Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Donkere Chinese wolken

Via via kreeg ik de research van BNP Paribas toegestuurd. Heel interessant, maar het leek wel een bombrief. Er stond onder andere de HSBC Markit Flash PMI voor China in. De wat?

  • HSBC is de bank
  • Markit is het onderzoeksbureau
  • Flash is een voorlopige, maar daarom ook minder betrouwbare indicator.
  • PMI is Purchasing Managers Index, de Chinese inkopers.

  • Deze voorlopig PMI-index daalt bijna 3 punten naar 51,5. Dat is nog net expansie, maar ook nog maar net. De nieuwe-ordersindex daalt met bijna 5 punten, naar 52. De exportorders dalen ook flink.

     


    Eerst uit de recessie
    Morgen komen de definitieve cijfers uit en weten we of deze indicatie werkelijkheid wordt. O, en mocht u denken dat ligt aan het Chinese nieuwjaar. Nee, hoor deze cijfers zijn seizoensgecorrigeerd. In de onderstaande grafiek ziet u duidelijk het verschil tussen China en de overige economische grootmachten.

    China kwam het eerst uit de recessie, nou ja een recessie was het natuurlijk niet. De economische groei zwakte af tot 6,5%. De Chinese economie liet ook het eerst een dubbele dip zien. Dip betekend in Chinese termen een afzwakking tot 9,5% en nu de huidige afzwakking. Met meer dan gemiddelde interesse zal ik naar de inkoperverwachtingen uitkijken.

    Maar aan andere kant zien de Chinese inkopers nog steeds inflatie. En als de inflatie aanhoudt, betekend dat dat de Chinese centrale bank nog meer op de monetaire rem gaat staan. Ik laat u een grafiekje zien waarin de geldgroei en de relatieve performance van de Chinese aandelen ten opzichte van de rest van de beurs duidelijk te zien is.


    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Herr Professor 1 maart 2011 09:34
      de correlatie tussen landen neemt blijkbaar af. China gaat een andere weg dan de VS en Europa. Dat is alleen maar een teken dat we de bearmarket en crisis definitief achter ons hebben gelaten. Zeer bullish dus. Historisch onderzoek heeft laten zien dat bull markets worden gekenmerkt door lage correlaties tussen verschillende landen.
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links