Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fidelity China Consumer Fund

Joe Sixpack zit zonder huis, of hij kan de benzine voor zijn auto niet meer betalen om naar de supermarkt te rijden. Of hij is druk bezig zijn schulden terug te brengen. In ieder geval hoeft de wereldeconomie even niet op op de Amerikaanse consument te rekenen om de kar te trekken.

Gelukkig wordt die rol met verve overgenomen door de Aziatische consument, nu al het hoofddoel van de marketeers van de makers van auto's en luxe hebbedingetjes. De Gouden Eeuw van de Chinese consument is aangebroken, zo lijkt het. Dat is ook de verwachting van Raymond Ma, fondsmanager van het nog jonge China Consumer Fund van Fidelity.

Zijn fonds beperkt zich nog iets verder dan de gangbare Aziatische consumentenvehikels. Ma richt zich alleen op de Chinese consument in opkomst en hij belegt dan ook alleen in Chinese bedrijven - niet zoals veel andere fondsen in westerse bedrijven die producten op de Chinese markt brengen. Ma kan daarvoor leunen een eigen researchteam, op 11 jaar beleggingservaring in de Chinese markt en op de nodige ervaring als financieel adviseur van bedrijven bij een beursgang. In die laatste functie legde hij de basis voor zijn uitgebreide “guanxi”, het netwerk van persoonlijke relaties dat in China cruciaal is om met succes zaken te doen.

Van export naar consumptie
Volgens Raymond Ma zijn er vijf factoren die de verwachte groei in China ondersteunen:

  • Consumptiebevorderend overheidsbeleid, door loonstijgingen, belastingvoordelen en subsidies, en een groeiende sociale zekerheid
  • Sterke economische groei en stijgende inkomens
  • De huidige onderpenetratie van consumentengoederen en -diensten, vergeleken met andere markten.
  • Consumptiegroei. De Chinezen geven steeds meer uit aan producten en diensten van hogere kwaliteit
  • Verstedelijking

“De afgelopen 10 jaar beleefde de Chinese export gouden tijden, de komende 10 jaar zullen opnieuw sterke groei brengen, ditmaal gestimuleerd door de consumptie," zegt Ma.  "De groeiende, zeer koopkrachtige middenklasse en de snelle verstedelijking van het binnenland openen nieuwe beleggingsmogelijkheden."

Kinderschoenen
Volgens Ma zullen de lonen en de vraag in China de komende jaren sterk blijven stijgen, een belangrijke driver achter de consumentenmarkt. Ook stelt hij vast dat De Chinese regering er "alles aan doet om de groei van de consumptie te bevorderen. Het in maart gepresenteerde 12e vijfjarenplan bevat een uitgebreid pakket stimulerende maatregelen voor de periode 2011-2016."

Daarbij moet worden bedacht dat de ontwikkeling van de consumentenklasse in China nog in de kinderschoenen staat. "In vergelijking met andere landen consumeren Chinezen veel minder – gemiddeld nog geen 35% van het BBP, terwijl de consumptie in de VS 71% van het BBP bedraagt."

De benchmark voor dit nieuwe fonds van Fidelity is de MSCI China Index NR. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  2. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  3. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. jecebe 14 juli 2011 08:42
    Lijkt een aantrekkelijk fonds.
    Vraag is, je belegd in euro,s in dit fonds en niet direct in de asiatische bedrijven.
    Zo zijn er nog meerdere fondsen o,a, van fidelity east asia.

    Wat nu als de euro verder in stort tov asiatische valuta, profiteer je hier als belegger van mee in deze fondsen?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links