Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stress-scenario's

Vandaag wees iemand me weer eens op het feit dat er nog een stresstest voor banken aankomt. O ja dacht ik, die stresstest zonder stress. Waarin de meest slechte situatie voor de banken wordt uitgerekend.

Maar dan zonder default van een euro-overheid. Dat zou té veel op de werkelijkheid lijken. Valutastrateeg Athanasios Vamvakidis (in dit soort tijden is een dergelijke naam geen voordeel) van Merrill Lynch heeft een aantal scenario’s doorgerekend:

  • Scenario I: een haircut van Griekenland van 50%.
  • Scenario II: een Griekse haircut van 50% en Portugal en Ierland doen 30%.
  • Scenario III: een Griekse haircut van 70%, Ierland en Portugal 50% en Spanje 20%.

Als de banken deze bedragen moeten afschrijven is er natuurlijk nog steeds genoeg kapitaal om iedereen terug te betalen, maar het vertrouwen in deze banken zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dat wordt dus een Lehman versie II. NB U ziet hier wat er bij de diverse banken in de eurolanden van de balans moet worden afgetikt. Besef wel dat er in scenario III in Duitsland even 100 miljard euro door het putje gaat. (In Nederland 25 miljard euro.)

Dit zijn wel hele rare out-of-the-box-scenario’s, toch? Nou, ik kwam in een UBS-rapport de implied default rates tegen die in de CDS ingeprijsd zitten. Oftewel de kans op non-betaling die in de krediet-verzekeringscontracten zit ingeprijsd. Inderdaad:

  • 70% voor Griekenland
  • 40% voor Portugal
  • 20% voor Spanje

Bij Credit Suisse vond ik nog een plaatje over de verdeling van de schulden onder de diverse soorten beleggers, zodat u weet wie het meest giftige spul heeft.

Verwatering
Eigenlijk is het advies aan de centrale banken en de overheden in deze landen simpel. Leen Griekenland dat geld of in ieder geval een beetje, zodat de banken nog een half jaartje lucht hebben.

Vervolgens moeten ze als de wiedeweerga die banken opdragen hun balansen te versterken. Zodat hun balansen de mogelijke financiële orkaan kunnen doorstaan. Dat brengt pas echt vertrouwen in het financiële systeem.

We kunnen ons maar één crisis per decennium veroorloven en de vorige is te kort geleden. Gelukkig is er net een emissie van de Portugese bank BCP (1,4 miljard euro), Banco Espirito Santo (1,3 miljard euro) en van de Duitse Commerzbank (5,3 miljard euro).

Deze enorme verwatering is vervelend voor de huidige aandeelhouders, maar de ellende van het alternatief is vele malen groter. Er zal heel wat verwatering door de bankbalansen moeten stromen, voordat de boel op orde is. Maar het is de enige weg.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 mei 2011 12:03
    Sterker nog, ze moeten ook een testament en nalatenschap maken. Zodat er een 'ontmantelscenario' is, en we nooit meer horen 'too big to fail'. Net zoals iedere gemeente een evacuatieplan e.d. heeft.

    Als je te groot bent voor een ontmantelscenario, dan moet je daar verplicht iets aan doen. Desnoods opknippen of delen afstoten.
  2. [verwijderd] 24 mei 2011 12:33
    quote:

    hans123 schreef op 24 mei 2011 12:26:

    ik kan me niet voorstellen dat de banken krap zitten
    ze zijn toch weer aardig geld naar de bewindslieden aan het schuiven
    het zou toch super asociaal zijn als de belastingbetaler de bonussen moet betalen
    Ik denk ook niet dat ze een volle oorlogskas hebben. Al het geld is opgegaan aan terugbetalen van de staatsleningen...
  3. [verwijderd] 24 mei 2011 13:04
    leuk...waar vind je die belegger die nu even geld toevoegt om de banken en Griekenland nog een half jaartje lucht te geven en nu al weet dat dat geld t.z.t. flink zal verdampen?

    Simpel; die beleggers zijn er volop, alleen weten ze het niet of ze willen eigenlijk niet, maar zijn het hun overheden die het voor ze doen (en uiteraard voor hun eigen bestwil)!

    Denk eens na over het geld dat al die belanghebbenden in Griekenland hebben zitten...uiteindelijk is het geld van (vermogende) particulieren/de burgermassa bestaande uit geld in handen van 'vermogensbeheer', belastingen, pensioenen, aandeel-en obligatiehouders...al dan niet verstopt in beleggingsfondsen.

    Vindt maar eens één bankier wiens porto vol in Griekse staatsobligaties en banken zit vanwege het puike toekomstperspectief.
    Zelfs een rente van 30% vergoed het verliesrisico nog niet eens, dus...

