Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Peter Paul de Vries' tweede leven (2/2)

 

<< Terug naar deel 1 | Deel 2

>> ... een bijzondere smaak. Het is ook iets wat niet iedereen zomaar kan. Je hebt er veel verstand van zaken voor nodig. Als je zo’n traject moet doen met advocaten van 500 euro per uur is het eigenlijk al onmogelijk. Wij kunnen dat wel."

Opvallend genoeg kwam De Vries door de laatste reverse listing, van AamigoO, onder vuur te liggen van zijn eigen oude werkgeven, de VEB. “Het is opmerkelijk dat de wetgever een omgekeerde overname toelaat zonder in te grijpen,” schreeft het blad Effect van de VEB in februari. Met name het ontbreken van een prospectus zint de belangenvereniging allerminst.

"Tja,” zegt De Vries, “denk eens aan World Online of KPNQwest. Alsof een prospectus zo’n goede safeguard voor kwaliteit is. Ook als je via een reverse listing naar de beurs gaat, moet je direct voldoen aan de hoge rapportage-eisen de daar worden gevraagd. Dat geldt ook voor AamigoO of wat we verder nog op dat front gaan doen."

Standard Luik
Value8 zal het in de toekomst moeten hebben van de eigen investeringen en niet van reverse listings, zegt De Vries. "Al zou je willen: er is niet zoveel meer in Nederland om te reverse listen. Vroeger kon een bedrijf na een faillissement tot in lengte van dagen op de beurs blijven staan. De regels staan nu nog maar een jaar toe."

Het aantrekken van nieuwe investeringen is nu even belangrijker, waarbij er even sprake van was dat De Vries voetbalclub Standard Luik kon kopen. "Ik ben eigenlijk een scepticus als het gaat over investeren in voetbal. Van de 1000 clubs zou ik er 999 afwijzen. Maar ja, als je er dan een tegenkomt die financieel heel goed in elkaar zit en heel goed gemanaged wordt... Zoals ik al zei, ik ben niet iemand van de gebaande paden. Standard was een special opportunity. Volgens mij er is er veel meer van die club te maken."

Met dit soort investeringsavonturen neemt Value8 risico's, maar, zegt De Vries, "we nemen die risico’s heel bewust. Sommige bedrijven gaan goed, sommige gaan slecht. Als je per saldo maar goed zaken doet. Als je een voetbalwedstrijd wint met 5-2, ga je toch ook niet zeuren dat je twee doelpunten tegen hebt gekregen? Gaan we in de komende jaren fouten maken? Jazeker. Dat hoort erbij. Wij zijn een kleine speler, het Cambuur van de investeringswereld. Daar hoort bij dat je wel eens een foutje in de verdediging maakt, maar Juventus doet dat ook wel eens."”

Waarde voor onszelf
Als extra inkomstenbron in tijden van onzekere beleggingen heeft Value8 eencorporate finance-adviestak opgezet. Het vijftien man sterke team – waaronder juristen en researchers – kan worden ingehuurd door bedrijven voor de begeleiding van overnames en andere transacties. Ervan uitgaande dat het kopje "overige opbrengsten" in het jaarverslag over 2010 vooral omzet uit deze activiteit behelst, is deze tak nu goed voor een kleine 30% van de inkomsten.

"We streven ernaar om dat deel corporate finance minder te laten zijn," zegt De Vries. "Als we waarde willen creëren, doen we dat liever voor onszelf dan voor derden. Maar het is wel een winstgevende activiteit." En het heeft als bijkomend voordeel dat het groeiende team niet per se afhankelijk is van de investeringen die De Vries binnenbrengt.

"Dat team is het belangrijkste asset dat we hebben. Ze hebben allemaal gestudeerd en ze kunnen snel schakelen. We zijn in staat om vlug te handelen en goede deals te doen. En op een dag zullen dat ook grotere deals zijn. Door die corporate finance-tak zijn we in staat om er nu al een organisatie op na te houden die straks klaar staat als er echt grote dingen op ons pad komen." Een cruciale schakel in dat team is De Vries’ steun en toeverlaat Gerben Hettinga, waar hij bij de VEB ook al jaren mee samenwerkte. "Wij hebben geen woorden nodig om elkaar te begrijpen," zegt De Vries.

Een ideale partner
"Toen ik weg was bij de VEB en hij er nog zat, in de Exendis-tijd, belde ik en zei: "kom je bij me werken?" Hij zei meteen ja, dus ik zei dat hij dan maar snel champagne moest komen drinken. Eerst hebben we champagne gedronken en daarna vroeg hij: ‘wat gaan we eigenlijk doen?’ Hij is echt een ideale partner.” Opvallend: er werken inmiddels vier ex-VEB’ers bij Value8 – de nieuwste aanwinst is VEB-huiseconoom Patrick Beijersbergen die per 1 juni het analistenteam is komen versterken. Eerder dit jaar trok hij van KPMG fusie- en overnamespecialist Kee Koopmans aan.

Wil De Vries met al die uitbreidingen misschien een concurrent voor de corporate finance-desks van de grootbanken in het leven roepen? "Nee, wij opereren vooral in het middensegment en dat wordt op dit moment niet goed bediend door de banken. De kantoren die er wel zijn voor dat segment, zijn vaak erg duur."

Ondertussen is er wel behoefte aan begeleiding bij de groep bedrijven in het small- en midcapsegment, constateert hij. "Wij komen voortdurend bedrijven tegen met ambities en groeiplannen."

Nee, nee, nee!
Peter Paul de Vries maakt er geen geheim van waar hij al die bedrijven uiteindelijk het liefst aflevert: op de beurs. "Ik geloof enorm in de beurs. We kunnen bedrijven diverse routes bieden: via Alternext, via een reguliere beursgang of via een reverse listing. Euronext moet heel blij met ons zijn. Ik vind het al vervelend dat de beurs in het weekend niet open is. Dan verveel ik me bijna."

En het spotlicht en de spanning van de aandeelhoudersvergaderingen, mist hij dat niet een klein beetje, na vier jaar eigen baas zijn? "Nee, geen dag. Ik heb het ontzettend leuk gevonden, dat wel. In de laatste maanden heb ik nog de Fortis-zaak gedaan in België. Ik weet nog dat ik daar 'Nee, nee, nee' heb gescandeerd en een paar duizend Belgen meekreeg."

"Door die actie zat er uiteindelijk nog iets in het vat bij Fortis. Maar ik merkte dat ik weer in mijn oude rol verviel. Dat voelde niet goed: dat actievoeren heb ik nu wel gedaan. Als ik ooit weer de barricades op ga, dan zal dat voor een ander doel zijn."

<< Terug naar deel 1 | Deel 2

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links