Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurobondsrepubliek Duitsland

Eindelijk goed nieuws! Duitsland probeerde gisteren tegen historisch lage renteniveaus zes miljard euro aan obligaties te plaatsen. De poging mislukte. De anchor van de eurozone slaagde er nauwelijks in 3,8 miljard op te halen. Weliswaar tegen een laag, maar wel stijgend renteniveau.

Natuurlijk gun ik de Duitsers een lage rente op hun staatsschuld. Het is de beloning voor een gezond financieel beleid en het onderhouden van een krachtige economie. Maar de renteniveaus waartegen Duitsland zich de afgelopen maanden kon financieren, heeft alles te maken met de financiële crisis.

Deze crisis kan en mag niet te lang meer voortduren. Zolang onze oosterburen hun schulden tegen ultralage rendementen financieren, voelt het land geen dwingende noodzaak de eurorotzooi snel op te ruimen. Dat ligt nu anders. Angela Merkel gaf enkele dagen geleden nog aan dat eurobonds ongeschikt zijn om de problemen in de EU op te lossen.

Te voet en te paard
Zij denkt meer aan vertrouwenwekkende maatregelen zoals hervormingen en bezuiniging in de probleemlanden. Merkel heeft gelijk dat deze stappen noodzakelijk zijn. Ze hadden natuurlijk al jaren eerder genomen moeten worden. Het probleem is echter dat hervormingen geen acute oplossing is voor de crisis vormen.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De door Merkel voorgestelde maatregelen kosten jaren. Nog meer tijd is nodig om het ernstig geschonden vertrouwen te herstellen. Die tijd is er niet. In plaats van te proberen vertrouwen te herwinnen, is het op korte termijn veel belangrijker helder te zijn en onzekerheid weg te nemen.

Beleggers zijn op dit moment volstrekt onzeker over de toekomst van de EU en vooral de euro. Dat leidt ertoe dat de belangstelling voor Europese (staats)schuld steeds verder afneemt. Dat is geen negatieve speculatie maar begrijpelijk en rationeel gedrag van beleggers.

Stop met tussenoplossingen
Dat geldt zeker voor banken en verzekeraars, die voortdurend de boodschap van toezichthouders krijgen minder risicovol te opereren. In die situatie wil je snel van je Italiaanse schuld af, ondanks de hoge aantrekkelijke rente. En nu dus ook van de Duitse, ondanks de relatieve veiligheid. Ondertussen gaat de discussie nog steeds over maatregelen die om de hete financiële brij heen draaien.

De ECB zou onbeperkte bevoegdheid moeten krijgen om staatsobligaties op te kopen. Of het noodfonds (EFSF) moet over meer hefboomvuurkracht krijgen om zo Europese staatsobligatie tegen een faillissement te verzekeren. Het zijn allemaal “oplossingen” waarbij de achterliggende gedachte is dat linksom of rechtsom de EU als geheel garant staat voor de totale staatsschuld.

Mijn advies: stop toch met deze discutabele tussenoplossingen. Geef absolute en onvoorwaardelijke duidelijkheid en begin met de uitgifte van eurobonds. Naast principiële, zijner ook praktische bezwaren geuit tegen de uitgifte van gezamenlijke obligaties.

Perfecte timing
In dat kader wordt gesteld dat de eurozone nog niet klaar is voor eenheidsobligaties. De financiële en economische verschillen zijn te groot. Mijn stelling is het tegenovergestelde. Juist nu is de introductie van eurobonds de perfecte timing. Natuurlijk in de eerste plaats omdat de grootste deel van de enorme EU problemen wordt opgelost.

Maar daarnaast ben ik ervan overtuigd dat deze obligaties tegen een veel lagere rente in de markt kunnen worden geplaatst dan de gemiddelde rente in EU. Natuurlijk zal Duitsland meer gaan betalen dan het huidige lage crisisrente. De zuidelijke landen zullen juist minder aan rentelasten kwijt zijn.

