Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stank voor dank

De reactie op de cijfers van Imtech vond ik opvallend. Het waren mooie resultaten, maar eigenlijk precies in de prik. En vervolgens gaat de koers met 1,5% naar beneden. Lijkt me heel vervelend voor een bedrijf, als je zulke mooie resultaten laat zien en dan een dergelijke beloning krijgt. Maar ja, de koers heeft het dan ook al heel goed gedaan.

Ik heb in Rimes (een alternatief voor Datastream) een grafiekje tevoorschijn getoverd van de koers van Imtech en de verwachte winst voor de komende twaalf maanden. Deze winst heb ik vermenigvuldigd met een standaard koers-winstverhouding van 12,5.

De grote onderwaardering van 2008 tot begin 2010 is weg. De rest van de performance moet door stijgende winsten en winstverwachtingen komen. En dan is in lijn met de verwachtingen niet goed genoeg meer. Tot een paar weken geleden hadden alle analisten een koopadvies. Dan valt het ook niet mee om de verwachtingen te overtreffen.

Trend door beurs
Dat is sowieso een trend die we door de hele beurs heen zien. Op dit moment hebben 192 bedrijven in de MSCI Europe hun resultaten gepresenteerd. Dat komt overeen met 26% van de totale beurswaarde van alle bedrijven in deze index. Tot op heden zijn de winsten volgens verwachting en dat hebben we lange tijd niet gezien. Overigens zijn dit de nettowinsten. Op brutowinstniveau is het zelfs een procent of 6 onder het cijfer dat analisten hadden neergezet. Gelukkig zijn de omzetcijfers nog wel redelijk goed, namelijk 6% boven verwachting.

Ook valt op dat bij de grotere bedrijven meer meevallers zijn dan bij de kleinere. Veel moet u hier niet achter zoeken. Het gros van de kleinere bedrijven publiceert wat later in het seizoen. Pas 10% van die ondernemingen heeft de resultaten kunnen uitrekenen.

Maar als deze trend doorzet, kunnen de grote jongens het eindelijk eens een keer beter doen dan de kleintjes. En dat werd tijd ook.

Het is echter nog vroeg in het seizoen. Het gros van de cijfers moet ook nog komen. Laten we hopen dat ze wel een beetje extra meevallen. Anders zou de hele beurs zich als Imtech kunnen gaan gedragen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2011 14:54
    Het patroon voor IM wijkt niet af van andere fondsen die met cijfers komen.
    Zorg ervoor om de dag voor de cijfers eruit te stappen. Een of twee dagen later koop je de stukken weer goedkoop terug of schrijf een paar putjes; vang je nog premie ook. Het bezit van de zaak hè...en ook al zijn de cijfers nog zo mooi.
    Geldt niet voor fondsen maar voor het het grootste gedeelte wel.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links