Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Peter Paul de Vries' tweede leven

Waar is Peter Paul de Vries mee bezig? Eerst was er een mislukte poging om voetbalclub Standard Luik over te nemen en deze week koopt zijn investeringsmaatschappij Value8 de handel in fysiek goud Amsterdam Gold over van Willem Middelkoop. Ondertussen is Value8 ook nog eens 'marktleider' in lege beurs-nv's. Heeft De Vries een plan of is de strategie van Value8 zo hap-snap als hij lijkt?

Die vraag legden we een maand geleden dus maar eens voor aan Peter Paul de Vries zelf. Het resulterende artikel verscheen onlangs in IEX magazine en is hieronder in zijn geheel te lezen. "Eigenlijk komen jullie veel te vroeg."


Rijkman Groenink zal nog steeds af en toe wakker schrikken met het beeld op zijn netvlies: een breed grijnzende Peter Paul de Vries die op de stoep voor het Amsterdamse gerechtshof zijn advocaat om de nek valt.

Het is 3 mei 2007 en hoewel misschien niet hèt doorslaggevende moment in de overnamestrijd rond ABN Amro, is het plaatje achteraf wel beeldbepalend: de licht beteuterde bankdirecteur Groenink, die sluw aanstuurde op verkoop van ABN Amro aan het lager biedende Barclays, en de stralende directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) De Vries, die daar namens de aandeelhouders een juridisch stokje voor stak en daarmee de weg effende voor een overname door de hoogste bieder. (Of beter: léék te effenen, want later herriep de Hoge Raad deze uitspraak van de Ondernemingskamer.)

"Ik word er op kantoor nog steeds mee gepest, met dat Tim Henman-vuistje," lacht De Vries vier jaar later op een Goois terras. "Ik had een vreselijke hekel aan dat beeld, maar ja, het stond wel overal in de krant." Als de status van Peter Paul de Vries als kampioen van de aandeelhoudersrechten al niet gevestigd was, dan was het na die bewuste donderdagmiddag wel het geval. Youp van ’t Hek noemde hem "de meest gehate terriër van kapitalistisch Nederland" – bedoeld als compliment – hoewel zijn aftreden als VEB- voorman op dat moment al vaststond. "Ik wist al vroeg dat ik ging stoppen," zegt De Vries. "Eigenlijk al na de Commissie Tabaksblat, waar ik in 2003 in zat. Het duurde wat langer, maar in de periode daarna zijn ook een paar van de spannendste zaken langsgekomen."

Fulltime investeerder
Vier jaar na het ‘vuistje’ is de terriër zelf bestuursvoorzitter van een beursfonds. Na de overname van het zo goed als lege beursfonds Exendis, in 2008, staat Peter Paul de Vries aan het hoofd van Value8: een klein, maar snel groeiend conglomeraatje van investeringen, variërend van een zadenhandel tot een ontwikkelaar van zonne-energie-installaties. En sinds deze week een handel in fysiek goud. De beleggersactivist is fulltime investeerder geworden. "Toen ik studeerde wist ik al dat in het beleggingsvak terecht zou komen," zeg De Vries. "Op mijn vijftiende was ik al aan het beleggen. Dus echt verrassend is het niet. En ik wist ook, toen ik bij de VEB zat, dat ik niet mijn hele leven aan belangenbehartiging zou doen, hoewel ik dat altijd een geweldig vak heb gevonden."

Toch wist ook hijzelf niet wat het leven na de VEB precies ging behelzen. "Ik wilde in ieder geval niet in de hiërarchie van een grote organisatie terechtkomen. Ik ben bijna altijd gewend geweest om in vrijheid te opereren. Daarbij houd ik me nooit aan gebaande paden. Ik heb vroeger ook niet gekozen voor een carrière bij Unilever of ABN Amro, zoals veel van mijn vrienden en vriendinnen. Ik zag het niet zitten om in zo’n klasje te moeten zitten en vervolgens jaren te moeten wachten voor je echt een keer aan de bal komt."

Hoewel De Vries zelf zegt dat in de vroege dagen van zijn beursfonds Value8 – spreek uit valuate – "de contouren van wat ik wilde gaan doen wel aanwezig waren", is de huidige bedrijvenportefeuille ook deels het gevolg van wat er toevallig op zijn pad kwam. Eigenlijk, zegt hij, kloppen we ook op een verkeerd moment aan met de vraag waar dit allemaal toe moet leiden.

"Het huis staat nu in de steigers. Als je nu een foto zou nemen, dan kun je wel zien dat er wordt gebouwd, maar je ziet nog niet wat het eindresultaat gaat zijn. Dus eigenlijk ben je veel te vroeg. Maar goed, het is mijn eigen schuld dat mensen me volgen. Ik heb een publiek profiel en daar klaag ik ook niet over. Soms helpt het ook. Ons doel ligt alleen verder dan 2011."

Winkeltje in beursnoteringen
Value8 heeft zich in de afgelopen twee jaar ontpopt tot grossier in beursvehikels. Na Exendis, dat nu Value8 heet, kreeg De Vries ook controle over EDCC, Ego Lifestyle en Dico, alle drie (inmiddels) lege beursvennootschappen. In Fornix en Alanheri heeft Value8 een minderheidsbelang, maar als grootaandeelhouder wel een stevige vinger in de pap (zie kader).

De lege hulzen zijn rijp voor een reverse listing, waarbij een bedrijf aan een beursnotering komt door een omgekeerde overname van zo’n beursfonds te doen. Begin dit jaar voerde De Vries al zo’n reverse listing uit door uitzendonderneming AamigoO via de lege huls EDCC naar de beurs te brengen. Is Value8 nu een soort winkeltje in beursnoteringen geworden? "Nee nee," zegt de Vries.

