Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hou je kop, ratingbureaus

Censuur op ratingbureaus. Nee, dit is geen Russisch of Chinees voorstel, dit voorstel komt echt uit de koker van Brussel. De ratingbureaus waren volgens velen door hun te optimistische AAA-ratings mede de oorzaak van de kredietcrisis en nu vormen ze door hun downgrades op ‘ongepaste’ momenten een flinke belemmering voor het oplossen van de crisis in de eurozone. 

We hebben met z’n allen behoefte aan rust, het vertrouwen moet snel weer terugkeren anders valt de euro(zone) uiteen en vervalt Europa in een nog diepere recessie. Hierbij komt het volgens Brussel dus zeer slecht uit dat Moody’s, S&P en Fitch steeds maar weer op de meest ongepaste momenten met hun downgrades doorkomen. 

Neem nu de meest recente impasse tussen Duitsland en Frankrijk bij het oplossen van de huidige crisis. Europese beurzen zijn in oktober flink opgelopen omdat Merkozy voor het einde van dit weekend een daadkrachtig gezamenlijk plan beloofden. Omdat het Merkozy niet lukt om overeenstemming te bereiken over de wijze van de noodzakelijke vergroting van het EFSF noodfonds is er inmiddels een nieuwe summit gepland voor aankomende woensdag. Maar wie gaat wie overtuigen in de extra paar dagen?

Duitsland wil dat de slagkracht van het EFSF vergroot wordt via het zogenaamde verzekeringsmodel. Hierbij dient het noodfonds als first loss insurance voor nieuw uit te geven obligaties door de probleemlanden. Het EFSF bedroeg 440 miljard euro, maar doordat er al commitments door het noodfonds zijn afgegeven bedraagt het ongecommitteerde deel nog maar zo’n 300 miljard.

Huis staat al in brand
Een huis wat al in brand staat kun je niet meer verzekere,n dus het gaat om het ongecommitteerde deel wat gebruikt kan worden als verzekering. Natuurlijk moet het vehikel een AAA-rating krijgen, wat een realistisch verzekeringspercentage vereist. In de Brusselse wandelgangen werd recent 20% geopperd, wat ongeveer betekent dat je met 300 miljard euro zo’n 1500 miljard kunt verzekeren.

Ervan uitgaande dat het vergrote EFSF als zogenaamde lender of last resort moet fungeren voor de probleemlanden is het zaak om de verplichtingen en herfinanciering te bepalen voor de probleemlanden (Griekenland, Ierland, Portugal, Italië en Spanje ) voor de komende drie jaar. Volgens de geleerden betekent dit dat het noodfonds tenminste 3.000 miljard euro groot zou moeten zijn om als bazooka getypeerd te mogen worden. 

Met een onderliggende 300 miljard EFSF zou dan de first loss insurance maximaal 10% mogen zijn, maar dit lijkt zeker gezien de historische ervaringen met sovereign defaults (40-50% verlies) veel te mager en dus te weinig om een AAA-rating te rechtvaardigen. De onderliggende 300 miljard moet dus omhoog, maar Duitsland heeft al gezegd dat ze er niet over peinzen om hun huidige bijdrage van 211 miljard euro te verhogen.

ESFS + ESM * Leverage = genoeg?
Laatste idee is nu het EFSF samenvoegen met de beoogde opvolger, het ESM, om daarmee een onderliggende waarde te verkrijgen van circa 800-900 miljard euro. En dan leveragen via het bankmodel (via de ECB-geldprinter) wat Frankrijk voorstaat of het verzekeringsmodel (via de CDO) wat Duitsland en de ECB voorstaat.  U begrijpt, de meningen van Duitsland en Frankrijk staan als twee absolute tegenpolen wagenwijd uiteen, vandaar het uitstel tot volgende week.

Probleem voor Duitsland bij het bankmodel is dat de ECB in de voetsporen moet treden van de Fed, BoE, BoJ en SNB in het drukken van geld en dat dit via oplopende geldontwaarding weliswaar gunstig zal zijn voor de schulden van de notoire probleemlanden en voor goudbeleggingen, maar natuurlijk niet in het belang van de spaarzame volken zoals Duitsland en Nederland. 

Ik vermoed overigens dat een 4-5% inflatie wel op applaus van de pensioenfondsen kan rekenen, want als hierdoor de 10-jaars rente normaliseert dan valt opeens de contante waarde van de verplichtingenkant weer mee en normaliseert de dekkingsgraad.  Frankrijk is mordicus tegen het verzekeringmodel omdat de ratingbureaus de af te geven garantie waarschijnlijk zullen zien als extra staatsschuld, waarmee Frankrijk versneld de AAA-rating zal verliezen.

Fransen mordicus tegen
En als Frankrijk deze rating verliest dan kan dit opnieuw een negatieve spiraal veroorzaken bij de andere garanderende landen en verliest het EFSF garantievehikel onmiddellijk de geloofwaardigheid. En komt de Euro(zone) vervolgens opnieuw in de problemen en zal het noodfonds zeker niet gezien worden als lender of last resort.

Nu heb ik begrip voor beide standpunten en zie ik ook weinig mogelijkheden om hiervan een compromis te smeden wat enerzijds acceptabel is voor de EU en anderzijds acceptabel is voor de markten die smeken om een bazooka oplossing. Het verklaart overigens weer wel waarom er in Brussel serieus wordt nagedacht over het aan banden leggen van de ratingbureaus, want als het toch onder Duitse druk het verzekeringsmodel gaat worden dan kan dit alleen maar werken als Frankrijk en andere landen voorlopig niet (verder) verlaagd worden.

