Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Als de euro niet valt

Het was me een weekje wel zo met de euro. Zijden draadjes die op knappen stonden en de dreiging dat we in juni al geen euro meer zouden hebben waren weer niet van de voorpagina’s van de kranten af te branden.

Als iedereen al iets vindt en de koersen doen er niets meer op, wie moet er dan nog iets vinden dat de beweging alsnog doet plaatsvinden? Ik denk dat we in een situatie zitten die de mensen heeft doen schrikken, waardoor doemscenarios zijn ontstaan. Vervolgens is het zo gegaan dat voldoende mensen zich gesterkt voelden om daar een tekst over te publiceren.

Ik betwist hier niet of deze scenario’s kloppen maar ik stel mij de gezonde vraag: wat nou als de euro het wèl redt om de zomer te overleven? Een beetje “expect the unexpected” als het ware.

Opwaartse krul
Enfin, over naar de TA, en onderbouwen die hap. Het scenario voor de euro begint langzamerhand de vorm te krijgen die ik de afgelopen tijd voor ogen heb gehad. De koersen stabiliseren boven de lows van eerder deze week en er is zelfs een krul opwaarts te zien in de koers en ook in de RSI.

Dat is natuurlijk niet zo vreemd, aangezien de RSI uiteindelijk een afgeleide is van de koersgrafiek, maar kwaad kan het niet wanneer de RSI in de buurt van de 40 steun vindt en weer een opwaartse krul laat zien. Dit signaal duidt erop dat de koersen in ieder geval een poging opwaarts gaan doen wat te zien zal moeten zijn op de daggrafiek.

Het behouden van de bull market range is dan ook voorlopig gelukt. War we voor moeten oppassen in deze grafiek is het moment waarop koersen wel stijgen, maar de RSI niet voldoende meestijgt om overbought te raken. In dat geval hebben we met de RSI een eerste lagere top te pakken hetgeen door het leidende karakter van de RSI ten opzichte van de koers een teken aan de wand is waar het gaat om verlies van kracht in de trend.

Wie durft hausse te gaan?
Dat brengt met zich mee dat de neerwaartse richting de voorkeur gaat krijgen, iets wat al een hele lange tijd niet aan de orde is geweest.

Dat is wat de daggrafiek ons vertelt, nu moeten we in de intradaggrafiek duiken voor de bevestiging van de bodem die we als springplank gaan gebruiken in de zoektocht naar hogere koersen.

In de uurgrafiek zijn vele mogelijke weerstanden te ontdekken in de weg naar boven. Wanneer we die allemaal zeer serieus nemen en alvast beren op de weg gaan zien, denk ik dat weinig partijen de stoute schoenen aantrekken om hausseposities in te nemen. De enige die dat zonder al te veel berenvrees kunnen doen zijn partijen die sec de daggrafiek bekijken, want daar is geen enkele recente weerstand te ontdekken tot de 1,50 benaderd wordt.

Voor al het grote wat op dagbasis bestaat geldt dat het ooit allemaal in het klein is begonnen. Dit kleinere beeld bezien op de intradaggrafiek.

1,41 is belangrijk
Wat zie ik? De RSI heeft sinds lange tijd weer een overbought-notering te pakken!. Daar komt bij dat we zelfs een trendje hebben ontwikkeld in de prijsgrafiek. Dit geldt ook voor de RSI, waarbij geldt dat de koersen de RSI niet meer zover hebben kunnen drukken waardoor oversold genoteerd zou kunnen worden.

En wat weten wij? Dat in een opwaartse trend de RSI overbought moet worden en niet oversold mag worden. Aan die twee voorwaarden wordt in ieder geval voldaan, hetgeen de beweging kracht bijzet en de kans dat weerstanden zonder al te veel moeite zullen sneuvelen vergroot.

Wat zijn dan de niveaus die voor deze beweging belangrijk zijn? In neerwaartse zin geldt dat de 1,41 nu belangrijk is voor het behoud van de opwaartse focus. Daar bevindt zich horizontale steun, vergezeld van een opwaartse trend in de prijs. Dit belang wordt onderstreept door de trend in de RSI die ook intact zal blijven zolang koersen boven de 1,41 blijven noteren. Nu we de risico’s van deze poging hebben gedefinieerd dienen we te kijken naar de potentie die er mee gepaard gaat.

Euro-angst verleden tijd?
De opwaartse focus heeft als belangrijk te overschrijden punt het 1,4350 niveau. Daarboven geldt namelijk dat het hele proces van koersvorming  van de afgelopen week, waarin serieus werd gevreesd voor het einde van de euro, verlaten wordt en langzamerhand naar de geschiedenisboeken wordt verwezen. Dat is natuurlijk niet per se zo maar aangezien beleggers met hun voeten stemmen geldt dat zij bepalen wat er ancient history en daarmee irrelevant is en wat een bepalende rol speelt voor koersvorming van de komende tijd.

Voordat we de 1,4350 gaan aanvallen geldt dat de dalende weerstandslijn die nu op 1,43 inkomt geslecht moet worden. Gezien de ontwikkeling van de RSI en de poging van koersen om dit trendkanaal aan de bovenkant te willen verlaten geef ik deze poging een goede kans van slagen. Is het niet nu, dan is het wel volgende week, zolang de 1,41 maar wordt behouden en er geen oversold in de RSI wordt genoteerd.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 mei 2011 16:54
    Ben geen specialist in TA, maar ik zie een zeer zwakke rechter schouder. Het lijkt of de koers niet meer echt richting de 1.44 wil/kan. Dit duidt volgens mij op een daling richting de 1.30 (lange termijn). Erem of is dit te algemene TA?

    Denk trouwens dat we de Euro nog wel even houden (met alle problemen van dien ;-)
  2. [verwijderd] 27 mei 2011 17:55
    Als de euro niet valt....dan valt de USDollar.

    USDCHF alweer lager naar nieuwe lows op 85 rond.
    USDJPY alweer lager richting 80 rond.
    GBPUSD is bezig met hervatting uptrend.
    AUDUSD is bijna klaar met de neerwaartse correctie.

    Ik zie het dus helemaal zitten wat betreft een vallende USDollar.
    Fijn weekend allen :)
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links