"We zijn in zekere zin ‘marktleider’ als het gaat om lege beursfondsen, maar dat dat zo gekomen is hangt van toevalligheden aan elkaar. Ik snap dat de perceptie kan ontstaan dat dit een kernactiviteit is. Dat is het niet. Op de aandeelhoudersvergadering stond zelfs iemand op die zei: ‘u heeft er twee gemist! Baan en Management Share.’ Tja, zeg ik dan, we hebben ze niet gemist, want het is eigenlijk ons hele businessmodel niet. Lege beursfondsen voorzien van nieuwe activiteiten is voor ons geen strategisch doel op zich." Een interessante activiteit is het wel, geeft hij toe.

"Toen wij Exendis kochten, zaten we midden in de crisis. Maar in de periode daarna ging tot mijn verbazing een op de drie telefoontjes over de vraag of ze het beursfonds mochten overnemen. Het antwoord was natuurlijk nee – we hadden net de controle en er was geen ander beursfonds voorhanden."

"Maar ja, het is net alsof je in een oud 2CV-tje rijdt, waar je een goed bod op krijgt. Dat doe je niet, want je wil die auto zelf houden, maar als je er daarna nóg een te koop ziet staan, denk je: hé, daar was vraag naar. En dan ga je er op letten. Er zat geen enkel strategisch concept achter. Maar ik ga het ook niet nalaten omdat mensen anders wel eens zouden kunnen denken dat we een lege hulzenhandelaar zijn."

De 'Grote 4' van Value8
Naast beursfondsen als Dico en Alanheri en kleinere bedrijven als gamesproducent GFO, medische hulpstukkenmaker SutureAid en zonne-energie- ontwikkelaar PV+ heeft Value8 vier grotere belangen in portefeuille die Peter Paul de Vries classificeert als "de grote 4".

  • AamigoO
    Een uitzendorganisatie - kennelijk opgericht op het hoogtepunt van de verdwaalde-hoofdletterrage in bedrijfsnamen - die werkgevers en werknemers online aan elkaar koppelt. "Geen hogemargebusiness," volgens De Vries, maar met een omzet van 125 miljoen en een resultaat van 2 miljoen wel de omvangrijkste deelneming. "Ze zijn nu bezig met een overname van 250 miljoen". Sinds de reverse listing via beursfonds EDCC is het belang van Value8 verkleind tot 17%.
  • Ceradis
    Een vroege investering van Value8, actief op het gebied van gewasbescherming met milieuvriendelijke middelen. Value8 heeft ruim 30%, de Universiteit van Wageningen is een andere aandeelhouder. "Ceradis zal niet volgend jaar de markt hebben veroverd," zegt De Vries. "Dat zal langer gaan duren. Het is wel een ongeloofllijk mooi bedrijf."
  • Fornix
    Voormalig biotech-babe van het Damrak, maar inmiddels op weg om te worden klaargestoomd voor reverse takeover, bij voorkeur wel door een medisch bedrijf. "Bij Fornix zitten we niet in de driver's seat. Wij zijn aandeelhouders, maar er zit een raad van commissarissen die besluit wat er met de vennootschap gebeurt."
  • Buhrs
    "De verrassing van het afgelopen jaar". Buhrs maakt systemen die postzendingen volautomatisch verzorgt (vouwen, insteken, plakken, et cetera). "Maar vier bedrijven in de wereld kunnen dat," zegt De Vries. "En Buhrs is de BMW van de sector. Ze hadden het moelijk, dus we hebben er een interim manager opgezet en die is het van nul gaan opbouwen. Ik hield er rekening mee dat we de investering binnen een jaar kwijt zouden zijn. Maar nu komt de vraag uit Azië op gang. In China stijgen de kosten voor arbeid snel. Wij zijn speciale, goedkopere, machines gaan aanbieden op de Chinese markt en dat loopt heel goed. In ons jaarverslag staat Buhrs als 'held for sale'. Dat is nog steeds zo, maar alleen als we er een hele goede prijs voor krijgen."

Achterdeur
Met een handjevol lege beursfondsen in portefeuille is Value8 wel een interessante partij geworden voor bedrijven die financiering zoeken. In feite is De Vries de enige die deze ‘achterdeur’ richting het Damrak kan openen. "Voor een reverse listing kun je niet naar de Rabobank, ABN Amro of ING. Wel naar ons. Daarmee bieden we.... Lees verder

Deel 1 | Verder naar deel 2 >>


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mr.Windows 14 juli 2011 19:28
    @realiteit2010. Misschien een beetje raar om 1 persoon nu te koppelen aan de ondergang van Fortis. Als aandeelhouder van ABNAmro en Fortis hebben we toch een beetje ons gek laten maken, Fortis kon het gewoon niet overnemen. En laten we wel wezen de bankencrisis begon op dat moment los te barsten. Ik neem het voor PP de Vries op en hij is voor mij absoluut niet de gehate mijnheer PP de Vries op!
    Nog een tip: analisten van banken zeggen altijd dat je iets moet kopen, waarom niet verkopen? Als ze verkopen zouden zeggen, dan komt de andere kant van de bank in problemen.... Value8 is een nieuw fonds die transparanter is dan menig ander bedrijf en tot op dit moment heb ik geen spijt van mijn investering. Peter Paul de Vries zou wel gek zijn als hij zijn goede/kritische naam te grabbel zou gooien.
    Ik wens hem veel succes toe+ mooie nieuwe fondsen onder Value8 vlag.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links