Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is een dollar?

Onlangs vroeg Republikeins congreslid Ron Paul aan Ben Bernanke wat een dollar eigenlijk is. Bernanke kon Paul daar niet echt antwoord op geven. Enige jaren geleden bleek Alan Greenspan op diezelfde vraag ook geen antwoord te hebben. Dat centrale bankiers het antwoord op deze toch eenvoudige vraag, schuldig moeten blijven is op zijn minst opmerkelijk.

De dollar is per slot van rekening wereldreservemunt. Laatst las ik een zeer uitgebreide analyse van econoom Mark Lundeen. Hij dook in de oude edities van het tijdschrift Barron's en presenteerde een reeks hele interessante grafieken. Deze grafieken beslaan de periode 1920 tot heden en tonen de dollarprijzen van goud en zilver, gecorrigeerd voor inflatie.

Wie zijn analyse leest, snapt meteen ook waarom Greenspan en Bernanke het antwoord schuldig blijven op die simpele en eenvoudige vraag. De definitie van een dollar was aan het begin van de 20e eeuw vrij eenvoudig: voor elk dollarbiljet in omloop was er een vastgestelde hoeveelheid goud ter dekking aanwezig.

Goudverbod
Het biljet was officieel ook geen dollar; dat was slechts een geldsubstituut omwisselbaar voor echt geld, namelijk goud. De dollar was dus gedefinieerd als een hoeveelheid goud. Een troy ounce goud was 20,67 dollar waard om precies te zijn. Wanneer de Amerikaanse overheid meer dollars in omloop wilde brengen, dan moest er voor elk biljet, goud aan de reserves toegevoegd worden.

En wanneer mensen hun dollarbiljetten omwisselden in goud, dan verdwenen die biljetten ook uit de circulatie. De definitie van de dollar had dus betrekking op de hoeveelheid goud die een dollar dekte; ongeacht wat men voor die dollar kon kopen. In 1933 veranderde dit abrupt. President Roosevelt verbood Amerikanen om goud te bezitten. Gouden munten moesten worden ingeleverd.

Zij ontvingen voor elke troy ounce goud 20,67 dollar papieren dollars en muntjes. De aanleiding was dat Roosevelt's voorganger, president Hoover in 1931 had besloten om meer biljetten in omloop te brengen om zo de uitgaven te financieren. Dit had als gevolg dat Amerikanen hun biljetten voor goud inruilden en er acuut een probleem ontstond met de dekking van de dollar.

Kredietexpansie
Nadat het goud uit circulatie gehaald was, deed de geldpers haar werk en inflateerde de Federal Reserve de geldhoeveelheid. Op deze wijze werden de Amerikaanse overheidstekorten gefinancierd en werd het bankwezen gefaciliteerd in hun kredietexpansie. Zo is de hoeveelheid papieren dollars in omloop recent de 1 biljoen dollar gepasseerd, terwijl in 1920 nog slechts 4,5 miljard dollar circuleerde.

En dan worden de overige en nog ruimere monetaire aggregaten voor de geldhoeveelheid achterwege gelaten. Wanneer men voor die herdefiniëring van dollars corrigeert, dan is het resultaat zichtbaar in de twee onderstaande grafieken. Terwijl de hoeveelheid biljetten en munten in omloop enorm toenam (rechterschaal in miljard dollar), en de goud- en zilverprijs nominaal toenamen, bleven de voor inflatie gecorrigeerde prijzen achter.

De huidige zilverprijs teruggerekend naar de koopkracht van dollars uit 1920, levert een bescheiden zilverprijs van slecht 16 dollarcent op. Maar zilver kostte toen 1,32 dollar. Met andere woorden, de zilverprijs van toen gecorrigeerd voor jarenlange monetaire inflatie zou een huidige prijs van 296 dollar moeten halen om de koopkracht van dollars van toen te evenaren. Voor goud zou dat niveau pas bereikt worden bij 4.590 dollar.    

