Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omgaan met bankobligaties

Eindelijk doet de kredietcrisis zijn naam ten volle eer aan. In de eerste jaren was het meest opvallende van de crisis, de enorme val in aandelenkoersen. In maart 2009 noteerde de AEX fractioneel onder de 200 punten. Als de aandelenrally nog een klein vervolg krijgt, is de index in precies twee jaar tijd in waarde verdubbeld.

De obligatiemarkt daarentegen vertoont veel stress. In de eerste plaats valt natuurlijk de markt van staatsleningen op. De veilige noordelijke eurolanden kregen de afgelopen jaren te maken met een tsunami van vraag naar staatspapier. Dat drukte de rente terug naar niveaus van circa 2,5%. Voor de probleemlanden in het eurogebied was het geen feest. De rente op Griekse, Portugese en Ierse staatsschuld liep tot faillissementsniveaus op.

In eerdere columns betoogde ik dat het financieel-economisch, maar ook vanuit het perspectief van de redelijkheid, geen goede zaak is als deze landen hun schuld zouden herstructureren. Hoe dit uiteindelijk afloopt is onduidelijk. Zolang de landen een beroep kunnen doen op het noodfonds, zal een herstructurering waarschijnlijk niet aan de orde zijn. Maar wat er na 2013 gebeurt, blijft voer voor speculatie.

Trucjes Ierse banken
Belangrijker is nu de vraag hoe om te gaan met obligaties van het Europese bankwezen. Want afgezien van de trucjes die Ierse banken mogelijk uithalen (zie het interessante verhaal van Alexander), wordt het duidelijk dat obligaties van Ierse banken mogelijk geherstructureerd worden.

Let wel, dan gaat het niet over de nagenoeg waardeloos geworden achtergestelde leningen (zoals perpetuals), maar om reguliere obligaties. Een afschrijving op deze obligaties gaat het financiële systeem niet in zijn koude kleren zitten. Toch ben ik, in tegenstelling tot bij staatsobligaties, voorstander van het principe dat obligatiehouders moeten meebetalen aan het faillissement van een private onderneming. Dus ook als het een bank betreft.

Zonder staatssteun zouden de Ierse banken failliet zijn gegaan. Er is geen enkele reden te bedenken waarom obligatiehouders niet op zijn minst voor een deel de prijs moeten betalen voor de kosten een dergelijk faillissement te voorkomen. Het is onredelijk dat de Ierse of Europese belastingbetaler de banken overeind moeten houden, zonder dat de obligatiehouders daaraan een substantiële bijdrage leveren.

Positie van obligatiehouders
Deze gedachte lijkt niet helemaal consequent met zijn standpunt inzake de positie van obligatiehouders in staatsschuld. Maar dat is het niet. Het grote verschil is dat obligatiehouders van bancaire instellingen ingebed zijn in een buffer van risicodragend kapitaal. Het gaat dan in de eerste plaats om aandeelhouders, maar ook om eerder genoemd achtergesteld kapitaal. Nu deze partijen de ellende hebben moeten dragen in de vorm van nagenoeg geheel vermogensverlies, is het redelijk dat de gewone obligatiehouders aan de beurt zijn.

Bij houders van staatsschuld is die risicodragende buffer er niet. Daarom komt in eerste instantie de belastingbetaler in aanmerking de lasten van politiek geëntameerd financieel wanbeleid te dragen.

Ondertussen denk ik dat het afschrijven op Ierse bankenschuld niet ongemerkt aan de markt voorbij zal gaan. Het zal er niet toe leiden dat het Europese bankwezen in directe problemen komt, maar op zijn minst zal het schokeffect tot een verhoging van de spreads leiden. Bij een waarschijnlijk verder stijgen van de marktrente in de komende maanden, maakt dat bankobligaties kwetsbaar. Gedeeltelijk is dat negatieve effect overigens al opgetreden. Zelfs 10-jarige obligaties van Rabobank renderen een kleine 1% hoger dan Nederlandse staatsleningen met een gelijkwaardige looptijd.

Gestructureerde producten
Het wel en wee van bankobligaties is ook belangrijk voor de houders van gestructureerde producten. De meeste constructies bestaan voor een groot deel uit obligaties, zeker als het garantienotes betreffen. Dat geldt ook voor producten die geheel gekoppeld zijn aan de prestaties van een aandelenindex of een mandje aandelen.

De mogelijk onrust op de markt van bankobligaties heeft gevolgen voor de koersen van deze producten. Bij een verder oplopende spread kan het obligatie-element van deze producten in waarde dalen, met een (tijdelijk) teleurstellend koersverloop van de (garantie)note als gevolg, ook als de onderliggende aandelenindex verder in koers zou stijgen.

