Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HFT naar emerging markets

High Frequency Trading (HFT) is een bedreigde tak van sport. HFT-specialisten proberen, door snel en vaak op meerdere beurzen in enorme volumes te handelen, door middel van daghandel gebruik te maken van kleine prijsverschillen. Als bijvoorbeeld een bepaald aandeel op twee beurzen tegelijkertijd verhandeld wordt en er sprake is van een klein koersverschil, dan slaan de HFT'ers toe. Veel volume maal een kleine marge betekent nog altijd een leuke winst.

De handel gaat doorgaans geautomatiseerd en visieloos. Het is vooral zaak dat computerprogramma's razendsnel toeslaan als deze prijsverschillen detecteren. Dat dit tot extreme toestanden kan leiden zoals bijvoorbeeld de zogeheten flash crash van vorig jaar, is duidelijk.
 
Vlucht naar voren
Minder duidelijk is dat de spoeling steeds dunner wordt. Omdat HFT-specialisten in essentie allemaal hetzelfde doel nastreven, is de concurrentie letterlijk moordend gebleken. Doordat zij zich enthousiast allen tegelijkertijd op dezelfde minieme prijsverschillen storten, worden deze verschillen steeds meer van microscopische proporties.

De zichzelf vernietigde arbitrageurs hadden tot voor kort een oplossing. Door hun computers die de handelsorders uitspuugden fysiek steeds dichter bij de computers die de orders uitvoeren te verplaatsen, wonnen zij milliseconden in de tijd die nodig was om de orders geautomatiseerd in te leggen. Omdat elke zichzelf respecterende HFT'er dit nu doet, is deze tactiek uitgeput.

Minder moordend
Daar is nu wat op gevonden. HFT verplaatst zich naar de emerging markets waar de concurrentie, vooralsnog, minder moordend is. En nu maar hopen dat de HFT'ers in deze emergency markets niet nat gaan als een zich met de regelmaat van de klok voordoende crisis de handel niet stillegt.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 april 2011 13:21
    Ik verdien juist geld met de HFT'ers te detecteren en hun te volgen. Wie heeft er nu in godsnaam last van HFT traders ?

    Wie zegt dat die flash-crash door HFT traders is ontstaan ? Mijn bronnen bevestigen dat HFT programma's net stopten als de flash crash in de maak was. De Flash crash kon evengoed door Chinese hackers uitgevoerd worden die gewoon alle koop orders stopten. Ze hebben daar trouwens reeds toegegeven dat hun netwerk geinfiltreerd was door hackers.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links