Zilverprijs gemeten in geïndexeerde dollars (1920=100) en geld (biljetten en munten) in omloop.


Goudprijs gemeten in geïndexeerde dollars (1920=100) & geld (biljetten en munten) in omloop.

Vraagtekens
Lundeen presenteert in zijn zorgvuldige analyse nog een bijzonder inzicht. De prijs van goud neemt alleen toe in perioden nadat de geldhoeveelheid drastisch is toegenomen en pas nadat een schulden- en valutacrisis uitbrak. De schuldencrisis is sinds 2008 een feit, en een valutacrisis? Die is nu in volle gang.

Dat zowel Greenspan en Bernanke geen definitie kunnen geven wat een dollar nu precies is, roept vraagtekens op. Maar wanneer teruggegrepen wordt naar een aloud principe, namelijk dat goud en zilver geld zijn, dan pas kan men zich een voorstelling maken van wat de toekomst in petto heeft. Als er al sprake is van een zeepbel dan heeft die zeker geen betrekking op goud, of zilver. Die heeft betrekking op een definitieloze dollar.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. nobahamas 8 april 2011 16:03
    Gold bleibt weiter auf Rekordkurs, Silber zieht an:

    Silber kann seine Zugewinne am Freitag ebenfalls deutlich ausbauen und rückt derzeit an der Terminbörse NYMEX um 62 Cents auf 40,17 US-Dollar je Feinunze vor. Das auch in der Industrie stark nachgefragte Edelmetall konnte damit erstmals seit dem Jahr 1980 wieder die psychologisch wichtige Marke von 40 US-Dollar je Feinunze nach oben durchbrechen. Bei Anlegern erfreut sich Silber angesichts des im Vergleich zu Gold nach wie vor günstigen Preisniveaus als Investment wachsender Beliebtheit.

    www.ariva.de/news/Gold-bleibt-weiter-...
  2. [verwijderd] 8 april 2011 17:10
    De 20 jaar voor 1920, was zilver gemiddeld ~$0.60 ipv 1.32. De 20 jaar erna ook, met een bodem in 1932 op $0.254. Zo vermoeiend dat men alleen maar naar de positieve extremen kijkt en op basis daarvan iets probeert aan te tonen. Vergelijk 1935 ($0.584), wat een tijdelijk piek was in vergelijking met 9 jaar ervoor en erna en vermenigvuldig dat met dezelfde compounded stijging van het monetaire geld (6.2% / jaar) en dan kom je op een zilverprijs van $53.
  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 9 april 2011 14:16
    Middelkoop snapt de moderne, monetaire definitie van geld niet. Als de economie groeit, mag, kan en moet er meer geld komen. Hij snapt het niet, óf doet alsof, en roept maar wat om er zelf van te profiteren.

    Eén ding verzwijgt hij stelselmatig: de ECB is 'vigilant' om de waarde van de euro te bewaken. De FED iets minder m.b.t. de dollar.
    Maar ik ken geen machtig instituut dat 'vigilant' is om de prijs van goud of zilver te bewaken...
  4. forum rang 5 DurianCS 9 april 2011 20:47
    quote:

    Gunther schreef op 9 april 2011 15:13:

    [...]

    Is het niet zo dat de economie juist groeit omdat er meer geld komt?
    Interessante vraag. Helaas wordt de groei van de economie inderdaad afgemeten aan het geld (BNP). Maar eigenlijk zou dat te maken moeten hebben met de achterliggende waarde. Zo zorgt oorlog er voor dat de economie hard groeit. Maar alleen uitgedrukt in geld. De geproduceerde goederen dragen niet echt bij aan de economie.
  5. bert pit 10 april 2011 00:08
    Geld drukt de tegenwaarde van goederen uit. Je accepteert geld in het vertrouwen dat je hebt om eenzelfde waarde in goederen terug te krijgen.

