Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olies versus Unies

In de afgelopen week wees iemand me er weer op: de koers van Royal Dutch en Unilever waren weer eens gelijk aan elkaar. Een leuk fenomeen dat al jaren opgeld doet, ondanks alle splitsingen, superdividenden, share buy-backs, et cetera.

Als u de total return van beide aandelen neemt, is de performance sinds 1973 (zolang gaat Datastream terug) ook vrijwel gelijk aan elkaar.

  • Als u op 1 januari 1973 100 euro in Unilever had gestopt dan was dat nu 11.200 euro waard geweest.
  • En een belegging in Royal Dutch Shell 11.800 euro.
  • Een investering in de MSCI Netherlands overigens maar 4900 euro.

Niet fundamenteel
Die correlatie tussen Olies en Unies heeft natuurlijk geen fundamentele achtergrond. Hoewel, er zijn natuurlijk ook een hele hoop overeenkomsten:

  • Beide bedrijven zijn groot en internationaal en hebben dus relatief een stuk minder exposure naar Europa.
  • Beide bedrijven profiteren flink van de economische groei in de emerging markets.

Opvallende gelijkenis
Natuurlijk zijn het ook gewoon aandelen en worden de koersen in hoge mate bepaald door wat er op de hele aandelenmarkt gebeurt. Maar als ik de invloed van de gehele beurs eruit haal (de relatieve performance), dan is er toch een opvallend gelijkenis in de grafiek.

Beide bedrijven leveren een primaire behoefte van de mens (energie en voeding) en hun business is daardoor relatief veilig. Ook de grootte van het bedrijf geeft een veilig imago. Overigens bewijst het geval BP dat dat geen garantie hoeft te zijn.

En Unilever en Royal Dutch hebben allebei een relatief veilige balans. Een laatste overeenkomst is dat ze beide Angelsaksische bedrijven zijn met een lange lange historie, maar ik vraag me af of dat een verklaring voor de correlatie is...

Allebei goed
Wat wel opvalt is dat zowel Unilever als Royal Dutch door hun veiligheid het dit jaar allebei heel goed doen. Kijkt u maar op de IEX ONE Monitor en rangschikt u de AEX maar eens op 2011-performance. Er staan maar drie aandelen in de plus: Shell, Unilever en ASML.

Goed voor de AEX overigens, want beide zijn index-zwaargewichten. Wat wel opvalt is dat de 2011-koersstijging van Royal Dutch vooral komt uit de stijging van de onderliggende winsten, terwijl het bij Unilever grotendeels een stijging van de koers-winstverhouding is.

Misschien gaat daardoor de correlatie in de komende tijd eventjes niet meer op. Want de ervaring leert dat koersstijgingen louter gebaseerd op hogere waarderingen niet eeuwig kunnen duren.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 november 2011 12:49
    Als je afgelopen maanden een beetje opgelet had, dan zag je dat de koers van Unies op z'n max. zo'n beetje 1,50 boven olies noteerden. Unies met een dividend van 0,86 en olies met 1,20 op jaarbasis. Olies lijkt dus op zo'n moment aantrekkelijker gewaardeerd. Heb echter het passeren van dividend bij BP en de brand in Signapore nog vers in m'n geheugen.
  2. forum rang 7 handyman6 8 november 2011 16:10
    In oktober ook weer in Unies gegaan ,na 3 jaar niet;dat het ook een inflatie hedge is ,was me ontgaan ,ik ging meer op productpalet af,voor Azie..grh6
    ps..heel benieuwd naar Vopak's 3de kw cijfers ,morgen,en de evt afstort:€33?
    Is natuurlijk wekl ander bedrijf als Grontmij
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links