    Is het mogelijk scenario 4 in de grafiek te zetten als Spanje voor 40% afgestempeld moet worden...en dan excl. Griekenland, Portugal en Ierland?
    Want m.i. wordt Spanje hier als enigszins onbeduidend neergezet, terwijl elk verlies in Spanje die van Griekenland, Ierland en Portugal al snel id schaduw zet (en niet vd Spaanse zon)!
  4. [verwijderd] 24 mei 2011 13:22

    en dat is allemaal nog excl. Italie, Belgie, Frankrijk...en uiteindelijk verliezen de grotere/sterkere partijen genoeg om zelf ook het onderspit te kunnen delven.

    Over Italie onerstaand stukje vers vd pers...

    Mamma Mia
    Tags: Economie, Europa, Italië, landen failliet, PIIGS
    Door Paul Rodenburg | 24 mei 2011 | in Economie | 1 Reactie » | 17 keer gelezen

    Italië is de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, de banden met de Libische leider Khadaffi, de onbegrijpelijke aanstelling van Mario Draghi als president van de ECB (vergelijkbaar met het oprichten van een buurtwacht door de familie Flodder….), Bunga Bunga party’s van Silvio Berlusconi, en net als de Giro D’Italia ons het mediterrane land weer door een roze bril laat zien komt S&P met een negatieve outlook voor Italië.

    Niet echt interessant zou u eerste reactie kunnen zijn,” laten we eerst de boel in Griekenland en Portugal maar eens oplossen”. Wellicht denkt u hier anders over wanneer u onderstaande grafiek heeft gezien.

    exposure van financiële instellingen in PIIGS
    Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

    Zoals u kunt zien is de “exposure” van financiële instellingen in Italië vele malen groter dan in de andere zogenaamde “PIIG” landen. Het is te hopen dat de Italianen onder hun staatskas een beter fundament hebben dan de toren van Pisa.

    Europa lijkt werkelijk tot niets in staat, besluiteloosheid is troef en wanneer een van de lidstaten haar lening niet kan betalen, lenen we ze toch gewoon meer. Erg logisch inderdaad!

    Door de besluiteloosheid willen de beurzen maar niet omhoog en dit geld ook voor de Euro.

    Wanneer de korte pijn zou worden genomen schrijven we een keer af en dan door.

    Zelf ben ik van mening dat er beter geld geleend kan worden aan de instellingen met “exposure” in deze “zieke” landen aangezien hun faillissement een imploderende economie tot gevolg zou hebben. En deze instellingen kunnen vervolgens gecontroleerd worden door middel van een aandelenbelang. In dit geval zou er zelfs in theorie winst gemaakt kunnen worden, en een ding staat als een paal boven water: winst gaan we op de leningen binnen Europa nooit behalen!

    Nu het cijferseizoen er op zit zie ik ook geen directe aanleiding die de AEX zal laten stijgen, wellicht zal hij na dagen zo rood als vandaag weer licht opveren maar daar zal het dan ook bij blijven vrees ik.

    Wellicht zal TNT na de splitsing deze week nog een mooi resultaat op de borden gaan zetten, aangezien dit fonds naar mijn mening fors ondergewaardeerd is.

    Linkedin

    Wellicht heeft u vorige week de IPO van Linkedin gevolgd en u net als ik zitten verbazen over het feit dat sommige mensen nog echt in sprookjes geloven. Het fonds zou in eerste instantie voor $30,- op de beurs gaan worden geïntroduceerd, echter door de enorme belangstelling werd dit $45,- binnen enkele uren na de notering noteerde het fonds boven de $120,- hiermee was er een koers winstverhouding van boven de 1600, oftewel wanneer je dit bedrijf zou willen kopen betaal je ruim 1600 keer de earnings. Een ieder zal begrijpen dat dit nergens over gaat en ik zie dan ook uit naar de dag van morgen, want dan mogen we gaan shorten!

    Paul Rodenburg
    www.darioncm.com/

  5. [verwijderd] 24 mei 2011 13:23
    Als de Griekse regering nou gewoon alles verkoopt wat de rest van Europa ook gedaan heeft (grond, nutsbedrijven, post, telecom, openbaar vervoer, luchtvaartmaatschappij, rederijen enz enz.) dan kunnen ze met gemak zo'n 100 miljard Euri binnenharken. Ze hebben er maar 50 nodig dus de rest kunnen ze mooi gaan investeren in infrastructuur en een moderne economie. Als ze ondertussen het volk belasting leren betalen en zelf leren innen, zijn ze binnen tien jaar volledig boven Jan. En zonder dat het ons ook maar een cent heeft gekost.

    Dus laat je niet voor de gek houden, geef geen cent aan die grootgrondbezitters want ze houden ons nog steeds voor het lapje...
  6. [verwijderd] 24 mei 2011 13:36
    Het is triest dat dit nu pas wordt voorgesteld, de banken hadden vorig jaar al lang hun kapitaal kunnen versterken, ik gun ze niet nog een halfjaar. De griekse crisis was volledig bekend in 2010. Ze hebben moedwillig geen nieuw (duur)kapitaal opgehaald in de hoop dat de europese belastingbetaler ze uit de brand zou helpen. Laat ze nu maar flink bloeden!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links