Echter, de eurobonds kunnen worden geplaatst via een systeem waarbij de zwakke landen een vergoeding betalen aan de sterkere landen. Ondanks die vergoeding zullen de zuidelijke landen veel goedkoper lenen. De noordelijke landen zullen door deze compensatie nog steeds tegen lage rentes lenen.

Stok achter de deur
Het grote voordeel is verder dat de EU zélf de hoge risicopremies incasseren, in plaats van de marktpartijen. Voor de markt tenslotte is de terugkeer van stabiliteit en zekerheid van groot belang. Een win-win-win situatie dus! Een grote vernietiging van potentiële welvaart wordt zo tegengegaan.

Als de EU-zone eenmaal gestabiliseerd is, vechten de politieke leiders het maar uit hoe landen gestraft worden die zich niet aan de begrotingsregels houden. Via de kunstmatige renteverschillen op euro-obligaties is er in die discussie een flinke stok achter de deur voorhanden.

Ik moet toegeven, na mijn sombere bespiegelingen van enkele weken geleden gloort er nu toch weer een sprankje hoop. Euro obligaties heb ik altijd als geëigend voor de eurozone gezien, ook voor de crisis. Ik dacht echter dat het verzet in vooral Duitsland te groot was om tot zo’n stap te komen. Gaat het onder grote druk dan toch gebeuren? Ik kan niet wachten op de beslissende toespraak van Eurobondskanselier Angela Merkel.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 november 2011 09:52
    Natuurlijk komt er weer iemand met de simpele oplossing om de werkelijke problemen naar achteren te schuiven. Dat ze daardoor nooit opgelost worden schijnt niet door te dringen. ook snappen sommigen niet dat er uitsluitend uitstel van executie bereikt wordt.

    Het bedenken van symptoombestrijding is wel het domste wat gedaan kan worden. Want als dit symptoom is opgelost dan staat binnen korte tijd (weken, maanden?) het volgende wel weer voor de deur. En het volgende en het volgende.

    En dan praat ik niet eens over het feit dat met de belachelijke oplossing Eurobonds er een vette premie wordt gegeven op fraude en oplichting niet alleen in het verleden maar ook in de toekomst. Waarom bezuinigen als de buren toch de lasten van jouw ongebreidelde spilzucht gedwongen worden te dragen.

    Want het is wel heel naïef om te denken dat de EU/Eurolanden ooit tot een sluitende controle van elkaars begroting zullen komen. Dat is namelijk politiek en politiek betekend "compromis" en "als jij zus doet dan mag ik zo doen". Vooral is elke politieke afspraak onbetrouwbaar.

    Eurobonds?

    Wacht u voor een diepe Europese winter want de bevolking van de Noordelijke landen gaat echt niet pikken dat zij gedwongen worden te nivelleren naar het niveau van de Zuidelijke landen. Zeker niet met al die graaiers als politici en bankiers die heerlijk vet de eigen zakken blijven vullen.

    Kortom, wacht op de Westerse revolutie en dan zeer zeker exit EU.

  2. Bizon 24 november 2011 10:01
    Marcel, de arrogante politici hebben de afgelopen 2 jaar laten zien dat zij het een door God gegeven recht vinden om tegen lage rente te lenen. Pas in een diepe crisis zijn ze bereid om te bewegen. Zonder de financiele markt waren er nu geen andere regeringen in Italie, Spanje, Griekenland, en geen zorgen over de houdbaarheid van de Franse & Belgische financien in de respectievelijke hoofdsteden. Daarom zou het een grote vergissing zijn om de marktdruk weg te halen bij de afzonderlijke landen en bij de EC te leggen. Ik hoop dat Merkel bij haar verzet blijft, ook al betekent dit dat Duitsland eventueel 0,1% meer rente moet betalen om haar volgende obligatie veiling te laten slagen.
  3. Orca 24 november 2011 10:05
    "Maar daarnaast ben ik ervan overtuigd dat deze obligaties tegen een veel lagere rente in de markt kunnen worden geplaatst dan de gemiddelde rente in EU."
    Mars, dat mag jij denken maar dan ben je de enige. De markt eist nu geld, geen garanties of optisch-visuele schijnoplossingen als eurobonds. Willen we 1 club? Zo ja dan zullen d'r pegels over de brug moeten komen, niet nepgeld. Ik hoop dat 't klapt, kunnen we weer normaal gaan doen en bestendig gaan bouwen vanaf een lagere base. Deze nachtmerrie heeft lang genoeg geduurd.
  4. Willem29m 24 november 2011 10:51
    Ik snap niet waarom mensen voorstander kunnen zijn voor Eurobonds. Het enige wat dit betekent is dat Euro landen nu ook garant voor elkaar moeten gaan staan. Dit betekent dus dat de PIIGS landen goedkoper kunnen lenen en dat het risico ervan bij gezonde landen als Nederland terecht komt. Wat hebben wij daaraan?? Lenen zal voor ons alleen maar duurder worden en we gaan veel meer risico dragen!