    Geld is ontwikkeld, omdat het te duur en riskant was om met goud te gaan slepen. De goud bewaarder gaf goudwisseld uit als bewijs dat jouw goud in de kluis lag. Met dit bewijs kon je goederen kopen.

    De goud bewaarder gaf meer goudwissels uit dan dat hij goud had. Dit gebeurt nog steeds en heet fractioneel reserve bankieren. De Rothschilds en vele anderen zijn hiermee schathemeltje rijk geworden.
  6. [verwijderd] 10 april 2011 02:16
    Maar je kan je dollars toch ook omwisselen voor een huis, eten, auto's, goud, zilver, appels, peren. Het maakt niet uit. Het is alleen met goud het makkelijkst. Je kunt ook kijken hoeveel auto's je in 1920 kon kopen voor 1000 dollar en hoeveel auto's je er nu voor kunt kopen. Aleen is de samenstelling van een auto veranderd. Goud is altijd goud gebleven.
    Hoe meer waarde er gecreeert wordt hoe meer dollars er in omloop gebracht kunnen worden. In die zin is 1 dollar gelijk aan de geinvesteerde tijd. Geld is tijd en tijd is geld. Geld is een organisatie voucher, je kunt er iets mee in gang zetten of een behoefte bevredigen. Als je alles terug rekent naar goud zal de goudprijs inderdaad stijgen, maar dat zou ook gebeuren als iedereen zijn papieren geld om wil ruilen voor appels of tulpen bollen!!
    In die zin heeft goud natuurlijk wel een groot voordeel, omdat iedereen aan goud denkt op het moment dat je papieren geld om wil wisselen in iets anders. De marketing van goud zit goed in elkaar.
    Dus ik zou zeggen lekker meedoen en goud kopen. Je moet alleen wel op tijd je goud weer omwisselen voor bv een mooi huis ergens in een warm land aan de kust!

  7. Gunther 10 april 2011 09:32
    quote:

    peter20090 schreef op 10 april 2011 02:16:

    Als je alles terug rekent naar goud zal de goudprijs inderdaad stijgen, maar dat zou ook gebeuren als iedereen zijn papieren geld om wil ruilen voor appels of tulpen bollen!!

    Dit klopt niet, omdat ik genoeg appels kan verbouwen, of tulpen bollen. Maar goud is beperkt aanwezig en kan niet worden "verbouwd". Dit is het grote verschil en daarom is goud waardevast.
  8. [verwijderd] 10 april 2011 10:34
    Waar compleet aan voorbij gegaan wordt is meerwaarde. Neem een kaal stuk land, wat weinig waard is. Investeer een beetje in materialen en een boel tijd, en bouw er zelf een huis op. Dan is er een aanzienlijke meerwaarde ontstaan. Als iedereen dat doet, dan is er met een gering bedrag aan geld in omloop, meer waarde ontstaan, en is het geld dus meer waard geworden. Los van hoeveel goud er in een kluis ligt. Dit proces gebeurt constant, helaas echter ook omgekeerd door oorlog e.d.
  9. Gunther 10 april 2011 13:05
    quote:

    EnjoyLife schreef op 10 april 2011 10:34:

    Waar compleet aan voorbij gegaan wordt is meerwaarde. Neem een kaal stuk land, wat weinig waard is. Investeer een beetje in materialen en een boel tijd, en bouw er zelf een huis op. Dan is er een aanzienlijke meerwaarde ontstaan. Als iedereen dat doet, dan is er met een gering bedrag aan geld in omloop, meer waarde ontstaan, en is het geld dus meer waard geworden. Los van hoeveel goud er in een kluis ligt. Dit proces gebeurt constant, helaas echter ook omgekeerd door oorlog e.d.
    In tijden van deflatie moet je wel snel verkopen, anders heb je geen meerwaarde meer. Dus altijd meerwaarde vind ik dubieus.
  10. bert pit 10 april 2011 18:07
    quote:

    ubbo bokkels schreef op 10 april 2011 13:39:

    waarom zitten er op internet ik weet niet hoeveel omhooggevallen zolderkamer economen die menen dat 1 dollar iets met goud te maken heeft? dat was misschien zo in de tijd van de trekschuit maar we leven nu in de tijd van de digitale snelweg.
    Wellicht zegt jouw vraag meer over de kijk die je zelf hebt op mensen die proberen te communiceren via het internet.

