Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe lente, nieuwe dividenden

Het is weer dividendtijd. Mijn dividendstrategie van twee dagen voor de ex–datum kopen en twee dagen daarna weer verkopen, valt dit jaar qua winstgevendheid nog erg tegen. Overigens zult u mij niet de halve portefeuille heen en weer zien gooien. We zijn zuinig met de transactiekosten. Maar als je een aandeel wilt kopen doe je dat twee dagen voor de ex-datum en als je wilt verkopen doe je dat twee dagen na de ex-datum. For the record hou ik wel de effecten van deze strategie bij en dat valt erg tegen. 

Toch blijft dividend een mooie bron van inkomsten. Ik denk nog steeds de belangrijkste verklaring waarom aandelen het ondanks al het slechte nieuws nog steeds goed doen. Op Europese aandelen krijg je gemiddeld nog steeds 4,0% (AEX 3,8%) en op obligaties een bescheiden 3,7%. Op zoek naar dividendrendement zijn er nog steeds koopjes te vinden, want de meeste Europese bedrijven hebben cash zat. De vraag is wat ze er mee gaan doen. 

Ik heb even een lijstje gemaakt welke dividendrendementen u over heel 2011 mag verwachten. De bedrijven die ik geel heb gemaakt, hebben reeds hun winstuitkering aan de aandeelhouders gedaan. Het AEX gemiddelde is 3,2%. 

Kijk ook eens naar dividendgroei
Toch moet je niet alleen naar de dividendbetalers kijken, maar ook naar de bedrijven die hun dividend laten groeien. Morgan Stanley heeft een onderzoekje gedaan en dan blijkt dat de bedrijven met de hoogste dividendgroei het beste rendement laten zien. Dus zou je naar bedrijven moeten kijken die nog veel ruimte hebben in payout-ratio. In dit lijstje staan geen Nederlandse bedrijven.

Maar Morgan Stanley heeft nog een tweede dividendstrategie in de aanbieding. Gewoon de hoge, maar wel veilige dividendbetalers nemen. Voor degene met een Bloomberg onder u, MS heeft ze onder de code MSSTDIVS in een mandje gezet. Voor degenen zonder Bloomberg, er staan een aantal mooie Nederlandse namen bij. KPN (zelfs de een na hoogste, na France Telecom), Unibail, Wolters Kluwer en Reed Elsevier.

Een derde strategie is de aandelen te kopen waarbij het dividendrendement hoger is dan de rente op obligaties die ze hebben uitstaan. Dat dividend is weliswaar niet verplicht en de rentebetaling wel, maar als het echt fout gaat heb je een probleem met allebei. En bij aandelen heb je ook nog de mogelijkheid om wat meer te krijgen als de winst een beetje mee zit. Ook hier komen de usual suspects bovendrijven: Reed Elsevier, Royal Dutch, Unibail en KPN. 

Dividend-ETF? Niet doen
Misschien krijgen we toch nog een correctie of toch niet. Maar met een dergelijk mandje met mooie dividendbetalers zit u voorlopig wel goed. Overigens heb ik persoonlijk wel eens gekeken naar een hoog dividend-ETF. Maar die kan u van harte afraden. U zit altijd met het gebruikelijke probleem met dividendbelasting die u als privé-persoon wel terug krijgt en een dergelijk fonds niet.

Bovendien zijn de meeste ETF's samengesteld op basis van de EUROSTOXX of de STOXX High Dividend Index. En dan koop je vooral telecombedrijven en wat utilities. In de Top-10 staan al 4 telecommers en 4 utiliteitsbedrijven. Ook staat er een bedrijf als Fugro in. Je kunt een hoop van het aandeel zeggen, maar niet dat het hoog-dividend is. (2,4% slechts). 

Nee, in dit geval is zelf uitkiezen of een Nederlands actief beleggingsfonds kopen de beste keuze. 

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 11 april 2011 18:19
    Corné, dit is een gevalletje paard achter de wagen spannen, maw omdat je verantwoordelijk bent voor 't NL Aandelenfonds bedenk je redenen waarom NL aandelen aantrekkelijk zijn. Nou weer 't div. Vorige week was je boos op Wolters Kluwer, maar je zit d'r in arren moede wel in.
    Bottomline is de hele boel veel te duur, wat je op 2 manieren kan aantonen: normalisering obv winst per aandeel (echte winst, niet die kloterige EBITDA) en rente projectie (is ook normalisering).
    Maar ik snap 't wel hoor, je moet wat als je in 'n keurslijf gevangen zit. Alleen doe ik niet mee.
  2. [verwijderd] 12 april 2011 14:31
    Beste IEX lezers,

    Bedankt voor het commentaar. NL zijn juist gemiddeld iets minder aantrekkelijk dan Europese aandelen. Maar ik denk dat de meeste lezers vooral in NL geinteresseerd zijn. Een Europese lijst zou van het scherm afvallen.

    V.w.b. Wolters Kluwer is de bonus een reden waarom ik me druk maak bij Wolters Kluwer. Als belegger moet je echter voorbij je emoties kijken en alle factoren meenemen. Dus ook naar de aantrekkelijke dividend yield.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links