Daarnaast, maar dat wist u als belegger in gestructureerde producten natuurlijk al, zeker sinds de Lehman-ellende, blijft het van belang notes goed te spreiden over verschillende debiteuren. Het beheer van gestructureerde producten is in dat opzicht niet anders dan het beheer van een pakket obligaties.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. candide 3 maart 2011 14:18
    Als het redelijk is dat houders van bankobligaties mee moeten lijden is het dan ook niet, door-geredeneerd, redelijk dat spaarders uiteindelijk ook mee moeten lijden? Intrinsiek is er toch weinig verschil.Het zijn toch ook allen crediteur van de bank. In alle gevallen wordt geld aan de bank toevertrouwt in het vertrouwen dat het weer terugkomt. Kortom ik snap de redelijkheid van de redenering niet helemaal.
    Dat in dergelijke gevallen de bank uit business geraakt, is dan alleen nog een logisch gevolg.
  2. jrxs4all 3 maart 2011 14:57
    "Toch ben ik, in tegenstelling tot bij staatsobligaties, voorstander van het principe dat obligatiehouders moeten meebetalen aan het faillissement van een private onderneming. Dus ook als het een bank betreft."

    Obligatiehouders zijn schuldeisers, dus die betalen uiteraard mee bij het faillissement van een bank. Waar het nu om gaat is iets anders, namelijk dat de obligatiehouders meebetalen aan een regeling zonder faillissement.

    Dat zou onredelijk zijn, dat is de regels veranderen tijdens het spel. Als die mogelijkheid tenminste niet al bestond op het moment dat de obligatie werd uitgegeven.

    Voor nieuw uit te geven obligaties: prima. Maar dan zal rentevergoeding navenant zijn. Niets gaat voor niets, ook niet van obligatiehouders,

    JR
  3. [verwijderd] 3 maart 2011 16:43
    Beste JR,

    De banken zouden failliet zijn als er geen staatssteun was. Dat is feitelijk al de verandering in de spelregels. Normaal gaat een private onderneming failliet als het niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Nu de overheid dat niet laat gebeuren, met inzet van heel veel overheidsgeld, mag mijns inzien van de obligatiehouders een bijdrage worden gevraagd.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  4. [verwijderd] 3 maart 2011 17:07
    Het is misschien *redelijk* om een bijdrage te vragen, maar dat maakt het nog niet correct in een rechtsstaat.

    Ik vind het ook redelijk om een bijdrage te vragen van spaarders in Icesave in plaats van dat de Nederlandse overheid dat betaalt (nee: niet voorschiet, we gaan dat nooit meer terugkrijgen), maar dat was niet afgesproken en gebeurt dus niet.

    Ik vind het niet redelijk dat de Rabo zelf een AAA status houdt, maar toch fijn moet meebetalen aan omslagen omdat ING, Fortis, ABN en SNS er een potje van maken, maar ook dat is nu eenmaal afgesproken.

    Een overheid heeft het vermogen om haar morele oordelen eenzijdig om te zetten in wetten, en die *daarna* af te dwingen. En daarmee verspeelt het recht om die morele oordelen alsnog eens after the fact op te gaan leggen onder het mom van redelijkheid. Laat ze een wet maken die dit in de toekomst regelt, dan kunnen we allemaal daarnaar handelen. Of creeer een instelling die toezicht houdt op de banken want dit gaat aantoonbaar de capaciteiten/bevoegdheden van de DNB te boven.

    Maar ga niet een beetje ad hoc wat aanknutselen op basis van vage onderbuikgevoelens over redelijkheid.

    En zo lang er niemand rondom dit hele bankengebeuren is veroordeeld is er DUS ook niets bijzonders gebeurd. Waarom zouden we dan uberhaupt wat moeten doen. Zo hoort het blijkbaar.
  5. jrxs4all 3 maart 2011 17:49
    quote:

    MarcelTak schreef op 3 maart 2011 16:43:

    Beste JR,

    De banken zouden failliet zijn als er geen staatssteun was. ..
    Misschien, zelfs dat weten we niet. En als de banken failliet waren gegaan weten we niet hoeveel er dan voor de obligatiehouders overgebleven was.

    En voor welke banken gaat dit gelden ? Wie bepaalt dat ? ING bijvoorbeeld ook ? Ik denk dat de staat aan die steun aardig heeft verdiend. Krijgen de obligatiehouders dan ook een stukje van die winst ?

    Waarom laat je dan spaarders niet ook meebetalen ? Of de leveranciers van de leaseauto's, de broodjes in de kantine, enzovoort. Die hebben bij een faillissement immers dezelfde status als obligatiehouders.

    Maar het meest belangrijke punt is dit: een partij leent iets aan een andere partij onder bepaalde voorwaarden. Kan de staat dan die voorwaarden met terugwerkende kracht veranderen ?

    Dat zou mooi worden zeg, als de staat dat zomaar kan hebben we een bananenrepubliek,

    JR

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links