2012

"Omdat de dollar sterker wordt, wordt ook een olieprijsstijging wel afgeremd"
Stand AEX: 375
Stand Dow Jones: 13.000
Eurodollar: 1,20
Goud: 1850 dollar
Olie (WTI, per vat) 95
ECB-rente: 0,50%, in 2012 zal de ECB de rente nogmaals verlagen, een (nog) meer stimulerend beleid gaan voeren en in Europa zal de vrees voor inflatie wegebben.
Fed-rente: 0,25%, nog steeds, maar eind 2012 mogelijk toch wel hoger
Tienjarige NL-obligatierente: 3,75%, terug naar het gemiddelde.
Samenstelling van de eurozone: De huidige 17 landen.
Naam van onze valuta: euro
President van de Verenigde Staten: Obama (sowieso, want de nieuw verkozen president treedt pas in januari 2013 aan, maar Obama wordt herkozen).
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De "bazooka" van 2012: Via de IMF-route wordt toch voldoende geld bijeengeraapt om de verschillende noodfondsen (ESFS, ESM, IMF) van voldoende middelen te voorzien, en na Rusland doen ook China en de Verenigde Staten mee.
De verrassing voor 2012: De slechte performance van de long duration Nederlandse staatsleningen, zoals bijvoorbeeld de 5,5% Nederland 1998-2028.
Plus: zet in de goede (rendements)volgorde: eurozone, Groot-Brittannië, Oost-Europa, Verenigde Staten, Japan, BRIC, Afrika, Azië: Azië, Afrika, BRIC, Japan, Verenigde Staten, Oost-Europa, eurozone, Groot-Brittannië

 

In de Verenigde Staten weten ze een recessie te vermijden en blijft de winstgroei redelijk op peil. De lagere winstbijdrage uit Europa zal gecompenseerd worden door een hogere bijdrage van bedrijfsresultaten die behaald worden in de regio emerging markets. De waardering van de aandelenmarkt is niet hoog en het rendementsperspectief op treasuries is ook niet bepaald veelbelovend.

Volgens de koopkrachtpariteitstheorie moet de eurodollar rond de 1,23 liggen als we kijken naar de inflatieverschillen van de afgelopen twintig jaar voor de economische regio’s. Het vertrouwen in de Verenigde Staten neemt ten opzichte van het vertrouwen in de eurozone verder toe, omdat de economische groei daar hoger uitvalt.

Aanhoudende zorgen omtrent het uiteenvallen van de eurozone ondermijnt het vertrouwen en blokkeert de wens van landen met grote deviezenvoorraden (BRIC, OPEC) om meer te diversifiëren naar andere valuta buiten de dollar en meer naar de euro.

Grondstoffen
De vraag naar goud voor gebruik in luxe-artikelen en juwelen vanuit het Midden-Oosten en het Verre Azië houdt aan. Productie van goud door mijnbouw neemt nog steeds verder af. Centrale banken willen hun goudvoorraad niet verkopen terwijl de Chinese centrale bank de internationale deviezenvoorraad juist naar goud wil diversifiëren.

Er zijn bovendien nog veel internationale beleggers die het economische herstel (dat eind 2012 heeft ingezet) onvoldoende vertrouwen, die ook aanhoudend wantrouwen koesteren tegen de dollar én de euro en daarom goud aan willen houden.

Andere beleggers, die wel inzien dat het economisch herstel inzet, zijn echter beducht voor een ontluikende inflatie omdat in de crisisperioden de centrale banken de geldhoeveelheid hebben verruimd. Kortom, goud past ook eind 2012 nog in meerder scenario’s.

De recessie in Europa zal in de eerste helft van 2012 de vraag naar grondstoffen en naar olie afremmen, maar in de tweede helft zal met het oog op een gematigd economisch herstel in Europa en de aanhoudende groei in de Verenigde Staten en de emerging markets toch de vraag naar grondstoffen en olie weer behoorlijk toenemen.

Dat zal de olieprijs weer in de richting van de 100 dollar stuwen, waarbij de olieprijs ongeveer op 95 dollar uitkomt. Omdat de dollar sterker wordt, wordt ook een olieprijsstijging wel afgeremd.