    Uit de Euro stappen lijkt me voordeliger en minder risicovol dan doorgaan met deze waanzin... ik weet dat daar ook nadelen aan zitten, maar die Eurobonds is een point of no return.... en ik zie daar geen voordeel te halen voor Nederland.
  5. [verwijderd] 24 november 2011 10:54
    als die eurobonds net zo'n succes worden als EFSF bonds (ook gegarandeerd door alle EU lidstaten) kun je je borst nog natmaken.

    enige reden dat EU rentes omhoog schieten is dat we als enige regio geen centrale bank hebben die lender of last resort wil spelen.

    fiscale situatie VS/UK/Japan is zeker niet beter dan die van spanje/belgie/italie (griekenland is een verhaal apart).

    zonder hervorming van ECB is de introductie van eurobonds ook gedoemd te mislukken.
  6. PingPong 24 november 2011 11:00
    Als er eurobonds komen zullen de koersen van de Duitse bunds pas echt gaan kelderen en de Duitse rente dus oplopen.
    Die eurobonds zullen immers een hogere rente dan bunds moeten hebben om investeerders aan te trekken.
    Ik denk dat de belangrijkste reden voor de mislukte bundemissie gisteren juist de toenemende kans is dat die eurobonds er gaan komen en dus de Duitse bunds dan niet meer aantrekkelijk zullen zijn.
  7. Wij Rosario 24 november 2011 11:09
    Eurobonds zullen de problemen alleen maar snel groter maken en er zal dus eerder een einde komen aan deze Euro leidensweg. Dus Marcel ik hoop dat u gelijk krijgt. Het is een oplossing maar wel de aller slechtste voor iedereen denk ik. Eurobonds is precies hetzelfde als bij alle sociale wetgeving wat al een tijdje in is. Jij krijgt de voordelen, een lage rente, en de nadelen komen bij de rest van de EU. Het is dus nog meer ontlopen van verantwoordelijkheden. Je moet ook wel een imbeciel zijn, zoals een pensioenfonds, om deze rommel te kopen.
  8. [verwijderd] 24 november 2011 11:15
    Mooie column Marcel, helemaal met je eens.
    Er moet iets gebeuren, en dan hebben we het niet alleen over europese solidariteit, geloofwaardigheid van de eu etc., zelfs, zoals nu duidelijk wordt, over gewoon simpelweg eigenbelang.

    Als we blijven pappen en nathouden gaat iedereen bloeden, ook alle noordelijke banken en verzekeraars. Dus er moet een grote stap worden gezet, dat zullen de duitsers ook inzien. En nogmaals, niet alleen om anderen te redden, ook uit simpel eigen belang.

