Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hogere olieprijs leidt tot...deflatie

Hogere olieprijs = lagere inflatie? U denkt waarschijnlijk hetzelfde als ik: die kop klopt niet. Maar voordat u denkt dat Van Zeijl nog wat last heeft van de hoogteziekte van de wintersport; het is een stuk tekst uit een researchrapport van UBS. Natuurlijk leidt een hogere olieprijs tot een hogere inflatie.

Ook volgens UBS (ze zijn niet helemaal gek). Iedere 10 dollar geeft 0,3% hogere inflatie in het eerste jaar en nog eens 0,15% in het jaar daarop. En er zijn zo al heel wat tientjes bijgekomen. Maar uiteindelijk kan het zelfs lagere inflatie geven.

Eerst even het traditionele gedachtenpatroon. UBS heeft dat eens mooi in een schema gezet zodat iedereen het snapt. Een hogere olieprijs leidt tot hogere inflatie en werknemers willen daarvoor gecompenseerd worden door hogere lonen. Waardoor de consumenten weer meer kunnen uitgeven. De meeste centrale bankiers zijn erg bang voor deze tweede ronde effecten, zoals in de jaren ’70.

Maar wat veel economen vergeten zijn is dat we in de jaren ’80 een olieschok hebben gehad die niet leidde tot een tweede ronde met prijsstijgingen.


Mee of niet
Het grote verschil zit hem in de vraag of de lonen met de eerste inflatieschok meestijgen of niet. En ik moet zeggen dat in de meeste landen de werkeloosheid nog dusdanig hoog is (met uitzondering van Duitsland en in mindere mate Nederland) dat het niet te verwachten is dat er stakingen voor hogere lonen losbarsten. Maar de Europese centrale bankiers zijn er wel als de wiedeweerga bij om de korte rent te verhogen.

In een rapport van Credit Suisse kwam ik nog een grafiekje van de gemiddelde lonengroei in Euroland tegen. Weinig looninflatie, zo te zien.

Geen loonprijsspiraal
Een hogere olieprijs heeft wel een negatief effect op de economische groei. Iedere 10 dollar extra op een vat olie geeft in Europa een 0,2% tot 0,3% lagere economische groei.

Uiteindelijk leidt een hogere olieprijs tot zoveel economische afzwakking dat het uiteindelijk niet tot hogere inflatie maar tot lager inflatie leidt. Ze hebben het nog even netjes in een grafiekje gezet.

Het is een interessante out-of-the-box gedachte. Het geeft in ieder geval aan dat we niet zomaar moeten veronderstellen dat een hogere olieprijs direct leidt tot een loon-prijsspiraal.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. habbi 10 maart 2011 18:31
    stagflatie is weer wat anders. Namelijk hoge inflatie bij hoge werkloosheid en lage groei. Bovengenoemd verhaal gaat er net over dat hogere olieprijzen juist niet hoeft te leiden tot meer inflatie, maar juist deflatoir werkt. Wat ik overigens ook verwacht. De europese centrale bank geeft dan ook een verkeerd verhaal af. Juist door renteverhogingen veroorzaak je lagere economische groei. En dit moeten we juist niet hebben. Trichet doet dan ook aan een potje pokerbluf om die overheden (lees zuid-europese) niet tot nieuw potverteren aan te zetten
  2. Geen Gezeik, iedereen rijk 10 maart 2011 23:40
    quote:

    habbi schreef op 10 maart 2011 18:29:

    stagflatie is weer wat anders. Namelijk hoge inflatie bij hoge werkloosheid en lage groei. Bovengenoemd verhaal gaat er net over dat hogere olieprijzen juist niet hoeft te leiden tot meer inflatie, maar juist deflatoir werkt. Wat ik overigens ook verwacht
    Het zou best kunnen dat UBS en jij gelijk hebben. Het nieuws is echter ook niet positief, want: de inflatie treedt dan weliswaar niet op maar de economische groei daalt direct.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links