Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dralen en draaien

De perikelen omtrent de reddingsplannen voor de zonnigere landen en daarmee in een adem genoemd het voorbestaan van de euro, zijn nu wel redelijk ingeprijsd in de grafiek lijkt mij. Er is inmiddels geen ziel meer op deze aardbol over die niet weet van deze problemen en de mogelijke gevolgen voor de euro en daarmee de wereld.

Er wordt echter een grote fout gemaakt in vormen van de meningen over dit onderwerp, namelijk dat het een boekhoudkundige kwestie zou zijn. Dat is natuurlijk niet zo,want als dat zo zou zijn hadden we al een paar faillissementen te pakken in de afgelopen jaren. Kent u de term too big to fail nog, nou dat zegt het al. Boekhouden is voor de kleintjes en de grote belangen gaan pas failliet als de politiek er geen heil meer in ziet.

Dat is pas als er niets te halen valt, zeg bijvoorbeeld Centraal Afrika ten tijde van lage grondstofprijzen. Failliet? Jazeker. Arm? Ja ook dat. Horen we er wat van? Ja via Unicef enzo, maar anders weinig. Dus men moet wat te winnen hebben, maar we weten allemaal dat dat belang iets heel anders kan zijn dan wat goed is voor de mensen die de rekening moeten betalen.

Daarom naar mijn mening het dralen en draaien en af en toe bijna dreigend zijn van enkele kopstukken, want voordat we de rekening presenteren moeten we wel net doen alsof het heel veel moeite heeft gekost en dat het wel goed is voor ons. Als je dat stilletjes zou oplossen bereik je dat punt natuurlijk nooit.

Dat plan loopt op rolletjes, hetgeen ook het verhaal is voor de munt waar de perikelen het meest betrekking op hebben. Het is dus naar mijn idee voeren  en verdisconteren alom en dat is in feite wat de koersen van de EUR/USD ook nu laten zien in de grafiek op dagbasis.

Geen sprake van downtrend
De lange termijn trend opwaarts is gewoon in tact gebleven voorlopig en het corrigeren heeft zijn werking op de stand van de euro niet gemist. De 1,40 is dan ook behoorlijk aangestampt en koersen proberen toch steeds weer de bovenkant op te zoeken. Maar dit wil nog niet echt vlotten en het lijkt er op dat we meer tijd nodig hebben om de koersen boven de 1,40 als normaal te beschouwen.

We hebben hier tijd voor ook, want de trend komt voorlopig niet in gevaar, niet vanuit de koersen bezien en ook niet vanuit de tijd die nog beschikbaar is om de trend te vervolgen. Correctie dus. Maar dan een moeilijke. Want er zijn wel 2 lagere toppen te vinden in de grafiek maar ook 2 hogere bodems in de buurt van de 1,40.

Dus van een downtrend is geen sprake. Ook de RSI neemt wat rust hetgeen de noodzaak van een verdere daling op dit moment verkleint. Bij een dergelijke impasse, wordt het spel dus niet meer op deze grafiek gespeeld, maar een niveau lager hoogst waarschijnlijk. De uursgrafiek biedt veelal uitkomst bij het inzoomen.

De lagere toppen en hogere bodemskwestie is hier uitvergroot weergegeven. Het scenario  van vorige week, waarbij ik aangaf dat we 3 x 1 ct konden stijgen naar 1,42, 1,43 en respectievelijk 1,44 is keurig uitgevoerd, maar dan?

Nu geldt dat zolang de koersen 1 van deze 2 lijnen niet breken is er in feite niet veel nieuws aan de hand en is er geen nieuwe impuls te ontdekken. Ook de rsi zegt het is tijd om te rusten want na de laatste stijging niet meer OB geweest te zijn is de RSI ook niet meer OS geworden in de meest recente daling.

Dus het spel is gepeeld voor deze week, lijkt wel en behalve enige lichte upside tot 1,44 is er niet veel uit de huidige grafieken af te leiden waar we deze week nog iets mee kunnen. Boven de 1,44 is er ruimte tot 1,46 en dat wordt een belangrijk niveau. Komt tijd komt raad, komt koersniveau,  komt column van Erem. 

 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juni 2011 15:29
    beste Gokhan,

    Ben lichtelijk in je teleurgesteld!!
    Ik vroeg een tijdje terug of je niet eens wilde overwegen om hierop de IEX een TA op de AEX te willen geven, omdat wat je hier aantreft echt bagger is. Je verwees toen door naar vriend Nikken.
    Vorig weekend las ik in de telegraaf een prachtig stuk uit jouw hand over de S&P. Briljant!! Waarom dan niet hier in de IEX, volgens mij is daar echt behoefte aan.
    Goed weekend

    Paul
  2. [verwijderd] 24 juni 2011 16:28
    Beste Paul, dank voor het compliment en u zult vaker artikelen van mijn hand op andere plaatsen tegenkomen. Leuk dat het u opvalt. Op onze site en via ons twitter account kunt u alles wat wij publiceren volgen. Ik ben trouwens nu weer iets aan het schrijven over de S&P maar de huidige koersen vallen me weer vies tegen.
  3. [verwijderd] 25 juni 2011 22:07
    De euro is alleen maar sterk dankzij zware inspanningen der Amerikanen die er werkelijk alles voor over hebben om de dollar zo goedkoop mogelijk te krijgen en zo hun export en economie draaiende te houden. Anders hadden we al lang en breed 1 op 1 gestaan met de dollar. Gaat er even goed wel van komen de komende tijd. Als de PIGS-dominosteentjes beginnen te vallen is het bingo.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links