    Maar laten we het aub een beetje leuk houden hier in de koffiekamer en als je meer over dit onderwerp weet, probeer dan ons "onwetende omhooggevallen zolderkamer economen" een beetje op weg te helpen.

    Wat mij betreft kun je nog steeds goud kopen met als betaalmiddel dollars. Het wordt wel steeds minder goud dat je ervoor krijgt, maar de vraag is of goud wel duurder wordt. Wel als je het afzet tegen de dollar, maar niet als je het afzet tegen bijvoorbeeld katoen, olie of koffie de laatste twee jaar.

    Er zijn "echte" economen die vinden dat er een nieuw soort waardering moet komen als tegenhanger van de vroegere koppeling tussen valuta en goud. Die waardering zou kunnen bestaan uit een mandje van een aantal grondstoffen zoals olie, goud, tarwe et cetera.

    Overigens is het zo dat Jim Rogers wederom gelijk krijgt met zijn aanbeveling van 2 jaar geleden, om uit de dollar te stappen en in "real assets" te gaan.
  11. [verwijderd] 10 april 2011 22:24
    Gunther het is inderdaad zo dat goud niet verbouwd kan worden, maar het kan wel uit de grond gehaald worden. Er komt dus steeds meer goud in omloop, dat zou dan een inflatoire werking moeten hebben. Denk ik.
    Maar afgezet tegen de stijging van alle waarde die gecreëerd wordt, door het bouwen van huizen het produceren van auto's of de waarde die een bedrijf (productieproces) vertegenwoordigd is de inflatie van goud door de toename van goud waarschijnlijk te verwaarlozen.

    De vraag houdt me nog steeds bezig. Wat is 1 dollar. Ik denk dat een dollar een medium is om de vraag en aanbod kant met elkaar te verbinden. Een medium om handels transacties te faciliteren. Het is makkelijker om eerst 1 liter olie om te ruilen voor dollars en dan de dollars te ruilen voor een kg koper en 1 kg tarwe. Dan om iemand te vinden die 1 liter olie wil ruilen voor deze zaken. Hoe meer transacties hoe meer dollars er nodig zijn om dit proces te faciliteren. Waarschijnlijk blijft de waarde van olie uitgedrukt in kg tarwe of goud redelijk constant alleen heb je steeds meer van het medium nodig om de ruil te faciliteren. Dat zou dus betekenen dat je geen dollars moet hebben maar waardevaste activa. De activa moet je alleen in dollars omruilen als je iets wilt kopen. Dat is dus wat er nu aan de hand is!

    Op zich heb ik niets tegen inflatie, omdat het er voor zorgt dat het geld ook uitgegeven wordt. Schulden worden ook snel minder door inflatie en dat is ook goed. Mits het geld natuurlijk besteedt wordt aan de juiste dingen, zoals technologie ontwikkeling. Zonne panelen zijn bv een goeie bescherming tegen inflatie!
    Ik heb dit trouwens niet op zolder bedacht, maar op het strand in Brazilië onder het genot van een Caipirinha... sorry Ubbo :)



  12. [verwijderd] 10 april 2011 22:31
    Oh ja Gunther, de tulpen manie ken je denk ik wel!
    nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

    Daarom, nam ik ook de tulp als voorbeeld. Het maakt dus niet uit of je het kan verbouwen. Het gaat om de perceptie van de waarde.
    Ik denk dat er een sytem reset komt waarbij alles omgerekend wordt naar goud en vervolgens komt er een goud standaard die vervolgens weer langzaam los gelaten wordt.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links