Het klinkt mooi, maar ik zie nog wel wat gewetensbezwaren. Wellicht dat de ESMA (Europese Marktautoriteit) dit nog bij Fitch kan afdwingen, maar het wordt toch al moeilijker om ook de Amerikaanse bureaus Moody’s en S&P vanuit Europa aan banden te leggen. Nu vergt het oplossen van een crisis vaak onorthodoxe maatregelen dus valt ook deze nieuwe vorm van censuur niet uit te sluiten.

En Stalin lacht als laatste.

 


 

 

 


Marc Langeveld is mede-oprichter van Antaurus Capital Management, fondsbeheerder van het succesvolle Antaurus Europe Fund. Binnen Antaurus is Langeveld verantwoordelijk voor Macro & Strategie en selecteert hij als Portfolio Manager de aandelenbeleggingen van het Antaurus Europe Fund. Langeveld schrijft zijn columns op IEX op persoonlijke titel.

Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux aandelen. Elk Benelux aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Langeveld schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 21 oktober 2011 16:50
    Het snoeren van monden ten behoeve van het behoud van stabiliteit is hét argument wat we al veel dictators hebben horen uiten.
    Het enige verschil met een democratie is dat de gegeven argumenten overtuigend genoeg moeten zijn om de massa te laten in te stemmen.
    Vooralsnog lijkt de 'shoot the messenger' zondebok strategie behoorlijk aan te slaan bij het Europese volk.
  2. [verwijderd] 21 oktober 2011 17:34
    Het snoeren van monden die het hebben over afwaarderingen van regio´s provincies en diputaciones in Spanje zie ik niet als een dictatoriaal argument. Iedereen weet zo onderhand wel waar het slecht gaat in Europa daar hoeven we door deze rating-buro´s niet dagelijks op gewezen te worden.
  3. [verwijderd] 22 oktober 2011 02:54
    Amerikaanse reet totaal anders dan de chineese reet.
    In welk hol wil je beleggen aangaande reetings ?
    Alles is verhandelbaar zelfs een scheet van een reet!

    Daar ligt het probleem. Er is gewoon teveel handel in lucht!
    Verbieden zal daarom niet helpen.

    Beleggen in gebakken lucht. CO2. Een grote waanzin die beurs op deze manier.
    Want het wordt totaal onoverzichtelijk en daarmee onbestuurbaar.
    De handel in lucht is de aller-grootste oorzaak van het probleem van de crisis. Het handelssysteem moet gewoon op de schop.
    Ahoewel. Het systeem draait zichzelf inmiddels de nek om.
    Schulden die moeten worden kwijtgescholden is daar de voorbode van.

    PFFFFFRRRRT.
  4. [verwijderd] 22 oktober 2011 03:23
    ps. Occupy en protesten Grieken zullen het beurs handelssysteem weer op hun pootjes dwingen.

    De "beurs" zit inmiddels op het punt van handel in vlees, bloed, lucht,voedsel, water.
    Vlees en bloed zijn onverhandelabaar.

    Dat hou je even vol maar die slag zal uiteindelijk verloren worden.
    Handel is niet langer heilig en daarmee reetings ook niet.
  5. [verwijderd] 22 oktober 2011 12:43
    Titanic scenario;
    Euro als het onzinkbare schip, vanwege de vele compartimenten. Eén compartiment staat overvol (Griekenland), een aantal andere maken flink water, (Italië, Spanje, Portugal) Eentje lijkt weer leeggepompt (Ierland), en eentje kan elk moment gaan scheuren (Frankrijk, dat via z'n banken erg veel water vanuit het Griekse compartiment dreigt te ontvangen). Het hele schip drijft nog, maar begint wel te hellen.
    Het wachten is nu op een duidelijke instructie van de kapitein. Maar ho even, waar is de kapitein? Na lang zoeken blijkt dat wat voor kapitein door moet gaan (Merkozy), op het dek een eindeloze dans uitvoert op de muziek van het tot het laatst doorspelende orkest (de "we zullen alles doen wat nodig is" mars).

  6. [verwijderd] 22 oktober 2011 13:08
    Mooi stukje.
    Wat een onzin die censuur op ratingbureaus. Die analist op BNR zei het correct: degene die dat verzonnen heeft kan beter vakken gaan vullen bij de Lidl.

    Geen enkele marktpartij is verplicht iets te doen met die ratings. De impact op de koersen iedere keer (ook niet altijd trouwens) geeft aan dat er geen beter alternatief is.

    Stel dan je eigen rating agencies op Eurostumpers. Bewijs aan de markt dat jij het Beter kan, zodat de markt inderdaad niet meer voor verassingen komt te staan en je laat zien dat Moodies SP en Fitch amateurs zijn. Zoals in 2009 wel was voorgesteld en in China al is gedaan als ik het goed heb.

    Trouwens als die RAs een probleem zijn en de markt bespelen dan pleit ik ervoor dat de dagelijkse 'adviezen' van banken op aandelen (downgrade als ze erin willen en lekker upgraden als ze er weer vanaf moeten of net ingestapt zijn) illegaal worden. Deze manipulatie voltrekt zich iedere dag en is echt misselijk makend. En dan nog gaan die banken op hun bek.
  7. [verwijderd] 24 oktober 2011 09:12
    quote:

    Infod schreef op 22 oktober 2011 13:08:

    Mooi stukje.
    Wat een onzin die censuur op ratingbureaus. Die analist op BNR zei het correct: degene die dat verzonnen heeft kan beter vakken gaan vullen bij de Lidl.
    Liever niet, dan verbiedt hij waarschijnlijk de opmerking dat de vakken leeg zijn en moet je verplicht opmerken dat ze prachtig vol zitten.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links