Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo TA: Olieprijsstijging ten einde

Het koersverloop van de olieprijs wordt met argusogen gevolgd
door beleggers, al zou het alleen maar zijn vanwege de extra euro’s
die bij de benzinepomp moeten worden neergeteld.

Maar ik heb goed nieuws; de grafiek geeft aan dat het voorlopig gedaan is met de stijging van de olieprijs. De bouwstenen voor een zogenaamd
climaxscenario zijn aanwezig, de beren laten zich horen, de koers
kan flink corrigeren.

Laat ik de weekgrafiek verder voor u duiden en aangeven waar de kantelpunten liggen. Dat er geruime tijd sprake is van een uptrend, behoeft geen verdere toelichting, de grafiek is daar duidelijk in.

Bevestiging van topvorming
De strijd is  vooral interessant aan de rechterkant van de grafiek. Daar kun je duidelijk zien dat de koers boven uit het stijgende trendkanaal is gebroken, hetgeen een situatie van overdreven sentiment weerspiegelt.

De rode trendkanaallijn had immers voor weerstand moeten zorgen.
Koersvorming hierboven is een extra cadeautje van de markt. Het
overdreven kopersgedrag wordt bevestigd door de RSI.

Deze spanningsmeter verlaat het OB-gebied, wat normaal gesproken
topvorming inluidt, gevolgd door een correctiebeweging. Deze week
is een zwarte candle in ontwikkeling als bevestiging van topvorming.

Zolang de candle zwart blijft, zal de neerwaartse druk worden
opgevoerd richting 105,75, een klein kantelpuntje. Onder 105,75 is
een diepere correctie richting de 90-95 steunzone haalbaar.

Klik op de grafiek voor een grote versie


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Bakker

Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. Hij houdt zich bezig met het analyseren van grafieken, het in beeld brengen van marktsentiment en het ontwikkelen en testen van beleggings- en sentimentmodellen.

Meer over Nico Bakker

Recente artikelen van Nico Bakker

  1. okt '20 Slimste Belegger 2020: coach Nico Bakker
  2. mei '19 Hollandse Aandelenavond: Nico Bakker 1
  3. jun '17 Een blik op ASML, Shell en SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2011 16:10
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 9 maart 2011 15:30:

    je mag in dit forum niet op de man spelen aldus de spelregels. Maar je kan toch moeilijk enthousiast worden na dit verhaal, als daar geen reden voor is.
    Soms kan je nog blij worden als iemand zijn best doet. Maar dat gaat hier zelfs niet op.
    In dat geval kun je ook niks zeggen ;-)
  2. Goud of ijzer? 10 maart 2011
    Technische analyse en de AEX enzo, tja. Is dat lijntjes trekken nu echt nog nodig? Het is zonneklaar dat de AEX naar de zomer toe een leuke stap terug zal doen. Het is immers (naar mijn beste weten nog steeds) een prijsindex is! Dat wil dus zeggen een groot aantal bedrijven dat deel uitmaakt van deze index dividend zal uitkeren. De koers van deze bedrijven zal dus navenant omlaag gaan. Beleggers, noem het de markt, hebben liever een vogel in de hand dan een in de lucht. Dus die wachten op de in sommige gevallen royale dividenden en verliezen daarbij soms de waardering uit het oog.
    Een mooi voorbeeld daarvan is UnibailRodamco. Het betaald in mei een royaal dividend van 8 eetjes per aandeel op een koers van 145. Ruim 5% dividendrendement: Niet slecht! Echter, volgens het management van het bedrijf zullen de inkomesten het aankomende jaar dalen... Het dividend zal wel op peil blijven, daar ze niet 100% van de inkomsten uitkeren. Maar wat hou je als belegger dan nog over het aankomende jaar? Het aandeel noteert een premie van ruim 10% ten opzichte van z´n intrinsieke waarde (die is net iets onder de 130 per aandeel en na dividend betaling daalt die naar net iets onder de 122 per aandeel. Historisch noteren vastgoedbedrijven overigens tegen een discount van ongeveer 10%).
    Dus wat gebeurd er met deze dividendknallers: die dalen hard in de zomer als het dividend weer even uit het zicht is! Deze analogie gaat op voor veel bedrijven die deel uitmaken van de AEX index.
    Lijntjes trekken voor de AEX index is daarmee tot na de dividenduitekeringen een futiele bezigheid.
  3. [verwijderd] 10 maart 2011 08:06
    lijnentrekkers kijken nergens anders naar dan de lijnen. dat deden ze bij zilver ook. zilver moest naar onder 25 en vermoedelijk helemaal terug naar 20, goed dat ik daar niet op ingespeeld heb want we staan nu 36. toen olie 92 stond las ik dat volgens ta de olieprijs naar 85 terug moest. nu staan we 105. nu gaan we weer terug naar 95. Of dat nou zo is of niet. ik blijf lekker in de ollie en bij 95 spring ik een gat in de lucht en knal er nog wat extra long futures in. aan ta-ers zou ik willen zeggen, kijk eens op van je lijntjespapier en zie wat er in de wereld aan de hand is, want soms heb ik het idee dat de werkelijkheid geheel aan jullie voorbij gaat.
  4. [verwijderd] 10 maart 2011 10:04
    quote:

    dirkvank schreef op 10 maart 2011 08:06:

    lijnentrekkers kijken nergens anders naar dan de lijnen. dat deden ze bij zilver ook. zilver moest naar onder 25 en vermoedelijk helemaal terug naar 20, goed dat ik daar niet op ingespeeld heb want we staan nu 36. toen olie 92 stond las ik dat volgens ta de olieprijs naar 85 terug moest. nu staan we 105. nu gaan we weer terug naar 95. Of dat nou zo is of niet. ik blijf lekker in de ollie en bij 95 spring ik een gat in de lucht en knal er nog wat extra long futures in. aan ta-ers zou ik willen zeggen, kijk eens op van je lijntjespapier en zie wat er in de wereld aan de hand is, want soms heb ik het idee dat de werkelijkheid geheel aan jullie voorbij gaat.
    Verwachtingen haal je niet uit lijntjes trekken maar gewoon door goed op te letten wat er in de wereld (economie) gebeurt.
    TA is gewoon een grote hocus pocus.

    Voor de gein moet je maar eens kijken naar "het zesde zintuig" of "Char".
    Daar geloven ook hele volksstammen in maar daarmee klopt het nog niet.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links