    En inderdaad: dan moet er een andere stok achter de deur komen voor begrotings discipline: bijvoorbeeld boetes of inhouden van subsidies zou een goede zijn. En in die zin kan deze crisis een blessing in disguise blijken te zijn. Nu het water aan de lippen staat zal iedereen meer bereidt zijn zijn heilige huisjes op te geven. Zuiderlingen gaan boete's e.d. accepteren bij gebrek aan begrotingsdiscipline, noorderlingen gaan het okay vinden dat er meer garanties van noord voor zuid komen.
  9. [verwijderd] 24 november 2011 11:18
    quote:

    Animal Spirit *tot ooit* schreef op 24 november 2011 10:54:

    als die eurobonds net zo'n succes worden als EFSF bonds (ook gegarandeerd door alle EU lidstaten) kun je je borst nog natmaken.

    enige reden dat EU rentes omhoog schieten is dat we als enige regio geen centrale bank hebben die lender of last resort wil spelen.

    fiscale situatie VS/UK/Japan is zeker niet beter dan die van spanje/belgie/italie (griekenland is een verhaal apart).

    zonder hervorming van ECB is de introductie van eurobonds ook gedoemd te mislukken.
    Goed punt animal spirit. Deel van die eurobonds moet inderdaad zijn dat de ECB uiteindelijk garant staat dat er altijd af betaald wordt (desnoods door de geldkraan open te zetten), daar zonder blijft de paniek nog sudderen.

    Maar als dat gebeurt: door de ECB gegarandeerde eurobonds, dan zul je zien dat die eurobonds net zo veilig worden geacht als amerikaanse bonds, en zul je dus over die eurobonds niet heel veel meer rente gaan betalen dan nu over duitse bonds.
  10. [verwijderd] 24 november 2011 11:24
    Marcel heeft gelijk, die Eurobunds gaan er hoogstwaarschijnlijk snel komen. Veel reageerders maken een redeneerfout als ze stellen dat Duitslands dat niet zal doen vanwege inflatiegevaar etc.

    De hyperinflatie van de jaren twintig heeft de Duitsers geleerd op de waarde van hun munt te passen. Deze stelling lijkt algemeen geaccepteerd. Maar is dat terecht?

    Ik denk het niet. Oorzaak gevolg zijn met hetzelfde gemak om te draaien: omdat de Duitser van oudsher maar weinig affiniteit met geld(markten) heeft, gaat de munt op gezette tijden door het putje.

    Mind you, de Duitse staat ging sinds eenwording (19e eeuw) liefst drie maal failliet. Ze hebben daarmee een slechter track record dan de Spanjaarden en de Fransen. De Duitse schulden zijn enorm. Negentig procent bbp en stijgende. Daarnaast is menig Bundesland 'hoch verschuldet'.

    Het is geen toeval dat de Duitsers de Maastrichtcriteria in 2003/2004 met de voeten traden. Dat paste eenvoudig prima in de Duits monetaire cultuur.

    Daarom gaan Merkel en Sarkozy er echt wel uitkomen. Merkels uitspraken over de onwenselijkheid van Eurobonds zijn enerzijds voor de bühne en anderzijds hebben ze het doel en zo goed mogelijk resultaat uit de onderhandelingen te slepen. Uiteraard wil Duitsland daarnaast zo lang mogelijk profiteren van de extreem lage rente.

    Maar niet zo lang dat de eigen economie in gevaar komt.
  11. [verwijderd] 24 november 2011 11:31
    Marcel,

    Je stelt dat de invoering van eurobonds juist nu de perfecte timing is, echter mis ik de argumenten daarvoor. Juist doordat er geen politieke unie is binnen Europa die snel hervormingen kan doorvoeren lijken investeerders niet meer in Europa te willen investeren en zelfs de interesse tijdens de Duitse veiling was gisteren sterk verminderd waarbij de 10 jaars yield 22 basispunten opliep. Als de interesse in het veiligste land van de eurozone al sterk verminderd, dan lijkt me niet dat beleggers in eens massaal Eurobonds gaan aanschaffen omdat dit niet leidt tot snellere hervormingen. Het invoeren van eurobonds heeft alleen zin wanneer je een politieke unie vormt die snel handelt en de hervormingen doorvoert ipv een unie die alleen maar praat,praat en nog eens praat maar niks doorvoert. Het invoeren van eurobonds kan dus alleen maar een LANGE TERMIJN doelstelling zijn waarbij je dus eerst een tussenoplossing nodig hebt.

