Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde eurocrisis

Er is iets geks aan de hand met de grafieken van de valutaparen waar we de euro in waarderen. De strijd om de zwakste positie tussen de drie grote jongens is in feite een strijd van twee jongens. De yen gaat dit spel niet winnen, maar de euro doet erg zijn best om de jarenlange leiderschap in de ontwaardingsrace van de dollar te doen veranderen.

Op de korte termijn vindt deze verzwakking behoorlijk veel bijval, maar de op de lange termijn is daar nog weinig van te zien. Wat onopvallend aan het ontstaan is, is een beweging die er op duidt dat de crisis wel eens minder prangend aan het worden is in de ogen van beleggers met diepe zakken.

Ik ga een aantal grafieken erbij pakken en doe ze even op een rijtje voor het effect dat ik voor ogen heb. Zie hier, euro-Singapore dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Zoektocht
De korte neerwaartse trend, die dreigde de langerezijwaartsebeweging te beëindigen, is gebroken. De range is bevestigd en we staan in het midden. Dat lijkt mij geen gedrag dat safe havens zouden laten zien bij een afnemend vertrouwen in de euro.

Nu is een daling in eerste instantie een zoektocht naar een hogere bodem om vervolgens vanaf daar een aanval op de bovenzijde van de zijwaartse beweging in te zetten. Dan euro-Australische dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hier was al geen dontrend te bekennen en de spike opwaarts na van de mededeling van de Zwitserse bank, is ook op zijn minst opmerkelijk. Nee, hier vlucht geen geld naartoe, de markt is zijwaarts. Als derde, euro-Noorse kroon

De breuk van de steun die het gevolg scheen te zijn van de nieuwe rol van de kroon als vervanger van de frank als safe haven numero uno, is direct de kop in gedrukt. De markt is weer een zijwaartse focus op gaan zoeken na een kortstondig uitstapje naar het zuiden. Nee, geen vluchtgedrag meer. En als laatste euro-Zuid-Afrikaanse rand

Even denken
Dat mensen uit de rand vluchten, daar lijkt het meer op. Ik weet niet wat daar een reden voor kan zijn, maar wat hier getoond wordt is een U, P G-tje. En gaan dat ie doet, koersdoel 12 maar dat is al een tijd geleden gesteld en correcties zijn mogelijk lijkt mij.

Even denken. Dus, als de euro zo zwak is, en de euro dan stuk gaat, waarom stijgt de munt dan tegen deze valuta en niet zo’n een beetje ook? Waar gaat het geld dan naartoe dat uit de safe havens komt? Naar de dollar? Dat kan, maar dan is er wel een onbedoeld effect gecreëerd waarbij de euro flink sterker is geworden in een paar dagen.

Als de euro-dollar niet zo veel beweegt als de andere paren, waar ik hierboven op doel, dan lijkt het mij dat er ook veel geld terug is naar de euro. Als ik dat samen neem met de daling van de goudprijs, dan hebben we misschien wel net aan een deuk in een pakje boter geslagen.

Nee, serieus, dat kan een start zijn van terugkerend vertrouwen. Oké, misschien is dat wat te optimistisch gesteld en is het wellicht wat realistischer om te zeggen dat in plaats van terugkerend vertrouwen er eerder sprake is van afnemend wantrouwen.

Want met de dreiging dat de 1,30 op de borden zou komen te staan eerder deze week, denk ik dat dit mooi meegenomen is. Aan de andere kant; garantie tot de voordeur met de huidige beweeglijkheid, want het spel is echt wel aan.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henk Snaph 23 september 2011 19:37
    Twee lamme eenden die elkaar vasthouden om overeind te blijven. De koers zal m.i. rond de huidige blijven schommelen tot europa weer in staat is te tonen dat de problemen in amerika groter zijn dan in europa. De euro stijgt weer echt wanneer griekenland uit de euro is.

    henks
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 23 september 2011 19:58
    Henk snaph heeft gelijk.

    Ik houd ook rekening met een zwakkre dollar tov de euro opnieuw over een tijdje.

    Maar ik heb meer het gevoel dat dat tijdelijk is. Alleen wil ik mijn aandelen geen 10jaar in port. hebben om te wachten op een opnieuw veel sterkere $.

  3. [verwijderd] 25 september 2011 11:02
    quote:

    Sander040 schreef op 23 september 2011 19:58:

    Henk snaph heeft gelijk.

    Ik houd ook rekening met een zwakkre dollar tov de euro opnieuw over een tijdje.

    Maar ik heb meer het gevoel dat dat tijdelijk is. Alleen wil ik mijn aandelen geen 10jaar in port. hebben om te wachten op een opnieuw veel sterkere $.

    ik niet, ik houd rekening met een veel zwakker wordende euro de komende tijd.
    eind volgende week 1,30 of lager.
  4. Nightbreed 26 september 2011 21:57
    zo moeilijk is het niet.

    beslissingen worden niet genomen, worden uitgesteld omdat niet iedereen het eens is, devaluatie euro gaat ze handig uitkomen, default griekenland gaat koooooosten. Amerika heeft zijn shit altijd eerder op orde dan europa etc etc.

    De grafiekjes zijn allemaal leuk en aardig maar ik denk dat als ik de tijdslijn langer maak ik ook een heel ander verhaal kan vertellen.

    Tevens doen bijna al deze grafieken er niet toe want het gaat om Euro vs Dollar.

    Uiteraard word ik verder niet gehinderd door enige valuta en TA kennis wat soms erg handig is.

    Gr N
  5. forum rang 4 s.lin 11 oktober 2011 08:37
    Nobelprijswinnaars Economie: "Eurocrisis makkelijk op te lossen"
    11/10/11, 01u48
    De schuldencrisis in de eurozone is vanuit economisch standpunt eenvoudig op te lossen, via begrotingsfederalisme. Het probleem is het politieke aspect van de zaak. Dat zeggen de Amerikanen Thomas J. Sargent en Christopher A. Sims, de winnaars van de Nobelprijs voor Economie 2011.

    Tijdens een persconferentie in Princeton, in de Amerikaanse staat New Jersey, zei Sargent dat de eurozone volgens hem de weg moet volgen die de Verenigde Staten bewandelden om de begrotingscrisis op te lossen na de onafhankelijkheid in 1776. De dertien stichtende staten van de VS beslisten toen om hun geloofwaardigheid te herstellen door hun begrotingen te verenigen. Dat gebeurde in de grondwet van 1787.

    Ook zijn collega Sims pleitte voor begrotingsfederalisme in Europa. "Mijn standpunt is dat als de euro moet overleven, de eurozone een manier moet vinden om de begrotingsperikelen te delen en de bevoegdheid voor de begrotingen te verbinden aan de Europese Centrale Bank (ECB)", aldus Sims. (belga/sps)
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links