Toppers en floppers
Mijn topper voor 2012 is Nokia. Dit bedrijf zal marktaandeel terug gaan winnen en de samenwerking met Microsoft blijkt toch succesvol. Herstructureringen werpen eind hun vruchten af.

Nummer twee, BAM, zit al jaren in een zwaar teleurstellende markt, maar eind 2012 gloort er licht aan het einde van de tunnel. Mijn nummer drie is Fugro. Dit concern zal vanwege de aantrekkende investeringen van oliemaatschappijen het goed gaan doen (en dat zit niet in de huidige waarderingen).

Voor 2012 heb ik twee floppers. Als eerste Corio. Zij kunnen het dividend niet handhaven en zich moeizaam herfinancieren en commercieel vastgoed (in Nederland) blijft onder druk staan.

Als tweede flopper heb ik Research in Motion. Deze producent van Blackberry’s redt het niet in 2012 en kan de concurrentie met Apple, Android en Microsoft/Nokia niet aan.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. 123ds 2 januari 2012 17:30
    een goede benadering, als de euro niet verder wordt verpolitiekt. dat is de keuze.een beetje hoog jaareinde, al mag het van mij.
    benadering goud en "conjuctuurreactie" spreken mij aan, net als olie en goud, hoewel ik daarin niet zo veel doe.
    als corio (winkels ) het slecht doet, is het voor bam (hoewel breder) ook te vroeg.

    in elk geval consistent, prima.
  2. forum rang 4 s.lin 11 januari 2012 21:09
    Recessie eurozone onafwendbaar

    11 jan 2012, 17:00 - IEXProfs Redactie
    Recessie in de Eurozone is niet meer te voorkomen” aldus Philippe Uzan, chief investment officer van Edmond de Rothschild. Tijdens een persbijeenkomst presenteerde Uzan de visie van de vermogensbeheerder voor dit jaar. “2012 zal een moeilijk beleggingsjaar worden. Wij verwachten dat er een recessie zal plaatsvinden gedurende het eerste halve jaar, daarna is enig herstel mogelijk.”


    Uzan geeft ook aan dat de toekomstige ontwikkelingen omtrent Spanje en vooral Italië een sleutelrol zullen spelen. “Italië is een grote speler in Europa. Het Zuid-Europese land moet nog verschillende keren naar de kapitaalmarkt om geld op te halen zodat het kan herfinancieren. Toch denken wij dat Italië hier goed uit gaat komen. In het verleden heeft Italië er al velen malen slechter voor gestaan, maar toch is het land er bovenop gekomen.”

    Mogelijkheden
    Ondanks dat het een moeilijk jaar zal worden, ziet Uzan verschillende mogelijkheden om geld te verdienen. “Ondanks dat 2012 een moeilijk jaar zal worden, denken wij dat het mogelijk is om geld te verdienen met Europese aandelen. Wij hebben vertrouwen in de defensieve aandelen sectoren maar ook in consumenten sectoren.

    Minder enthousiast zijn wij over cyclische aandelen en over de Europese bankensector. Ondanks dat een herstel in 2012 mogelijk is, vinden wij de Europese bankensector te risicovol. Daarentegen zijn we wel positief over Amerikaanse banken als JP Morgan en Citigroup.”

    Emerging Markets
    Edmond de Rothschild heeft ook zijn blik op de Emerging Markets gericht. “De Emerging Markets zijn de laatste jaren te hard gegroeid. Deze groei neemt nu af, maar er zal groei blijven plaatsvinden. Daarom zijn wij overweight in Aziatische Emerging Markets aandelen. Ook denken wij dat de Emerging Markets die vorig jaar (te) hard zijn afgestraft, het dit jaar erg goed zullen doen” aldus Uzan.

    Ten slotte geeft Uzan de visie van de vermogensbeheerder over commodities. “De oliekoersen waren de afgelopen tijd erg nerveus. Wij zijn van mening dat de oliemarkt in 2012 erg nerveus zal blijven waardoor het erg risicovol is.” Over goud wil Uzan nog het volgende kwijt. “Vroeger werd goud gezien als een veilige haven in onzekere tijden. Op dit moment gedraagt goud zich als een valuta waardoor het een erg risicovolle investering is geworden. Wij adviseren om niet in goud te beleggen maar in goudmijnbedrijven. Dit is minder risicovol en vaak hebben deze bedrijven een mooi dividendrendement”.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links