    Ik zelf ben voorstander van de rol van de ECB als lender of the last resort als tussenoplossing omdat ik geen betere oplossing zie. Onder andere Duitsland zou op dit moment hier tegen zijn omdat dit inflatie in de hand werkt. Ik begrijp dat argument helemaal niet omdat de ECB dit gewoon kan manipuleren en investeerders echt niet massaal dit geld de economie laten inrollen die zij verkrijgen uit de verkoop van hun stukken. Ik denk zelfs eerder dat de inflatie fors gaat oplopen als de ECB niet gaat ingrijpen omdat de risico-opslag (onderdeel van de rente) fors gaat oplopen. Ondertussen dienen landen zeer snel te hervormen en zullen gewoon belangrijke besluiten moeten worden genomen die gericht zijn op de eenwording van 1 politieke unie.

  12. jrxs4all 24 november 2011 12:07
    quote:

    PingPong schreef op 24 november 2011 11:00:

    Als er eurobonds komen zullen de koersen van de Duitse bunds pas echt gaan kelderen en de Duitse rente dus oplopen.
    Dat is nu al aan de gang. En ik denk dat dat is omdat de markt verwacht dat de Duitsers op de een of andere manier de kar gaan trekken.

    Volgens mij is het te laat, de politici hebben te lang gewacht. Eurobonds waren een goed idee geweest, als de eurozone als een blok had gehandeld in combinatie met een strakke budgetaire discipline.

    Nu de politici zo lang hebben gewacht dat eurobonds worden gezien als het redden door Duitsland (plus nog een paar kleinere landen) van de rest van de eurozone is het te laat.

    Voor mij is het alleen nog de vraag waar de euro gaat scheuren, aan de noord- of zuidgrens van Frankrijk en Oostenrijk......

    JR
  13. Humans R underrated 24 november 2011 12:08
    De voordelen van Eurobonds zijn evident, ik ben dan ook voorstander. Naar alle parameters kijkend gaat er zeker een lagere rente betaald worden dan de VS doet.
    Echter, hoe gaan de rentes bepaald worden voor de verschillende landen, en gaat die rente zo opruimend en verschonend werken dat het corrupte en inefficiente premiers als Berlusconi ontzeteld en bestuurlijke gedrochten laat doen inkrimpen?
    iaw hebben de tradiotioneel populistische en socialistische regeringen van Zuid Europa niet af en toe een schop onder hun reet nodig, als het ware een economische reality check, om de ongebreidelde groei van de staat tegen te gaan?
  14. [verwijderd] 24 november 2011 12:36
    Natuurlijk moet Angela voet bij stuk houden. de markten komen vanzelf weer tot rust als ze door hebben dat hun euro-charges niets uithalen. Eurobonds betekent dat wij de portemonnee blijvend voor onze vrienden in het zuiden moeten open trekken. En...als er structurele hervormingen in de probleemlanden komen wordt Europa slagvaardiger, kunnen wij beter op de wereldmarkt staan en worden wij met ze allen welvarender!
  15. Eregeer 24 november 2011 13:05
    Overheden (ook de zwakke landen) zouden echte garanties moeten gaan verstrekken, net als bedrijven en personen. Zij zouden bijvoorbeeld hun goudreserve als onderpand kunnen aanbieden, maar ook andere overheidseigendommen, zoals grond, gebouwen etc. Als ze in gebreken blijven raken ze die dan kwijt. Houden ze de zaak op orde, dan is er niets aan de hand. Dat is m.i. het enige juiste stabiliteits mechanisme op dit moment. Overigens kan de rente dan ook laag zijn wat er staan echte garanties tegenover.

    Daaraan kan nog een inflatie link worden toegevoegd. Dan komen de overheden ook niet meer weg met het laten oplopen van de inflatie. Het begrip inflatie moet natuurlijk vooraf duidelijk worden gedefinieerd, want nu worden wij daar ook mee bedrogen.
67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links